Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Aurasta kotoisin oleva Minna Nieminen tutustui yläkoulun jälkeen ammattistartissa eri aloihin ja sai sieltä inspiraation, että hänestä tulee kansainvälisten kuljetusten osaaja. -Yläkoulun jälkeen halusin itsenäistyä ja päätin hakeutua opiskelemaan Seinäjoelle, koska Sedussa on mahdollisuus opiskella logistiikkaa ja asua opiskelija-asuntolassa, kertoo Nieminen.

Viimeinen kolmas lukuvuosi Sedussa alkaa olla lopuillaan ja Nieminen valmistuu yhdistelmäajoneuvon- kuljettajaksi. Työssäoppimisjaksolle hän lähti Keski-Rankaan, Clermont-Ferrandin kaupunkiin, joka sijaitsee reippaan 400 kilometrin päässä Pariisista etelän suuntaan.

-Auvertrans on Clermont-Ferrandin kaupungissa toimiva kuljetusyhtiö, joka jakelee kappaletavaraa lähiseudulle, kertoo Nieminen työssäoppimispaikastaan Ranskassa. -Firmassa on noin 20 kuorma-autoa. Toimin apukuskina ja autoin kuormien teossa ja veimme mm. lavoja. Yrityksessä oli vain yksi kuljettaja, joka osasi puhua hieman englantia, joten elekielellä tultiin toimeen ja sillä pärjäsi ihan hyvin. Työtekijät olivat kaikki hyvin ystävällisiä. Työpäivän pituus oli pääasiassa kahdeksasta neljään, välillä oli lyhyempiä ja välillä pitempiä päiviä. Työviikko oli 5 päivän pituinen.

-Vapaa-aikana kiertelin kaupunkia, kertoo Nieminen. –Työpäivän aikana näin autosta päin hyvin kaikki nähtävyydet.  Asuin kaupungin keskustassa yksiössä, joka oli vuokrattu Airbnb:n kautta. Asunnon etsinnässä auttoi Sedun kansainvälisyyspalvelut, jota kautta opiskelijat voivat hakeutua osana opintojaan ulkomaan vaihtojaksolle.

-Työssäoppimisjakso vastasi odotuksiani ja sain paljon uusia kokemuksia. Ilman muuta kannattaa lähteä vaihtoon, jos sitä haluaa. Ei kannata miettiä riittääkö oma kielitaitoa. Reippaalla mielellä vain matkaan, niin hyvin pärjää, opastaa Nieminen ulkomaille vaihtoon haluavia. -Sedu on mielestäni kiva koulu ja paljon on jäänyt alasta mieleen. Ajotunteja on ollut riittävästi ja autojen huoltoa oli jo ykkösellä. Sedun infotilaisuudesta sain tietoa mahdollisuudesta lähteä vaihtoon ja tässä sitä nyt ollaan – askeleen lähempänä haavetta, hymyilee Nieminen.

-Valmistumiseni jälkeen palaa takaisin Turkuun. Minulla on tiedossa siellä jo työpaikka. Menen ajamaan kuorma-autoa Kuljetus A. Soiniselle, joka on muuttopalveluihin erikoistunut yritys. Ajaminen viehättää minua, se on kivaa, miettii Nieminen, joka jonain päivänä on kansainvälisten kuljetusten moniosaaja.