Ähtärin ahertajat

Ähtärissä Sedun opiskelijoiden osuuskunta KAMPin, aputoiminimi Ähtärin Ahertajat, on toiminut vuodesta 2011 saakka, kertoo Sedu Ähtärin ammattiohjaaja Seija Rokala. Meillä kysytympiä palveluja ovat erilaiset ruoat ja leivonnaiset. Järjestämme myös erilaisia kahvi- ja ruokailutilaisuuksia pääsääntöisesti oppilaitoksen tiloissa. Syntymäpäiviä, muistotilaisuuksia, häitä, vappubrunsseja, äitienpäivälounaita sekä pienempiä kokouskahvituksia. Tänä aamuna palvelimme Belgialaisia vieraitamme aamupalan merkeissä ja he myös yöpyvät meillä.

Osuuskunnan kahvila, Café Elsa toimii Koulutiellä

Sedu Ähtärin maksulliseen majoitustoimintaan liittyvät työt ja saunavarausten vastaanotto kuuluvat myös osuuskunnan tehtäviin. Teemme myös tekstiilienhuoltotöitä ja siivoustöitä.

Muutama lähihoitajaopiskelijakin on vuosien varrella ollut toiminnassa, tarjoten mm. ulkoilutuspalveluja ikäihmisille, sekä muuta viriketoimintaa.

Itse olen ammattiohjaaja ja teen myös jonkin verran kaikenlaisia asiakastöitä, kertoo Rokala. Töitä tehdään tilanteen mukaan yksin, kaksin, yhdessä oman opetusryhmän kanssa tai eri ryhmiä yhdistellen. Mikä kulloiseenkin tehtävään parhaiten sopii.

Opiskelijat voivat saada myös palkkaa

Opiskelijat voivat tehdä asiakastöitä oppituntien aikana, jos asiakastyöt soveltuvat opintoihin, tai omalla ajalla. He saavat tehdyistä asiakastöistä palkkaa.

Opiskelijat voivat olla osuuskunnan jäseniä vielä vuoden valmistumisensa jälkeen. Tälläkin hetkellä meillä työskentelee matkailupalvelujen AT tutkintonsa alkuvuodesta valmiiksi saanut Arla, hoitaen maksulliseen majoitustoimintaan liittyviä tehtäviä.

Toiminta on vuosien varrella laajentunut niin, että eri alojen aputoiminimiä on toiminut ja toimii edelleen myös Seinäjoella, Kurikassa ja Jurvassa.

Kesällä, kun opiskelijoiden majoitustilat Tuomarniemellä tyhjenevät, olemme pyörittäneet majoitustoimintaa matkailualan opiskelijoiden kanssa Booking-varausjärjestelmän kautta. Kysyntä on ollut varsin runsasta. Matkailualan opiskelijat ovat olleet myös mukana järjestämässä Ähtärin alueella erilaisia tapahtumia.

Tukea yritystoimintaamme saamme Sedusta Aila Katilalta, Satu- Maarit Sivulalta. Kirjanpitäjämme, entinen osuuskuntalainen, Ville Heimovirta hoitaa kirjanpitomme ja opastaa meitä siihen liittyvissä asioissa.