Napauta superhaku
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Dimeno luo turvallisuutta ja tuo energiaa

Turvallisuusala on miesvaltainen, ja niin on myös Kurikan Sedun turvallisuusalan opiskelijajoukko. Ehkä juuri siksi nuorten naisten yritys Dimeno NY, sittemmin Dimeno Safety NY, herättää huomiota ja jää mieleen.
- Ei me poikia tarvita, naurahtavat nuoret yrittäjät Noora Latvanen (17), Meri Lehtonen (17) ja Dita Nyman (19).

 logo_yrittajyys.png

Yritysidea ja NY-yritys syntyivät pitkän harkinnan tuloksena.

-    Yrityksessä toimiminen mahdollisti iltatöiden tekemisen työssäoppimisen aikana, Noora Latvanen kertoo.

Koska Meri Lehtonenkin halusi lukion takia pysyä Kurikassa, tytöt päättivät perustaa NY-yrityksen, harjoitella yritystoimintaa ja suorittaa työssäoppimisen. Dita Nymanilta puuttui vartijakortti, joten hänelläkin oli luonteva syy innostua yrittämisestä. Tammikuussa 2015 syntyi Dimeno NY, josta on hyvää vauhtia jalostumassa yritys Dimeno Safety.

Suomen paras NY-yritys

Helsingissä kauppakeskus Kampissa käytiin huhtikuussa Nuori yrittäjyys - Uskalla yrittää -finaali, jossa valittiin Suomen paras NY-yritys 2015. Kurikan Sedun turvallisuusalan opiskelijoiden Dimeno NY valittiin Suomen parhaaksi toisen asteen opiskelijoiden yritykseksi, ja Dita Nyman valittiin parhaaksi myyjäksi. Voiton myötä yritys pääsi heinäkuussa edustamaan Suomea NY-yritysten EM-kilpailuihin Berliiniin.

-    Hjallis Harkimo totesi, ettei mihinkään poliisikouluun kannata mennä vaan meidän pitää alkaa yrittäjiksi, Dimeno NY:n nuoret hehkuttavat kannustavaa palautetta.

-    Liikeideamme on pelastustoimintaan liittyvät turvallisuusalan palvelut, kuten poistumisharjoitukset, pelastus- ja turvallisuussuunnitelmat sekä alkusammutuskoulutukset ja lapsille suunnatut ensiapukoulutukset. Tarjoamme turvallisuusalan palveluja yksityishenkilöille ja yrityksille, mm. kodin ja yritysten turvakartoituksia, nuoret naiset kertovat.

Miksi Dimeno NY on paras?

Vahvuuksikseen Dita Nyman, Meri Lehtonen ja Noora Latvanen nimeävät suunnitelmallisuuden, tarkkuuden ja kirjallisten töiden tekemisen. Omien huomioidensa mukaan naiset käyttävät enemmän aikaa työn suunnitteluun ennen varsinaista tehtävää ja kirjoittavat myös pidempiä ja tarkempia raportteja. Ehkä tämä osaltaan selittää myös NY-yrityksen menestystä, sillä tytöt arvelevat, ettei kaikkia edes kiinnosta kirjallisten turvallisuussuunnitelmien tekeminen ja päivittäminen.

-    NY-yrityskilpailussa ratkaisi meidän energisyys, positiivisuus, esiintymistaidot ja ammattimaisuus, josta huokui intohimo omaa työtämme kohtaan. Tuomariston mielestä Dimeno NY on todella valmis yritys, jonka liikeidea on ainutlaatuinen ja erittäin kannattava ja kasvava konsepti. Dimeno NY on saanut lyhyessä ajassa asiakkaiden luottamuksen, kertovat Noora Latvanen, Meri Lehtonen ja Dita Nyman.

Dimeno Safety Berliinissä

Berliinin NY-yritysten EM-tapahtumassa European Company of the Year -kilpailussa 28.–31.7. Dimeno Safetyn perustajat keräsivät huikeasti kokemusta.

-    Kilpailijoita oli 37 maasta. Pidimme yritysesittelyn englanniksi 600 – 800 ihmiselle! Messupäivänä tuomarit ja tukijoukot parveilivat alueella mutta suurta yleisöä ei tapahtumapaikalle päästetty.

-    Dimeno on kehittänyt liiketoimintaansa kesän aikana ja kolmikolla siintää ajatuksissa yrityksen perustaminen. Tarvitsemme tällaisia 16–19-vuotiaita työelämänkynnyksellä olevia nuoria Suomessa ja koko Euroopassa nyt. Nuorilla on paljon osaamista ja Vuosi yrittäjänä -ohjelma tarjoaa globaalina oppimisympäristönä nuorille mahdollisuuden ottaa taidot ja osaaminen käyttöön. He ovat rakentamassa Eurooppaan uutta yrittäjyyttä, talouskasvua ja työpaikkoja, Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen totesi ennen Berliiniin lähtöä.

Dimenon maine tuo asiakkaita

-    Vaikka syksy on opiskeluiden suhteen haastava, meillä on mahdollisuus uusiin työtehtäviin, NY-yrittäjät laskelmoivat.

-    On niin mahtavaa huomata, että Dimeno tunnetaan. Olemme saaneet hyvin näkyvyyttä kilpailumenestyksen kautta, ja meillä on hyvä maine. Me osataan ja meillä on hyviä referenssejä. Pitää kuitenkin todeta, että NY-yritykset ovat vähän pumpulissa tehtyjä yrityksiä; NY-yritys ei maksa veroja, käytämme koulun välineitä eikä kirjanpito ole niin tarkkaa kuin oikeassa yrityksessä, Meri Lehtonen, Noora Latvanen ja Dita Nyman summaavat.

