Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Jaakko Järvistö pitää palstat palanssissa

Syvällä metsässä Ilmajoen Ahonkylässä, vaikeakulkuisen metsätien takana Jaakko Järvistöä odottaa kymmenen hehtaarin kokoinen työpaikka. Seuranaan hänellä on vain luonto ja hiljaisuus. Ei mikään heikkohermoisten ja matalapohjaisten autonomistajien homma. Ainakaan toistaiseksi Järvistön lava-auto ei ole jäänyt mutaan kiinni.

- Tässä hommassa ei saa pelätä pimeää. Välillä sitä säpsähtää, kun vierestä lähtee metsäkanalintu,  Järvistö nauraa.

Muitakin eläimiä näkee välillä.

Järvistö huolehtii työturvallisuudesta, eikä suuremmin murehdi, että työssä sattuisi jotain.

Työntekijöitä Järvistöllä on vain tarvittaessa.
- Ei turvallisuutta tule täällä ajatelleeksi. Nukkumaan mennessä se tulee ajatuksiin… Kotona kuitenkin aina tiedetään, missä olen. Puhelimella voin soittaa apua.

Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja viihtyy luonnossa ja kuntosalilla

- Koulupäivä alkaa aamupalalla, sitten meille kerrotaan päivän asia ja lähdetään saman tien harjoittelemaan käytännössä, pitkälti me ollaan päivät pihalla, ja päivän aikana me saadaan myös kaksi ruokaa, kertoo Jaakko päivän ohjelmasta.
  
 Jaakolle on ollut jo kauan selvää, että hän haluaa juuri tänne kouluun. Valintaansa hän on ollut hyvin tyytyväinen.

 - Kyllä mielellään aina sunnuntaisin lähtee kotoa takasin tänne Ähtäriin, Jaakko hymyilee.

 Seinäjoelta kotoisin oleva Jaakko asuu viikot Tuomarniemellä asuntolassa.

 - Viihdyn kyllä asuntolassa, siellä on paljon muitakin ja kaikki ollaan samas tilantees, niin ei tarvi olla kokonaan yksin, kertoo ensimmäistä kertaa yksin asuva Jaakko.

 Jaakon mielestä on tärkeätä, että koulupäivän jälkeenkin on riittävästi ohjelmaa.

 - Asuntolaohjaaja järkkää iltatoimintaa, viimeksi oli esimerkiksi kajakkimelontaa ja no sitten täällä on kuntosali ja liikuntasali vapaas käytös, Jaakko luettelee.

 

Käytäntöpainotteista työtä

-    Meillä on ongelma- ja pihapuiden kaatoa, puihin kiipeämistä ja kaikkea sellaasta, kertoo Jaakko.

 Opiskelu on hyvin käytäntöpainotteista, jopa raskasta. Myös työturvallisuudesta tulee huolehtia, kun ollaan tekemisissä erilaisten koneiden kanssa.

 -    Ensin kyllä aina harjootellaan simulaattorilla ennekö mettään mennään, painottaa Jaakko.

 Käytäntöpainotteisen työn lisäksi on jokaisen lukujärjestyksessä myös matematiikkaa, äidinkieltä, englantia ja ruotsia, niistä arvosana saadaan kokeen perusteella. Muissa aineissa arvostelu tapahtuu pitkälti näyttöjen avulla: opettaja tarkkailee, neuvoo ja arvostelee työn tekemistä.

 -    Tää ala on sellasta että pitää olla niinku luotettava tai että voi päästää yksin tekemään, pitää ottaa niinku vastuu siitä mitä tekee ja täytyy pystyä pihalla olemaan minkälaises kelis hyvänsä, pohtii Jaakko metsurimetsäpalvelujen tuottajaksi opiskelijalta vaadittavia ominaisuuksia.

 

IMG_1346.jpg
Työhön kuuluu alustan raivausta ja ensiharvennusta.

 

Oma polku

Ähtärissä Tuomarniemellä metsuri-metsäpalveluiden tuottajaksi opiskeleva Järvistö on alalla isänsä jalanjäljissä. Järvistö ei ole valinnut ihan tavallista polkua tallattavaksi, vaan hän opiskelee opettajansa kannustamana Oma polku -opintoja yrittäjyyteen painottuen.

