Soinilainen 19-vuotias Aili Halla-aho toimii Lehtimäen S-marketissa apulaispäällikkönä. Viime vuonna hän valmistui merkonomiksi Lapuan Sedusta.

Aili haluaa edetä kaupan alalla

- Pääsin tänne kesätöihin, ja apulaispäällikön paikka tuli hakuun. Hain ja sain sen, nuori nainen kertoo.

Esimiestehtävät ovat toisinaan haastavia mutta tavoitteena on, että työyhteisössä kaikki ovat työkavereita keskenään ja pelisäännöt ovat yhteiset.
 

Kauppa kannattaa

Aili Halla-aho oli 15-vuotiaana 4H-yrittäjä, joka hankki kesätyön.

- Kesäkioskissa myin jäätelöä, vohveleita, leivonnaisia. Kioski oli auki joka päivä. Vaikka vietin siellä kaikki päivät, se ei tuntunut raskaalta. Kioskilla kävivät kaikki kaveritkin, joten oikeastaan vietin heidän kanssaan aika paljon aikaa, kertoo Aili nyt.

Tosiasiassa nuori yrittäjä oli tehokas, sillä hän leipoi kaikki myytävät tuotteet itse. Mutta kioski kannatti ilmeisen hyvin, sillä nuori yrittäjä oli kioskiyrittäjä seuraavanakin kesänä. Lehtimäen S-marketiin Aili Halla-aho pääsi ensimmäisen kerran Tienaa tonni -kesäohjelman kautta.


 

Kaupan alaa opiskelemaan

- Halusin opiskelemaan mutta Seinäjoki tuntuu soinilaisesta liian isolta paikalta mutta onneksi löysin Lapuan merkonomikoulutuksen, Aili kertoo.

Liiketoiminnan opiskelijat pääsevät heti opintojen alussa tutustumaan alaan Kauppaan duuniin -opintokokonaisuudessa. Rytmiksi on sovittu kaksi opiskelupäivää koulussa, kolme työpäivää kaupassa.

- Lapuan S-marketin esimies kysyi tuon jakson aikana minua töihin kauppaan koulun ohella. Niinpä tein siellä koko opiskeluajan työvuoroja iltaisin ja viikonloppuisin sekä kesäajan, kertoo Aili Halla-aho.

Aili Halla-aho on löytänyt kaupan alasta itselleen ammatin – ja S-ryhmä on saanut hänestä yrittäjämäisen tekijän, jolla on halu kehittyä ja edetä alalla.
 

Mihin merkonomi jatkaa?

Merkonomi Aili Halla-aho toimii apulaispäällikkönä, siis marketin ”kakkosena” mutta haluaa vastuullisempiin tehtäviin.

- Aloitin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa monimuoto-opinnot pk-yrittäjyyden tutkinto-ohjelmassa. Opiskelen töiden ohessa tradenomiksi. Opiskelen myös S-ryhmän esimiesohjelmassa, nuori apulaispäällikkö kertoo.

- Tavoitteeni on edetä niin pitkälle kuin mahdollista. Haluan marketpäälliköksi, Aili Halla-aho kertoo tavoitteensa.

Soinilainen Aili Halla-aho haluaa edetä kaupan alalla niin pitkälle kuin mahdollista. Työpaikka voi sijaita kaupungissakin mutta koti on Soinissa – ja koti tulee näillä näkymin aina olemaan maalla.

 

Kiinnostuitko sinäkin?

Katso, miten päästä alkuun kaupan alalla - opiskele merkonomiksi

Katso Sedun koulutukset liiketoiminnassa ja esimiestyössä!