Ravintola- ja matkailualan tulevia ammattilaisia valmistuu Ähtäristä

Rehtorin talossa Sedu Tuomarniemellä riittää tänä aamuna vilskettä sillä vieraina on opiskelijoita Belgiasta. Aamupalaa heille on valmistanut ja kattanut Ähtärin ravintola- ja cateringalan sekä matkailualan opiskelijat. Pian salin täyttää englanninkielinen puheensorina. Monipuolinen aamupala näyttää maistuvan hyvin kohteliaille belgialaisille.

Aamupalaa valmistamassa on muiden mukana Raimo, joka on miettinyt alan vaihtoa jo useamman vuoden.

-Vaimoni päätti arboristin opinnot loppu vuodesta ja ajattelin, että nyt on minun vuoroni, kertoo kokiksi opiskeleva Raimo. Elämä on ikuista opiskelua ja alaa olen vaihtanut 10-15 vuoden välein. Nyt opiskelen työn ohessa kokiksi, koska ala kiinnostaa. Opiskelun ohessa teen töitä 60 prosenttisesti Ähtäri Zoossa. Kesällä työt jatkuvat kokopäiväisesti. Muutin Töysään vuonna 2012. Sitä ennen olin Muoniossa matkailualalla ohjelmapalvelun työtehtävissä noin 20 vuotta. Talvet siellä menivät sutjakkaasti mm. koiravaljakkoajelun parissa, kertoo englantia sujuvasti puhuva Raimo. 

Englannin taitoja Raimo verestääkin belgialaisten vieraiden kanssa.

Ravintolakokiksi opiskelun ja työssäoppimisen kautta

-Tosi innossani olen aloittanut käytännön opiskelutyöt, miettii Raimo. Opintoja olen tehnyt myös verkossa. YTOt vähän sapettaa tämän ikäistä miestä. Ne tuntuvat välillä ”pakkopullalta”, mutta kyllä tehtäviä on toisinaan ollut kivakin tehdä. Onhan ne yleissivistäviä.

-Aloitin ravintola- ja cateringalan opiskelut aikoinaan Mäntässä, kertoo Sara Päivikkö. Kokin ammatti kiinnostaa edelleen ja päätin jatkaa opiskelua tällä alalla, vaikka kotona on kaksi pientä lasta. Nyt olen opiskellut vuoden verran. 

-Opiskelu täällä Ähtärissä on monipuolista, tuumaavat Sara ja Raimo. Välillä työskentelemme koulun keittiöllä ja välillä kioskissa sekä keikkaluonteisesti täällä Tuomarniemessä. Opiskeluun kuuluu myös pyykin huoltoa kuten pesua, silittämistä ja mankelointia. On kivaa, että opiskelu on vaihtelevaa.

-Meille on tulossa myös muita tilaisuuksia, joissa valmistamme opiskelijoiden kanssa ruokaa, kertoo Ähtärin ravintola- ja cateringalan opettaja Tiina Rinta-Halkola.  Keväällä on tulossa kansainvälisiä hankevieraita Espanjasta, Hollannista ja Italiasta, ja heille valmistamme mm. porokeittoa, joka nautitaan eläinpuiston hirviaitauksen laavulla.

Vierailuja ja uusia ihmisiä

-Opiskelu täällä Ähtärissä on tosi mukavaa ja monipuolista, kertovat matkailualan perustutkintoa, matkailupalvelujen tuottaja, suorittavat karstulalainen Bettina Turpeinen ja töysäläinen Lyyli Toivonen. 

-Opiskelin ensiksi ravintola- ja cateringalaa, mutta sitten vaihdoin matkailualalle, koska se alkoi kiinnostamaan enemmän, kertoo Lyyli.

-Opiskelussa parasta on käytäntö, tuumaavat naiset yhdessä. Käymme tutustumassa myös erilaisiin kohteisiin. Viimeksi kävimme Seitsemisen kansallispuistossa, jossa myös yövyimme. Seuraavaksi menemme Vaasaan ja sitten Ohrakosken kodalle.

-Kesäksi menen töihin majoitus- ja ruoka-alan yritykseen Töysä Inn:iin, kertoo Lyyli. 

-Minä odottelen vielä varmistusta omasta kesätyöpaikastani, kertoo Bettina.

Matkailuala tarjoaa mahdollisuuksia

Matkailualaa opiskelevat myös ähtäriläinen Janette Eronen ja töysäläinen Aada Ylä-Rautio.

-Aloitin lukiossa, mutta sitten siirryin melko pian Seduun opiskelemaan, kertoo Aada. 

-Minua oli jo pitkään kiinnostanut matkailuala, koska se tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia valita mihin ammattiin lopulta päätyy, sanoo Janette.

-Opiskelu on ollut mukavaa ja olemme päässeet monipuolisesti tekemään asioita sekä tutustumaan uusiin ihmisiin, kertovat Janette ja Aada. Opiskelu ei ole pelkästään koulun penkillä istumista ja opettajat ovat mukavia ja rentoja.

Ähtärin Ahertajat

Ähtärissä Sedun opiskelijoiden osuuskunta KAMPin, aputoiminimi Ähtärin Ahertajat, on toiminut vuodesta 2011 saakka, kertoo Sedu Ähtärin ammattiohjaaja Seija Rokala. Meillä kysytympiä palveluja ovat erilaiset ruoat ja leivonnaiset. Järjestämme myös erilaisia kahvi- ja ruokailutilaisuuksia pääsääntöisesti oppilaitoksen tiloissa. Syntymäpäiviä, muistotilaisuuksia, häitä, vappubrunsseja, äitienpäivälounaita sekä pienempiä kokouskahvituksia. Tänä aamuna palvelimme Belgialaisia vieraitamme aamupalan merkeissä ja he myös yöpyvät meillä.

Haastattelu tehty maaliskuussa 2022