17-vuotias Oona Ojala on keppihevosharrastaja. Hän on myös opiskelija ja yrittäjä, joka haluaa murtaa keppihevosiin liittyviä ennakkoluuloja pelkästään pienten tyttöjen harrastuksena.

Oona on harrastanut keppihevosia eli keppareita 3. luokalta lähtien. Harrastuksessa kiehtoo yhteisöllisyys, liikunta ja käsityö: – Tämä on harrastuksena tosi laaja, Oona kertoo. – Joskus olen harrastanut lajia enemmän ja joskus vähemmän, mutta harrastus on aina kulkenut mukana, hän kertoo.

Tällä hetkellä Oona opiskelee 2. vuotta vaatetusompelijaksi Sedussa, Törnäväntien kampuksella, tekee keppihevosia osana opintojaan ja toimii samalla yrittäjänä. – Olin ommellut jonkin verran koulussa ennen tänne tulemista ja käsillä tekeminen on mieluisaa, siksi tuntui helpolta hakea juuri tänne, hän toteaa.Harrastuksesta työksi


Oona teki itselleen keppihevosia jo lapsena. Ensimmäinen keppari syntyi sukasta. Sedun myötä Oona on yhdistänyt sujuvasti opiskelemisen, harrastuksen ja yrittäjyyden: - Perustin kaverini kanssa NY-yrityksen ja ensi vuonna ajattelin tehdä keppihevosia 4H-yrityksen kautta, hän kertoo.

Keppihevosille löytyy kysyntää. Oonalla on instagramissa tili @windhorses_, jolla on noin 3000 seuraajaa. Pääosa tilauksista tulee instagramin kautta ja Oona on rajannut ottavansa maksimissaan 4 tilausta kerrallaan vastaan, jotta hän ehtii ne tekemään. - Tällä hetkellä teen keppihevosia kuitenkin pelkästään heinäkuun lopulla Seinäjoki Areenalla pidettäviin keppihevosten SM-kisoihin myytäväksi - vasta kisojen jälkeen alan taas ottaa tilauksia vastaan, Oona kertoo toiminnastaan.

Oona pitää instagramin kautta myös yhteyttä muihin harrastajiin. - Ja siellä näkee mitä muut tekevät harrastuksen parissa, Oona kertoo. Työ ja harrastus limittyvät hienosti toisiinsa.


100% käsin tehty


Oonalla on käytössään tilauslomake, jonka avulla keppihevosen tilaaja voi valita jopa langan värin tehtävään hevoseen. - Keppihevosen pitää yleensä olla mahdollisimman realistinen ja muistuttaa mahdollisimman paljon oikeaa hevosta – tämä ei siis ole pelkkää leikkiä, hän painottaa.


Oonalle keppihevosen tekeminen on 100% käsityötä. – Minulle on ehdoteltu, että ompelisin hevoset ompelukoneella ja olen sitä kyllä kokeillutkin mutta ei siitä tullut yhtä hyvännäköinen – teen siis hevoset täysin käsityönä ommellen, hän kertoo.

Mitään pikatuotantoa keppihevosen tekeminen ei ole. – Perushepan tekemiseen menee noin 5 tuntia, eli sellaiseen, missä ei ole mitään erikoisuuksia. Joidenkin keppareiden tekemiseen voi mennä jopa 12 tuntia. Tosin nyt kun on jo kokemusta tekemisestä, niin se on nopeutunut – ompelen keppihevosen vaikka silmät kiinni!, Oona naurahtaa. Hän kertookin katsovansa usein netflixiä samalla, kun tekee hevosia.


Ennakkoluulojaan monipuolisempi harrastus


Oona kertoo harrastukseensa liittyvistä vahvoista ennakkoluuloista. – Luullaan helposti, että tämä on vain pikkutyttöjen juttu, ala-asteikäiset ne hyppii, mutta se on paljon enemmän, lajina jopa raskas. Osa harrastajista pääsee loikkamaan keppihevosella jopa 130cm esteen yli – sitä ei opita ihan noin vaan, se vaatii jonkin verran. SM-kisojen estemestaruusluokissa melkein kaikki esteet ovat 100cm korkeudella tai sen yli, Oona valottaa. – Tämä on hyvää liikuntaa, monet aikuisetkin harrastavat keppihevosia liikunnan näkökulmasta.

Suomen keppihevosyhdistys järjestää tänä kesänä Seinäjoella pidettävät SM-kilpailut. Heidän jäsenekseen voi liittyä ja myös rekisteröidä oman hevosensa. Oonalla on rekisteröitynä yksi hevonen ja kesänä aikana olisi tarkoitus rekisteröidä toinen. – Kun keppihevonen on rekisteröity, niin sillä pääsee myös näyttelyihin, hän kertoo.

Oona puhuu harrastuksestaan todella lämpimin sävyin. – Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen huomannut miten kultaiseksi tämä harrastus on minulle muodostunut – nykyään en enää pelkää kertoa mitä harrastan, vaikka lajia kohtaan onkin paljon ennakkoluuloja. Nykyään keppihevoset ovat minulle myös työ ja nautin harrastuksesta yhtä lailla edelleen.


Rakkaudesta keppihevosiin


Oonan nykyisyys ja tulevaisuus pitää sisällään paljolti keppihevosiin liittyviä asioita mutta mahdollisesti myös muuta. – Saatan mennä täältä valmistuttuani ensihoitaja-koulutukseen, se oli minulla tasavertaisena vaihtoehtona aiemminkin, myös AMK on yksi vaihtoehto, Oona kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan. – Keppareiden teko jatkuu siinä sivussa varmasti hyvin pitkälle, hän toteaa kuitenkin nopeasti.

Tyytyväisyys paistaa nuoren naisen kasvoilta, kun hän puhuu rakkaasta harrastuksestaan. Ja työstään. – Olen aina innoissani, kun saan kepparin valmiiksi. Ajattelen yleensä, että ”voi kun tää on ihana” – se tunne on parasta, kun onnistuu uudestaan ja yhä uudestaan, Oona hehkuttaa.

Hän on onnistunut yhdistämään elämänsä eri osa-alueet intohimonsa ympärille. – Moni on kysynyt, että mihin mä laitan keppihevosista saadut rahat. No, ne menee tietenkin keppihevosiin! Oona toteaa nauraen ja jatkaa kertoen, millaisia ihania suitsikoristeita on olemassa.