16-vuotias Mikko tähyää puutavara-autonkuljettajaksi

”Opiskelu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi on mielenkiintoista”

Mikko Peuralahti Isojoelta haluaa puutavara-autonkuljettajaksi ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvät, sillä kotona on kuljetusyritys. Tällä hetkellä Mikko opiskelee yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi Sedu Rengonharjulla. Kun CE-kortti on taskussa, hänellä on tarkoitus jatkaa opintoja puutavara-autonkuljettajaksi. Tätä ennen, Mikko odottaa päätöstä saada ajaa henkilöautokortti ikäpoikkeusluvalla.

 – Isän mukana olen pienestä pojasta saakka kulkenut kuorma-autojen kyydissä, kertoo Mikko Peuralahti. Perheyrityksemme ajaa raakapuuta Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnan alueella. Valinta alalle oli siis selvä. Valmistumiseni jälkeen menen työskentelemään perheyritykseen ja mahdollisesti toimin sen yhtenä osakkaana. Kuljetusala on mielenkiintoinen ja siinä kyllä pärjää, kun vain intoa piisaa.

-Opiskelu Sedussa on mielenkiintoista, monipuolista ja vaihtelevaa. Opet ovat tarkkoja, mutta silti rentoja ja mukavia. Päivästä puolet on pääsääntöisesti teoriaa ja puolet huoltohommia esim. renkaitten vaihtoa, rasvaushuoltoa ja autojen pesua. Huoltohommat ovat ihan hauskoja ja tuovat vaihtelua päivään. Trukilla on harjoiteltu lastaamista ja simulaattoreilla on tehty ajoharjoitteita. Aluksi oli vähän vaikea hahmottaa esim. liikeratoja, mutta sitten, kun simulaattoriin tottui, se alkoi sujua. Simulaattoreista on apua myös opetellessa ajamaan oikein. Tosi elämässä ei voi rekkaa käännellä miten tahansa. Tässä voi harjoitella ilman, että pääsee oikeasti syntymään vahinkoa. Rengonharju on kampuksena mukava ja rauhallinen, tilaa saisi olla vain enemmän.

Koulumatkaa kertyy 90 km/sivu

Mikko on asunut Seinäjoella Sedun asuntolassa ja kulkenut Seinäjoelta opiskelemaan Rengonharjulle linja-autolla. Hän on viihtynyt asuntolassa hyvin, mutta toimeliaana nuorena kaipaa iltaisin tekemistä. –Vapaa-aikani kuluu yrityksemme kaluston huoltamisessa. Toivon, että saan heinäkuussa ikäpoikkeusluvalla henkilöautokortin, jolloin rupean ajamaan 90 km:n koulumatkan Isojoelta Rengonharjulle päivittäin. Ehdin sitten koulupäivän jälkeen vielä huoltohommiin.