Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Mäkynen valmistuu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi

Jalasjärveläinen Minna Mäkynen aloitti Sedussa syksyllä opiskelun yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi B-ajo-oikeudella. Mäkysestä tulee rekkakuski. - Tänään olemme toimintaharjoittelussa eli opettelemme käyttämään kaivuria, bobcattia, pyöräkuormaajaa ja harjoittelemme trukilla auton lastausta, kertoo Mäkynen.

Trukin käyttöä on harjoiteltu myös varastossa. - Mielestäni näidenkin asioiden opetteleminen on tärkeää, sillä koskaan ei tiedä, mitä työelämässä tulee eteen ja on hyvä hallita perusasioita muustakin kuin vain ajamisesta. Soranajossa voi vastaan tulla tilanne, että pitää ajaa pyöräkuormaajaa tai siirtää kaivinkone lavetille. Ajoharjoittelupaikalla olemme tehneet peruutusharjoituksia yhdistelmällä. Ensi viikolla on vuorossa ADR-koulutusta 4+ 2 päivää, jonka jälkeen on koe.

-Koulutus onkin tosi hyvä ja kattava, kun täällä saa kaikki ajamiseen tarvittavat kortit ja pätevyydet, miettii Mäkynen. Olen tykännyt kovasti koulutuksesta ja opettajat ovat olleet mukavia ja kärsivällisiä.
 
Sedun uudet tilat Rengonharjulla saa Mäkyseltä tyytyväisen kommentit. –Hallitilat ovat isot ja toimivat ja uusissa opetustiloissa on viihtyisää. Lisäksi täällä on erinomaisen hyvä ruoka, Mäkynen sanoo.

Työskentelin aikaisemmin Jokipiin Pellavalla, mutta haaveilin koko ajan, että vielä joskus ajaisin isoa autoa. Ystäväni kävi tämän saman koulutuksen ja hänen innoittamana tein lopulta päätöksen hakea.

Minnan isä on yksi Veljekset Mäkynen Ay:n omistajista, joka toimittaa maatiloilta maitoa mm. Juustoportille. Isälle Minnan opiskelu yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi oli yllätys, koska Minna ei kertonut asiasta ennen kuin hänet oli jo valittu koulutukseen. - Isä on innoissaan asiasta ja myös isoveljeni ajaa maitoautoja, sanoo Mäkynen.

Minna kehottaakin kaikkia joita ala kiinnostaa, etenkin naisia, hakeutumaan rohkeasti koulutukseen. -Turha jännittää, täällä opetetaan mitä pitää tehdä ja kouluttajilta voi aina kysyä, jos on jotain epäselvää.
 
- Yrittäjille haluan sanoa, että ottakaa rohkeasti myös nuoria töihin, että he saavat kokemusta ja jäävät alalle töihin. Työn oppii tekemällä ja se ensimmäinenkin työpaikka pitää saada.
 
- Nuorille suosittelen, että ota vaan rohkeasti yhteyttä soittamalla suoraan yrittäjälle tai mieluummin käymään henkilökohtaisesti. Ole oma itsesi, siinä on taikaa, neuvoo Mäkynen.
 
Isolla autolla ajaminen ei Minnaa jännitä. –Täältä näkee hyvin ja peilit ovat isoja. Ajaminen on mun juttu, lopettaa Mäkynen hymyssä suin.