Napauta superhaku
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Kahden tutkinnon jälkeen AMK

Essi Koski (18) Seinäjoelta ja Marianna Mattila (19) Alahärmästä ovat hyviä kavereita. He opiskelevat hotelli-, ravintola- ja cateringalan lisäksi ylioppilastutkintoa Seinäjoen lukiossa. Marianna Mattila valmistui kokiksi ja ylioppilaaksi keväällä 2014, Essi Koski jouluna 2014. Kun tutkinnot on tehty, molemmat haluavat jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa.

logo_jatko-opintojen.png

- Olen hakenut pääkaupunkiin tavoitteena keittiömestari (AMK) ja myös muualle restonomiopintoihin. Pääsykoe ratkaisee, toteaa Marianna Mattila.
- Haluan syventää koulutusta, oppia esimiestaitoja ja toivon myös harjoittelumahdollisuutta ulkomailla. Nyt on aikaa, intoa ja kiinnostusta, Essi Koski kertaa suunnitelmiaan.

Koulutuskeskus Sedussa eri paikkakunnilla ammatillisen tutkinnon ja ylioppilastutkinnon suorittaa vuosittain n. 70 opiskelijaa. Ammatillinen perustutkinto tuottaa jatko-opintokelpoisuuden korkea-asteelle, kahdella tutkinnolla nuori hankkii vielä paremmat valmiudet opintojen jatkamiseen.  

Olen aina halunnut kokiksi

- 7-luokalla päätin, että haluan kokiksi. En ole mitään muuta alaa tosissani edes ajatellut, Marianna Mattila toteaa.

Essi Koskelle alavalinta oli aivan yhtä selvä:
- Äiti on alalla, mumma on leipuri ja yläasteen mukava opettaja vahvisti päätöstäni.

Kokkiopiskelijat syventyvät toisena opiskeluvuonna suurkeittiön ja kolmantena vuonna a la carte -ravintolan toimintaan.

Taidot ja työkokemus

- Viime keväänä olin 6 viikkoa työssäoppimassa Oxfordissa. Työ ravintolassa oli mukavaa ja monipuolista mutta myös raskasta, joskus työpäivä oli 10 tuntia. Jaksoin olla siellä koti-ikävästä huolimatta, koska haluan kokiksi, Marianna kertoo.

- Teen ravintolatöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Työtahtiin tottuu aika nopeasti, ja on tärkeätä luoda suhteita ja saada suosittelijoita, painottaa Essi, joka kesällä valmistelee serkun rippijuhlatarjoilun.

- Kastikkeet ja keitot on mun suosikkeja. Ruuanlaitosta pidän yleensäkin enemmän kuin leipomisesta. Teen joka päivä ruokaa ja aika usein kokeilen jotain omaa sovellusta, Marianna kuvailee.

Lukiosta yleissivistystä

- Jos haluaa jatko-opintoihin, kahden tutkinnon tekeminen kannattaa. Tietää paljon muutakin kuin omasta alastaan, kiteyttää Essi Koski.

- Olen valinnut lukiossa myös vapaavalintaisia, jotta pärjäisin kirjoituksissa paremmin. Tietysti lukiossa on enemmän hommaa. Kotitöitä on selvästi enemmän kuin Sedussa. Asiat avataan syvältä ja ne pitää sisäistää nopeasti, luettelee Marianna lukion ja kokkiopintojen eroja ja toteaa oppineensa erityisesti kieliä.