Pandakaksikko Lumi ja Pyry tekivät Ähtärin eläinpuiston kesästä kiireisen. Päättyvä vuosi toi Ähtäriin noin 100 000 uutta vierasta, mikä näkyy myös eläinpuiston ulkopuolella.

Pandakesä heijastui myös Tuomarniemen kampukselle, missä Sedun matkailun opiskelijat Henna-Riikka, Kalle ja Miina huolehtivat kampuksen majoituspalveluista.
– Opiskelijat huolehtivat itsenäisesti noin 500 majoitusvuorokauden toteutuksesta pelkästään kesäsesongin aikana, lehtori Titta Huhtamäki kertoo.

 

”Kyllä nämä opiskeijat kehtaa töihin päästää”

Matkailualan perustutkintoa suorittavat Henna-Riikka Korhonen, Miina Mäenpää ja Kalle Kurkinen toimivat Tuomarniemen majoitusvastaavina kesästä jouluun 2018.

- Aloitin työt heti kesäkuun alussa. Elokuussa ehdin pitää viikon loman. Vastasimme Tuomarniemen respasta, jossa vastaanotimme marjoitusvaraukset ja asiakkaat. Lisäksi valmistimme aamiaiset, huolehdimme saunatilojen varauksista sekä majoitustilojen siivouksesta. Autoimme majoitusvieraita myös retkijärjestelyissä, Henna-Riikka kertoo.

Opiskelijoiden osuuskunnan, Ähtärin Ahertajien vetäjä Seija Rokala auttoi eritoten kiireisinä päivinä. Ja opiskelijat auttoivat vuorostaan asuntolaohjaajia partiolaisten, koira- ja seurakunnan leirin toteuttamisessa.

Henna-Riikka ja Kalle pohtivat kesän kulumista.
- Tuomarniemellä taisi yöpyä parhaimmillaan 40 ihmistä samanaikaisesti. Kyllä siinä tekemistä kahdelle opiskelijalle piisaa. Pääasiassa majoitusvaraukset tulivat Booking.comin kautta, mutta majoitusta kyseltiin myös tien päältä. Matkailijat suuntasivat enimmäkseen pandoja katsomaan, mutta toki vierailijoiden joukossa oli myös muista syistä matkaavia.

Henna-Riikan mukaan matkailun opinnot etenivät sujuvasti työn ohessa. - Suoritin kesän ja syksyn aikana Majoituspalvelut- ja Yrityksessä toimiminen -tutkinnonosan. Olen opiskelijoiden osuuskunnan jäsen, joten majoitustiloja siivoamalla myös tienasi jonkun verran.

Huhtamäki kuuntelee opiskelijoiden mietteitä tyytyväisenä.
- Kyllä nämä opiskelijat kelpaa töihin päästää. Olen nähnyt käytännössä, että he selviävät hyvin kaikista käytännön töistä, joita matkailupalvelujen tuottajan arkeen kuuluu.


Lisää joustavuutta ja reagointikykyä

Tuomarniemen kesä opetti opiskelijoille ennen kaikkea joustavuutta ja reagointikykyä.

- Booking.com oli vaikea ennakoitava ja tilanteet muuttuivat nopeasti. Aamulla saattoi vaikuttaa, että nyt ei tapahdu mitään, mutta yhtäkkiä varauksia alkoi ropista urakalla, Kalle kertoo.
- Tai sitten Mesikämmenestä soitettiin, että meillä on täyttä. Ottaisitteko 13 hengen ryhmän? Muuttuviin tilanteisiin oli pakko reagoida, Henna-Riikka täydentää.

- Rutiinitöiden tekoa kehittäisin. Esimerkiksi kahden kassan kanssa vierailijan vastaanottamiseen ja lähtöön liittyvät peruspaperityöt vievät paljon aikaa.

Syyskaudella majoituspalveluista on kantanut enemmän vastuuta Miina.
- Koska majoittujia on talvikaudella vähemmän, olemme muokanneet myös palvelua kysynnän mukaan. Toimitan majoitusvarauksen tehneille saapumisohjeet ja ohjeet aamiaispussukan saamiseksi. Siivouspalvelut toimivat vastaavasti kuin kesällä. Syksylläkin saa vastata monenlaisiin kysymyksiin. Erityisesti ruokailumahdollisuudet ja lapsiperheille suunnatut aktiviteetit kiinnostavat.

-  Jos kiireisimpään aikaan tekijöitä olisi enemmän, vieraille ehtisi myös näyttää enemmän. Esimerkiksi metsäkoulumuseon esittely ja saunan lämmityspalvelu olisivat hieno lisä kesän 2019 tarjontaan, opiskelijat päättävät.


Tiesitkö, että ...

Ähtärin Sedu tarjoaa uusia koulutusmahdollisuuksia myös matkailualasta kiinnostuneille aikuisille? Voit hakeutua matkailualan ammattitutkinto-opintoihin joustavasti läpi vuoden.

Tuomarniemi-majoitustilat-700x590.jpg Kelpaa tehdä. Kalle, Miina ja Henna-Riikka tietävät käytännössä, mitä arjen työ matkailupalvelujen tuottajana tarkoittaa.

Leirikouluun-700x590.jpgNäin kaunis näkymä tervehtii Tuomarniemellä saunovia.
Kuva: Antti Virkkunen

Tuomarniemi-miljöö-700x590.jpgTuomarniemen luonnonkaunis miljöö on houkutellut metsäalan opiskelijoita yli 100 vuotta. Nyt miljöö on avoinna kenelle tahansa.

matkailun-opiskelijat-läskipyörät-700x590.jpgHyvät työelämäkumppanit tukevat opiskelua. Tässä startataan uuden maastopyöräilyreitin testilenkille Hotelli Mesikämmenen läskipyörillä.