Roni Niemelä (16) on aloittanut talotekniikan opiskelut Sedussa Rastaantaipaleella tänä syksynä. Routakallion speedway-rataa Seinäjoella hän on kuluttanut 4-vuotiaasta lähtien. Kesän 2020 saavutuksiin lukeutuu SM-hopea alle 21-vuotiaiden sarjassa.


SEDUSTA VAUHTIA UNELMIIN

Tavoitteena on tehdä ajamisesta ammatti mutta vain kesäajaksi. Talvisin Roni Niemelä aikoo tehdä töitä putkiasentajana. Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian kautta treenit ovat osa opintoja.

Speedwayssä koukuttavinta on vauhti. Koko ajan pitäisi päästä lujempaa, nuori mies toteaa. Ja niinpä pyörät ovat vaihtuneet – nyt ajopelinä on ajajan painolle viritetty 500 cc GM.

Rauhallinen ja harkitseva Roni Niemelä mainitsee vahvuudekseen ajajana sen, ettei tee tyhmiä virheitä.
- Ei voi ajaa kahta kertaa samaan reikään, Roni tokaisee ja kuvailee ajavansa järkevästi ja varovansa yliyrittämistä.

Jännittäminen pitää hereillä


- Jos ei jännitä, tekee helppoja virheitä. Kisajärjestäjät tekevät taulukon, ja jokaiseen lähtöön pitää keskittyä, Roni Niemelä kertoo.

Nuoren urheilijan mielestä lähdössä on kaikkein eniten kehitettävää. Reaktiokykyä hän harjoittelee isänsä Marko Niemelän kehittämällä starttilaitteella.
- Mutta pelkkä reaktio ei riitä, Roni tiedostaa ongelmansa kevyenä kuljettajana saada pyörä etenemään startin jälkeen.

Harrastuksesta puoliammattilaiseksi


- Kunpa saisi ajaa ammatikseen kesät – ja talvet tehdä muita töitä, Roni Niemelä kertoo tavoitteekseen.

Suomessa unelma ei toteudu vaan tavoitteena on lunastaa paikka johonkin joukkueeseen Ruotsissa, Englannissa tai Puolassa. Ruotsin kisat olivat jo kesän ohjelmassa mutta korona torppasi suunnitelmat.

Urheiluakatemiasta hyötyä opintoihin


- Ajoissa kannattaa ajatella hakemista myös Urheiluakatemiaan. Lajiliitolta tarvitaan lausunto. Nyt teen aamutreenit tiistaisin ja torstaisin muiden yksilölajien urheilijoiden kanssa – sykettä nostattavaa hyvää treeniä, Roni Niemelä kuvailee.
Urheiluakatemian valmentaja ohjaa fysiikkatreenit kestävyyttä ja kehonhallintaa painottaen. Maanantaina ja keskiviikkona Roni Niemelä harjoittelee kuntosalilla omatoimisesti – ja nämä harjoitukset katsotaan opinnoiksi.

Urheiluakatemia tarjoaa myös mm. ravitsemisneuvontaa, lääkäripalveluja.
Sedulla on järjestämisluvassa määritelty tehtävä järjestää urheilijoiden ammatillista koulutusta.

Kesätöissä ensikosketus talotekniikkaan


- Ala tuntuu hyvältä, ei ole harmittanut tulla aamuisin kouluun, Roni Niemelä vakuuttaa ja vaikuttaa aidosti innostuneelta.

- Ollaan tehty koko ajan jotain – viemäriharjoituksia, patterin putkitusta, putkiharjoituksia eri materiaaleilla, siis komposiitti, kupari, sinkitty ja musta putki. Vielä ei ole hitsattu mutta taivutettu on. Nyt on menossa ilmastointiasennusharjoitus, Niemelä luettelee.

- En ole koskaan oppinut mistään näin paljon näin lyhyessä ajassa, Roni Niemelä kehuu kahden ja puolen kuukauden opintojen jälkeen.

16-vuotias ei ole ensi kertaa putkia käsittelemässä; kolme kesää hän on ollut töissä yrityksessä Lakeuden sisäilmamestarit/Seinäjoen ilmastointi. Ensin työhön kuului autojen pesua, sitten ilmanvaihdon puhdistustöitä ja kuitukorjauksia. Kesätöiden jälkeen töitä on ollut tarjolla myös loma-aikoina.   


RoniNiemela_speedway-radalla1_700x590.jpg

Ei vahva mutta kestävä – näin Roni Niemelä kuvaa itseään.

OK_urheiluoppilaitos_AMMATTIKOULU_CMYK_sedu_700x500.jpg

RoniNiemela_speedway_lahto_700x590.jpg

Speedwayssä ja jäärata-ajoissa ruhjeita on kertynyt. Roni on kaatunut useita kertoja mutta loukkaantunut vain laskettelussa.

RoniNiemela_speedway_halli_700x590.jpg