290 kg – 175 kg – 272,5 kg on Nuutti Mansukosken voimanoston EM-kultatulos Liettuasta! Niin paljon 18-vuotias tuleva ICT-asentaja nosti maastavedossa, penkkipunnerruksessa ja kyykyssä.

-    Ensimmäisissä EM-kisoissa kisapaikka ja yleisö nostattivat jännitystä. Nostoyrityksiä on kolme, ja jotain voi taktikoida mutta jokaisella on ne voimat, jotka on, kultamitalisti toteaa.

-    Pelasin jääkiekkoa 10 kautta ja painonnostoharjoittelu tuntui minulle sopivalta. Jääkiekko jäi ensimmäiseen opiskeluvuoteen, Nuutti Mansukoski kertoo.

Parkanon Kiekko menetti pakkinsa, jolle voimanostosta on kahdessa vuodessa tullut vakava harrastus. Koulutuspäällikkö Jarmo Huttunen ja opettaja Vesa Alatalo toteavat, että harjoitus on tullut lihakseksi – niin paljon Nuutin ulkomuoto on parissa vuodessa muuttunut.

Menestys tulee nopeasti, sillä voimanostossa alle 18-vuotiaiden ikäluokassa pisin treeniaika on maksimissaan 5 vuotta.
-    Tiettyihin kilomääriin pääsee harjoittelemalla aika helposti, kuittaa Mansukoski.
-    Tälle kaudelle on luvassa SM-kisat ja muutamat kansainväliset kisat, nuori mies kertoo tavoitteistaan alle 23-vuotiaiden sarjassa.


Millä opiskelija elää?


Aktiiviurheilija kuluttaa 3500 – 4000 kaloria päivässä. Ruokavalion ruongon muodostavat liharuuat, pihvit, possu ja grillattu kana.
-    Olen aika hyvä ruuanlaittaja. Teen kerralla enemmän, niin ei tarvitse laittaa ruokaa joka päivä, Nuutti toteaa.

-    Talouteni pohjana on valtion tuet ja kesätyöt. Lisäksi olen ohjannut Sedussa Kirkkokadulla opiskelijoita kuntosalitreeneissä kaksi vuotta, Nuutti Mansukoski toteaa.

Seura Parkanon Puntti tukee menestyvää nuorta urheilijaansa, hoitaa ilmoittautumiset kisoihin ja auttaa kilpailukalenterin suunnittelussa.


Voimanostossa oma kroppa tulee tuntea


-    Teen itse harjoitusohjelmat, sanoo Nuutti Mansukoski.

Nuori mies selittää, että kokenut kaveri voi toki antaa vinkkejä ja katsoa tekniikkaa. Mutta jokaisen nostajan mittasuhteet, esim. selän ja reisien pituus, vaikuttavat tekniikkaan.

-    Urheilutausta auttaa. Tunnen oman kroppani hyvin, ja koordinaationi on tosi hyvä, arvioi Mansukoski.

MM-kisat käydään Kanadassa mutta osallistuminen mietityttää, sillä vaikka maajoukkue ja liitto maksavat osan, omakustannusosuuttakin riittää.


Täsmällisyys harjoittelussa ja opinnoissa


-    Kouluaikana harkkoja on viidet viikossa. Lomalla paljon enemmän, 7 – 8 viikossa, Nuutti Mansukoski toteaa.

Voimanostajan harjoitteluun kuuluu loikka- ja heittotreenien ohella monipuolisesti liikkuvuutta, räjähtävyyttä, kimmoisuutta ja irtonaisuutta kehittäviä harjoitteita.

-    Sedussa ryhmäoppiminen on erilaista. Täällä keskustellaan ja kaikki osallistuu, Nuutti toteaa.
Koulutuspäällikkö Jarmo Huttunen arvostaa ICT-alan tapaa ylittää vuosikurssirajat. Projekteissa vetovastuu on opinnoissa pitkälle edenneillä ja he ottavat työryhmäänsä alempien vuosikurssien opiskelijoita.

-    ICT on vastannut odotuksiani. Joka päivä on mukava tulla kouluun. Täällä opettajat on eri asemassa kuin peruskoulussa. Täällä vaihdetaan ajatuksia ja keskustellaan. Tämä on kiinnostava ala, ja palvelimet kiinnostaa eniten. Kaapelointi ja muu johtotyö ei innosta samalla tavalla. Palvelinten ympärillä liikkuu myös raha, pystyy tienaamaan, arvioi Nuutti Mansukoski.

-    Parasta opiskelussa on elektroniikka, kun härpäke kolvataan kasaan, tehdään koodi, ja laite toimii. Tämä on mukava ala, jota tykkään tehdä vapaa-ajallakin, selvittää Mansukoski.

Tyttöjä Nuutti Mansukoski kaipaa alalle.
-    Tietokoneet on vahvasti poikien juttu.


Urheilu-uraa on helpoin jatkaa opiskelijana


Nuutti Mansukoski valmistuu ICT-asentajaksi keväällä. Armeijan jälkeen katse suuntautuu jatko-opintoihin joko tietotekniikan ammattikorkeakouluopintoihin tai liikunta-alan opintoihin.
Viisi vuotta on aikaa kisata junnukisoja ja selvittää, miten kaukana miesten taso on.

-    Haluan katsoa, mitä genetiikka antaa myöden. Olisi aika mahtavaa päästä voimamieskisoihin ammattilaiseksi, nuori mies toteaa.

Kiellettyihin aineisiin Mansukoskella on selkeä kanta:
-    Urheilijoita testataan ympäri vuoden, ja 3 kk ennen kisoja tehostetusti - voidaan testata vaikka joka päivä. Kielletyt aineet ovat enemmän harrastelijoiden ongelma.


Mansukoski700x590.JPGEM-kultamitalista ja tuleva ICT-asentaja taitaa sekä yksilö- että ryhmätyön. - Täällä vaihdetaan ajatuksia ja keskustellaan. Tämä on kiinnostava ala, ja palvelimet kiinnostaa eniten.

Huttunen-Alatalo-Mansukoski700x590.jpg
Koulutuspäällkkö Jarmo Huttusen (vas.) ja opettaja Vesa Alatalon mielestä harjoitus voi muuttua myös lihakseksi, vielä useammin ammattitaidoksi.

Nuutti-Mansukoski-Opinlakeus700x590.JPG
Hyvät asiakaspalvelutaidot ovat ICT-asentajan perusosaamista. Mansukoski messuesittelijänä Opinlakeus-messuilla.