Tavatessa Krista Lipposen ensimmäisenä silmään pistää hänen yllään oleva upea, farkkupaloista tehty tunika. – Olen tehnyt tämän itse, Krista kertoo. Taito vakuuttaa haastattelijan jo ennen kuin ensimmäistäkään kysymystä on esitetty.

Kädentaidot – harrastuksesta työksi

Työvalmentajan avustajan työtä Seinäjoen kierrätyskeskuksessa tekevällä Kristalla on pitkä historia kädentaitojen parista.

- Olen aina harrastanut käsitöitä. Olen mm. vuoden askartelija vuodelta 2011 ja vuoden skräppäilijä vuodelta 2013.

Alun perin yo-merkonomin koulutuksen omaava Krista teki töitä kaupan alalla noin kymmenen vuotta. Sitten tie vei Enkelin eväspussiin, josta karttui ansioluetteloon vaihtelevia työtehtäviä. – Enkelin eväspussista siirryin töihin Taitopuoti Paperinauhaan, jossa vierähti seitsemän vuotta. Vuonna 2016 yrityksen omistaja päätti kuitenkin keskittää yrityksen toiminnan verkkoon, enkä halunnut jäädä paikoilleni, joten päätin mennä opiskelemaan, Krista kertoo.

- Oli päivän selvää, että opinnot liittyisivät jotenkin kädentaitoihin. Halusin saada viralliset paperit taidoistani, joten hain opiskelemaan Seduun tekstiilialan artesaaniksi (nykyinen tekstiili- ja muotialan perustutkinto).

Opintojen kautta toiveet todeksi


Kristan opinnot aikuisopiskelijana kestivät kaksi vuotta. – Valmistuin vuoden 2018 marraskuussa. Opin hurjasti asioita, uutta tuli mm. kudonnan ja värjäyksen osalta. Ne ovat kallisarvoisia oppeja, Krista kehuu.

- Meillä oli myös tosi hyvä opiskelijaryhmä, jossa jokaisella oli omat taitonsa ja taustansa. Opimme paljon myös toisiltamme.

Valmistuttuaan Krista näki mol.fi-sivustolla mielenkiintoisen avoimen työpaikan: työvalmentajan avustajan työ. – Totesin heti tämän olevan sellainen työpaikka, että teen kaikkeni paikan saadakseni. Olin onnekas ja sain paikan! Krista hymyilee.

- Teemme kuntouttavaa työtoimintaa. Meillä on töissä palkkatuella olevia, työharjoittelijoita ja oppisopimusopiskelijoita. Työhön kuuluu heidän ohjaamistaan ja kierrätyskeskuksen osalta työnkuvaan kuuluu lajittelua, järjestelyä ja myyntityötä. Teemme myös muuttoja, kotipalvelua, siivousta ja ruohonleikkuutakin. Vedän lisäksi kaksi kertaa viikossa kädentaitopajaa, jossa kävijät tutustuvat erilaisiin kädentaitoihin, oppien samalla mm. sosiaalisia taitoja.

Työtä kestävän kehityksen parissa ja puolesta


- Parasta tässä työssä on se, että työpäivät ovat keskenään niin erilaisia. Meille tulee paljon tavaraa – ja koskaan ei tule kahta täysin samanlaista esinettä tai tavaraa vastaan.

Opinnot ovat tukeneet Kristan roolia työelämässä. – Olen päässyt työssäni hyödyntämään mm. oppimaani materiaalituntemusta. Esimerkiksi farkkujen osalta laaduissa on paljon eroa. Monet nykyajan farkuista eivät monestikaan ole myyntikuntoisia – sen sijaan 1980-luvun farkut ovat vahvaa tekoa! Krista paljastaa.

- Kestävä kehitys on nyt vahva trendi alalla. Samoin eettiset asiat, vastuullisuus, uudelleen tuunaus. Kehottaisin nuoria keskittymään näihin. Nykyinen pikamuoti on oikeasti ongelma, koska tuotteet eivät kestä. Kierrätysmuoti tuo tähän ratkaisun, Krista luettelee. – Ja meiltä löytyy täältä paljon materiaalia siihen!

Käy katsomassa Kristan insta ja inspiroitumassa – sisältää mm. paljon kierrätysmuotia!

Silmalasipainen_farkkumekkoinen_nainen_hymyilee_kameralle_IMG4607_Lipponen_Krista_700x590.jpg
Nainen_ottaa_vaatetta_rekista_IMG4595_Lipponen_Krista_700x590.jpg
Krista nauttii työnsä vaihtelevuudesta: - Koskaan ei tule kahta samanlaista tavaraa tai vaatetta vastaan.