Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Nepal – kulttuuria, kohtaamisia, apua

Matti Marttala (18) Ylistaron Untamalasta ja Jose Säntti (17) Nurmosta opiskelevat Sedussa Seinäjoella toista vuotta rakennusalaa. Tällä hetkellä he ovat kuuden viikon työssäoppimisjaksolla Nepalissa. Kummankin nuoren aikaisemmat ulkomaanmatkat ovat olleet lomamatkoja. Nyt tilanne on toinen!

Rakennusalan opettaja Jari Kiikka on matkustanut paljon – työmatkoja, WorldSkills-tuomarointimatkoja, lomamatkoja yhteensä 22 eri maahan. KEVA-verkoston muista kouluista Nepaliin matkaa viisi muuta opiskelijaa ja kaksi opettajaa.

Haku syksyllä – lähtö helmikuussa

  - Nepal tarjoaa eksoottisen ja monella tavalla kiinnostavan mutta myös vaativan työssäoppimiskokemuksen. Rakennusalalta kiinnostuneita oli yhteensä seitsemän, kertoo Jari Kiikka.

- Jos en olisi hakenut, olisin katunut. Mä olin heti lähdössä mutta äiti ei ollut ihan yhtä innoissaan, naurahtaa Jose Säntti.

Maalareiden kokemukset pohjalla

Pintakäsittelyalan opettaja Jouko Peltokangas ja kaksi maalariopiskelijaa työskentelivät EPSAssa vuosi sitten. Opinto-ohjaaja Maija-Liisa Saarnisto tutustui EPSAan ja sen johtaja Sangita Pantiin v. 2012. He ovat kokemuksillaan valmentaneet uusia lähtijöitä kuvien ja videoiden kera.

- Ollaan tutustuttu KEVA-hankkeeseen ja EPSAan, naisten toimintakeskukseen. EPSA tarjoaa vammaisille naisille ja yksinhuoltajaäideille työtä mutta olot ovat alkeelliset. Työtiloihin tarvitaan kohennusta ja naisille rakennetaan suihkutila, Marttala ja Säntti kertoivat tavoitteistaan viikkoja ennen lähtöään.

- Nepal on nuorille varmasti kulttuurisokki, vaikka heitä on valmennettu monipuolisesti. EPSA on Sedulle tuttu kohde mutta ympäristö muuttuu. Lähelle rakennetun kerrostalon takia toimintakeskuksen tiloja tulee suojata myös katseilta, kuvailee Jari Kiikka.

Luovuutta tarvitaan

Nuoret pohtivat liikennekulttuuria, asumisoloja, ruokaa ja hygieniaa. Kylmä vesi kuulemma tulee ja sähköäkin useimpina päivinä. Nettiyhteys on, joten yhteys kotiin ja kavereihin säilyy.

- Odotan unohtumatonta reissua, uusia eksoottisia kokemuksia. Varmaan sairastuminen on suurin pelko, Marttala ja Säntti kokoavat ajatuksiaan ennen matkaa.

- Kun palaa, osaa arvostaa meidän systeemiä, Marttala arvioi.

Nepal ei ole ammatillisesti vaativa kohde. Siellä säädökset ja tekniikat eivät ole niin tarkkoja mutta osaamista pitää osata soveltaa.

- Tiiliä ja peltiä saa paikan päältä, styroksia ei tarvita mutta aika paljon pitää soveltaa – työvälineistä alkaen. Muutama perustyökalu otetaan mukaan, Kiikka suunnitteli.

KEVA-verkoston ja Sedun tuella ainutlaatuinen työssäoppiminen on totta helmikuussa 2014.