Napauta superhaku
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Haasteet kirittävät huipulle

Kello on aamulla tuskin kahdeksaa, kun Susanna Lehtiniemi (20) on jo täydessä työn touhussa Bayerncarin hallissa Seinäjoella. Auton moottorin Susanna on jo edellisenä päivänä vaihtanut ja viimeistelee nyt asennusta. Taskulamppu, peili, työkalut ovat ulottuvilla, ja kapeat kädet tekevät työtään.

logo_urheilun_oma_polku.png

Susanna Lehtiniemi on autonasentaja, ylioppilas ja huipulle tähtäävä pikaluistelija. Nuori nainen on ajankäytön mestari, sillä vielä keväällä hän opiskeli Koulutuskeskus Sedussa Seinäjoella autonasentajaksi, suoritti kursseja Seinäjoen lukiossa ja valmistautui ylioppilaskirjoituksiin, kävi Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian harjoituksissa neljästi viikossa ja lisäksi valmentajansa johdolla iltaharjoituksissa – parhaimmillaan tai pahimmillaan jopa 11 kertaa viikossa.

Pikaluistelu haastaa

-    Pikaluistelussa vauhti on kovan työn takana. Tekniikassa pienet hienosäädötkin pitää saada kohdalleen. Pohjimmiltaan kyse on jalkojen ja käsien liikkeen ajoituksesta sekä painonsiirrosta, tunnustaa Susanna, jolle kaarreluistelu on helpompaa kuin suorien vetäminen.
-    Ongelmakohdat ovat aina yksilöllisiä, selventää Tuomas Niemisen valmennettava.

Seinäjoella pikaluistelijan kesätreeneihin kuuluu pyöräilyä, punttia ja voimatreeniä. Voimantuottoliikkeitä tehdään oman kehon painolla, ja juostaan suollakin – hankitaan siis voimaa.

Susanna Lehtiniemi kuuluu Suomen pikaluistelun B-maajoukkueeseen. Urheiluakatemian palvelut jäivät opiskeluaikaan, ja kokopäivätyö vie voimia niin, että aamuharjoituksista on luovuttu.
-    Fyysinen työ ja yksi hyvä treeni päivässä riittävät. Joskus vedän aamulenkin, kun siltä tuntuu. Omaa kroppaansa osaa vähitellen kuunnella paremmin. Viime vuonna tulokset eivät parantuneet toivotulla tavalla ja keväällä olin todella väsynyt, kertoo Susanna urheilijan arjesta.

-    Mulla on edelleen motivaatiota ja intoa harjoitella, kun rankka vuosi on takana ja on muodostunut uusi päivärytmi ilman koulustressiä, kilpailuhenkinen nuori nainen iloitsee.

Henkinen kantti

-    Luistelussa tarvitaan sekä fyysistä että henkistä kapasiteettia. Vaikka kisoissa jännittääkin tosi hurjasti, pitää pystyä ajattelemaan tarkasti ja keskittymään tilanteeseen, selvittää Susanna Lehtiniemi rakkaan lajinsa olemusta.

-    En ajattele kilpailua etukäteen vaan yritän pitää ajatukset muualla ja vasta kilpailupäivän aamuna teen kaikki valmistelut huolella ja keskityn vain suoritukseen. Tämä sopii minulle parhaiten, ja saan jännityksen minimoitua, kuvaa Susanna projektiaan jännityksen tuoman energian kanavoimisesta itse suoritukseen.

Nyt kaikki on toisin!

Susanna valmistui toukokuussa Sedusta autonasentajaksi, Seinäjoen lukiosta ylioppilaaksi ja sai työpaikan Bayerncarista, monimerkkikorjaamosta.
-    Kevät oli melkoista suorittamista. Luin kirjoituksiin, kävin treeneissä ja opin paljon uutta työssäoppimispaikassa, mutta en pysty muistamaan, miten onnistuin ajokortin kolmannen vaiheen kokeessa, Susanna kertoo kevään paineista.

-    Koulu meni joka tapauksessa hyvin ja opin vaikka mitä. Yleissivistävä lukio on todennäköisesti jatkossa hyödyksi, sillä haluaisin opiskella ammattikorkeassa autoinsinööriksi ja päästä katsastusinsinööriksi, Susanna suunnittelee työuraansa.

Huipputekijä

-    Autoala sopii aivan yhtä hyvin tytöille kuin pojillekin. Meiltä valmistuukin muutama tyttö vuosittain mutta aika harva jää alalle. Susanna on ihan aidosti kiinnostunut autoista, hän sai hyviä arvosanoja ja monet asennukset sujuivat häneltä näppärämmin kuin monelta pojalta. Säntillinen urheilija on äärimmäisen järjestelmällinen myös työssään, kuvaa autoalan vastuuopettaja Jani Mikkilä Sedusta Seinäjoen Törnäväntieltä.

Autoissa riittää haasteita

-    Sain mopoauton, jolla kuljin Ilmajoelta harjoituksissa Seinäjoella. Kilometrejä kertyi mutta vanhassa autossa ilmeni myös kaikenlaista. Se jätti tienvarteen muutaman kerran ja sitten piti soittaa ja kysyä neuvoja. Mopoauton laittamisesta kiinnostus autoalaan heräsi, Susanna Lehtiniemi selittää alavalintaansa.

Nuori nainen haluaa haastaa itsensä niin urheilussa kuin työelämässäkin.
-    Joka päivä on työpaikalla erilainen – ja opettavainen. Autoissa riittää haasteita, ja pitää tietää, mitä pitää tehdä, Susanna Lehtiniemi kertoo mielenkiintoisesta työstään.

Bayerncar toimii Saksassa ja Suomessa Seinäjoella. Yritys tekee yhteistyötä saksalaisten merkkiliikkeiden kanssa ja hankkii ajoneuvot pääosin Etelä-Saksasta. Ajoneuvojen myynnin lisäksi yritys korjaa ja huoltaa muitakin kuin saksalaisvalmisteisia autoja.

Opo auttaa aina

Kahden tutkinnon suorittaminen on opiskelijan ja opon yhteinen projekti.
-    Satu selvitti ja hoiti mun asioita upeasti. Itse en olisi pystynyt suunnittelemaan opiskelujen järjestelyjä niin hyvin, Susanna Lehtiniemi kiittelee opo Satu Ristimäkeä.

Urheilijan aika oli ja on kortilla.
-    Vain yhden lukiokurssin jouduin käymään niin, että olin poissa ammatillisista opinnoista. Muut kaikki kävin silloin, kun luokkakaverit tekivät ATTOja.