Todellisuudessa Dimeno Safety pystyy kustannustehokkaaseen toimintaan suhteellisen edullisilla hinnoilla. Palveluiden hinnoitteluperusteet ovat selkeät. Niihin voivat vaikuttaa mm. rakennuksen koko, työn määrä ja yrityksen sijainti. Suurin osa työtarjouksista tulee Etelä-Pohjanmaalta mutta myös pääkaupunkiseudulta ja Lounais-Suomesta on tullut tarjouspyyntöjä.

-    Jokainen työ on erilainen mutta olemme kehittäneet pelastussuunnitelmien tekemiseen pohjan, jota pyrimme hyödyntämään töissä. Se helpottaa työtä, mutta jokaiseen kohteeseen tulee tutustua perin pohjin. Ja onhan meillä alan hyvä koulutus, paljon tietoa ja koko ajan kehittyvä turvakatse, Noora Latvanen ja Dita Nyman puntaroivat.

-    Me jäämme asiakkaan mieleen, ja taatusti myönteisessä mielessä. Palvelumme on henkilökohtaista ja positiivista. Berliinissä tuomarit kannustivat meitä, että tuolla hymyllä saa laskut maksuun. Olemme energisiä ja valloittavia, nuoret naiset nauravat valtoimenaan.

-    Olen oppinut myymään! Alan tunnettu yritys Securitas lähti tukemaan meitä, vaikka oikeastaan olemme kilpailijoita, hehkuttaa Meri Lehtonen.

Kovaa palautetta ja kannustusta

Turvallisuusala Sedu Kurikassa on tottunut kouluttamaan sekä naisia että miehiä, eikä koulussa sukupuolella ole suurtakaan merkitystä. Miehisellä alalla ja miesten kouluttamana nuoret naiset ovat oppineet luottamaan itseensä ja omaan pärjäämiseensä. Kovaakaan palautetta pidä säikähtää, sillä sen vastapainona saa myös armotonta kannustusta. Voimankäyttöharjoituksissa on opittava pärjäämään miehillekin.

-    Ihan parasta on meidän opettajien kannustus. Jokaiselta saa apua ja vinkkejä – paljon myös itseluottamusta. Opettajamme Timo Paakkanen ja Jari Salo yrittävät kitkeä meistä oman työn vähättelyä. Pitää reilusti sanoa, että omaa aikaa menee ja koulun jälkeen jäädään usein hommiin, koska asiakas odottaa ammattimaista otetta, naiset kertovat.

-    Saksan kilpailua varten teimme koko kesän töitä koululla ja kotona, mm. isot laskelmat lainoista ja tuotto-odotuksista, kertoo Noora Latvanen.

-    Hermot olivat mennä laskelmiin. Ne näyttivät aika hirveiltä mutta nyt tuntuu, ettei mikään ole mahdotonta, puntaroi Meri Lehtonen.

-    Suurimmat investoinnit pitäisi tehdä kalustoon mutta siitä neuvottelemme diiliä koulun kanssa, selventää Dita Nyman.

Halu turvata arki

-    Turvallisuusalalla ja koulutuksessa päämääränä on turvata ihmisten arkinen elämä. Opitaan toimimaan onnettomuustilanteissa ja ennen kaikkea osataan puuttua epäkohtiin ja uhkatilanteisiin ajoissa, summaavat Dimeno-yrittäjät alan olemuksen.

Dimeno Safety laatii pelastussuunnitelmia, tekee turvallisuuskartoituksia ja järjestää alkusammutuskoulutuksia. Kaupat, sairaalat ja laitokset ovat tarkkoja turvallisuussuunnitelmistaan; ihmiset valmistautuvat ja varmistavat, että toimivat oikein vaaratilanteessa.

-    Haluan vaikuttaa ihmisten turvallisuuteen ja pakottaa muutkin kuuntelemaan järjen ääntä. Ihminen itse pystyy vaikuttamaan omaan turvallisuuteensa, ja suurin työ on ennaltaehkäisyä mutta luonnollisesti opetetaan ihmiset toimimaan, jos vahinko sattuu, vakuuttaa Dita Nyman.

Turvallisuusalalla myös nainen pärjää

Turvallisuusala edellyttää sosiaalisuutta, mutta ujostakin kasvaa koulutuksessa reipas tyyppi, joka uskaltaa heittäytyä tilanteisiin. Hyvä fyysinen kunto ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on alalla tärkeää, sillä pitää jaksaa yövuorot tai pitkät päivävuorot valppaana.

-    Koulutuksessa omia heikkouksia kehitetään!

Turvallisuusalalla naisiin ei kohdistu niin kovia ennakko-odotuksia kuin miehiin. Naisella on suurempi mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen kuva hänestä työssään syntyy.

-    Turvallisuusvalvoja voi työskennellä monipuolisesti erilaisissa yksityisen turvallisuussektorin tehtävissä. Meillä koulutukseen kuuluu turvatarkastuskoulutus ja lisäksi opitaan tekemään rikosilmoitusjärjestelmien asennuksia, nuoret listaavat innostuneesti.

Kurikassa asuvat Noora Latvanen ja Meri Lehtonenkin myöntävät, että ihmisten turvallisuuden kaipuu on lisääntynyt. Ja sen kääntöpuolena rikollisuus ja turvattomuus ulottuvat myös maaseudulle. Tuusulasta Pohjanmaalle muuttanut Dita Nyman pitää luonnollisena, että omakotitaloissa on rikosilmoitinjärjestelmät.

-    Suomi on kuitenkin turvallisuusasioissa yksi Euroopan edelläkävijöistä, opiskelijat kertovat.