Se tarkoittaa, että hän on toiminut toisena opiskeluvuotenaan NY-yrittäjänä Palsta palanssiin -yrityksessä. Nimen keksiminen ei ollut aikoinaan mikään helppo juttu.
- Ei se ainakaan mikään tavallinen nimi ole, joten se jää mieleen paremmin, Järvistö pohtii.

 

MIKÄ ON NY-YRITYS?
 
Yritykset tuottavat palveluja tai tuotteita. NY-yritykset toimivat oikealla rahalla, mutta eivät tee esim. veroilmoitusta. NY-yrityksen liikevaihto ei saa ylittää 8 500 euron rajaa.
 
Lukuvuoden aikana NY-yritys tekee toimintasuunnitelman ja osavuosiraportin, esittäytyy NY-messuilla, laatii tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen.

Käytännössä NY-yrittäjien toiminnasta saama voitto on veronalaista tuloa ja toiminnan liikevaihdon jäädessä alle 8500 euron eivät NY-yrittäjät ole arvonlisäverovelvollisia.

NY-yrityksen tarkoituksena on työelämätaitojen sekä yrittäjämäisen asenteen ja toimintatavan oppiminen jo koulu-/opiskeluaikana.

Lähteet: Sedu.fi ja ny-yritys.fi

 

Tullessaan täysi-ikäiseksi, hän perusti samannimisen toiminimen viime kesäkuussa. Yritys valmistaa hirsirakenteita sekä tekee moottori- ja raivaussahatöitä.
- Yrittäjyys on aina ollut häämöttävä tavoite. Koulussa olen saanut hyvät pohjatiedot yrittämisestä. Omaa yritystä varten olen kysellyt ja katsellut lisää tietoa, Järvistö kertoo.

Kun aamu valkenee

Hän on parhaillaan työssäoppimisjaksolla omassa yrityksessään.
- Yrittäjyys on ollut sitä mitä odotinkin. Paperityöt ovat olleet haastavinta, varsinainen työhän on tuttua.
Talvisaikaan pimeys vaikuttaa työajan pituuteen.
- Valoa riittää noin kuusi tuntia.  Aloitan työt yhdeksän aikaan aamulla.

 

IMG_1302.jpg
Jaakko Järvistö aloittamassa työpäivää.

 

Ei hätäilyä ja murehtimista

Toiminimen perustaminen helpotti töiden saamista, koska eri tahot eivät palkkaa työntekijöitä kovinkaan innokkaasti. Ja jos olisi jollakin palkallisena töissä, voisi joutua töiden puutteen takia pakkolomalle. Yrittäjänä voi siirtyä sinne missä on töitä.

Opettaja Antti Virkkunen kertoo, että Järvistö on erittäin ammattitaitoinen ja hyvin motivoitunut alansa osaaja. Järvistön ei ole tarvinnut mainostaa firmaansa, koska ainakin toistaiseksi asiakkaat ovat löytäneet hänen luokseen tuttujen ja puskaradion kautta.
- Töitä on ollut ihan riittävästi, sitä mukaa kun ehdin.  Uusi työ on aina tullut ennen kuin edellinen on loppunut. En hätäile ja murehdi töiden saamisella.

Nykyinen urakka päättyy helmikuussa.
- Jos lunta tulee paljon, silloin työt täällä käytännössä keskeytyvät.

Uudestaan EM-kisoihin

Järvistö pääsee toukokuussa edustamaan Suomea metsäalan opiskelijoiden EM-kisoissa Itävallassa yhdessä kolmen muun metsäalan opiskelijan kanssa. Hän oli mukana kovatasoisessa kilpailussa myös viime vuonna.
- Se oli mukava kokemus. Meidän ryhmämme oli kahdeksas, joten tänä vuonna on tavoitteena pärjätä paremmin, hän summaa.

Kisoja varten pitää harjoitella.
- Jokainen siellä kuitenkin osaa tämän työn, joten eroja haetaan vatupassin ja viivoittimen käytöstä. Ehkä vähän liiankin tarkkaan.

Järvistön on tarkoitus valmistua keväällä ja jatkaa yrittäjänä.
- Opintojen jatkaminen ei ole nyt mielen päällä. Jossain vaiheessa voisi ajatella metsäalan amk-opintoja.