MISKA (20) - SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOASENTAJA VAKITUISESSA TYÖSSÄ

Alajärveläinen Miska Mattila valmistui Lapuan Sedusta sähköasentajaksi ja automaatioasentajaksi huhtikuussa 2016, teki kesätyötä Ruukilla ja syksyllä sähkötöitä isänsä yrityksessä. Joulukuussa hän sai vakituisen työpaikan Alajärveltä ristiinlaminoitua massiivipuuta työstävästä Hoisko CLT Finland Oy -yrityksestä. Nuori mies saa hyödyntää koulutustaan monipuolisesti.


-  Ajan pääsääntöisesti CNC-konetta, jolla tehdään CLT-levystä jyrsien tai sirkkelöiden haluttu kappale. Pääsin tänne töihin, kun viimeisiä koneita asennettiin, ja italialaiset asentajat kouluttivat. CNC:n opin nopeasti kielitaidon ja tietokonetaitojen ansiosta, Miska Mattila kertoo.

Automaatiota ja osaamista

Levy tulee tuotantolinjalle. Laserilla heijastetaan levyn pintaan kappaleen muodot, ohjelma syötetään CNC-koneelle. Koneen vauhtia pitää säätää ja sen toimintaa seurata.

-  Sähköasennusta ja korjaamista on koneissa ja laitteissa aina. Kaikki tuotantolinja perustuvat logiikkaan ja automaatioon. Jos tulee jokin häiriö, osaan jäljittää sen. Automaatio on tässä työssä tärkeintä, koko tehdas perustuu siihen, kertoo Miska Mattila.
Työ ei ole raskasta mutta liikkua siinä saa. Purua tulee paljon ja hukkapalat siivotaan pois jatkotyöstämistä odottamaan.

Yrittäjäisän työn jatkaja?

-  Mulla oli yläasteella hyvät arvosanat, ja harkitsin myös lukiota tai kaksoistutkintoa mutta sähkö ja sähkötyöt veivät voiton.

-  Olen tehnyt sähköhommia isän apuna paljon omakotitaloihin ja tuotantotiloihin, mutta vähän teollisia asennuksia. Opiskelussa automaation osuus auttaa ymmärtämään teollisuuskoneita paremmin, Miska Mattila arvioi ja pohtii myös yrittäjän uraa, mutta se ei ole ajankohtainen vielä pitkään aikaan.

Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto (180 osp) toteutetaan Lapualla niin, että opiskelija saa sähköasentajan ja automaatioasentajan osaamisen. Sähkön opiskelijat opiskelevat Lapualla seuraavat tutkinnon osat:

  •  Sähkö- ja automaatiotekniikan perusosaaminen, 45 osaamispistettä (osp)
  •  Sähkö- ja automaatioasennukset, 30 osp
  •  Sähkö- ja energiatekniikka, 30 osp
  •  Kappaletavara-automaatio, 30 osp
  •  Yhteiset tutkinnon osat 35 osp (mm. viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen) ja vapaasti valittavat tutkinnon osat (10 osp).

Sedussa opiskelijat tekevät sähkötöitä koulun työsalissa ja omakotitalotyömailla.
-  Työtä oppii parhaiten, kun saa tehdä käytännössä. Koulussa tehtiin myös joskus asiakaskeikkoja, esim. kiukaan asennuksia.

CLT voisi olla oman talon materiaali

- Tykkään olla täällä töissä, ja Alajärvellä on hyvä asua. Haluaisin jäädä tänne, missä on tilaa värkätä ja tehdä omia juttuja. Ammattikorkea voisi kiinnostaa mutta katsotaan, milloin sen aika on, nuori mies kiteyttää selvät suunnitelmat.
Kesällä on aikaa olla kavereiden kanssa. Kun on 10-vuotiaasta lähtien fanittanut elektronista musiikkia, on parikymppisenä aika toteuttaa kaveriporukassa matka Hollantiin Defqon.1 festareille.