Mitä yhteistä on CNC-osaamisella, Kiinan ampumahiihtojoukkueella ja tietokonetaidoilla? Vastaus on Roope Hakala. Vastavalmistunut puuseppä, osaaja, joka napattiin töihin jo koulun penkiltä.

 

Marraskuussa 2016 Sedu Kurikkaan saatiin mielenkiintoinen työtilaus: Kiinan ampumahiihtojoukkue tarvitsi suksenkantotelineen. Joukkueella oli suomalainen suksihuoltaja Jouni Siltakorpi, joka kysyi sedulaisia telineen tekoon. Tilaus päätyi toisen vuoden opiskelijoiden Roope Hakalan ja Toni Koivulammen tehtäväksi. Työ vaati CNC-osaamista ja suurin osa telineen tekoajasta kului tietokoneella.

Laajaa mediajulkisuuttakin saanut toimeksianto ei ollut osaavalle tekijälle kuitenkaan homma eikä mikään: - Ei se kovin vaikeaa ollut, Roope toteaa vaatimattomaan tyyliinsä.


Töihin opiskelemaan omaa alaa


Samoihin aikoihin Pytinki Keittiöiden Pasi Siltala oli työntekijää vailla. Hän soitti Sedu Kurikan Arto Köykkä-Luopalle ja kysyi olisiko heillä sopivaa, CNC-ohjelmia osaavaa opiskelijaa. Arto kävi Roopen kanssa yrityksessä tutustumiskäynnillä ja siitä se sitten lähti. Keväällä 2017 Roope oli Pytinki Keittiöillä 12 viikkoa työharjoittelussa ja seuraavan kesän kesätöissä.

- CNC-ohjelmien käytön osaaminen alkaa olemaan entistä tärkeämpää alallamme, Siltala kertoo. – Roope osasi jo valmiiksi käyttää CNC-konetta, joten hänellä oli hyvä pohja olemassa. Opetin hänelle meidän koneemme käytön ja huomasin heti, että Roopella on tietokonetaitoja ja ohjelmisto-osaamista, jota tässä hommassa vaaditaan.

- Roope on kaikin puolin fiksu kaveri. Hän tietää heti mitä ollaan tekemässä, kaikkea ei tarvitse selittää perinpohjaisesti. Roopella on myös omia ideoita, Siltala kehuu työntekijäänsä.


Molemminpuolinen hyöty


Siltala kysyi jo kesällä voisiko Roope jäädä heille töihin pidemmäksikin aikaa. Roope oli syksyllä 2017 koulun penkillä muutaman viikon, jonka jälkeen hän palasi suorittamaan loppuja opintojaan Pytinki Keittiöille käytännönläheisellä tavalla. – Ammattikoulussa opiskelu on ollut sitä mitä odotinkin. Täällä Pytinki Keittiöillä on mukavampi olla kuin koulussa. Olen oppinut täällä muun muassa keittiökaappien runkojen kasausta, Roope kertoo. – Se on mieluisaa, kun pääsee tekemään oikeita töitä.

Maaliskuussa puusepäksi valmistunut Roope on töissä Pytinki Keittiöillä toistaiseksi, kunnes marraskuussa 2018 kutsuu armeija. – Tämä on mukavaa hommaa, joten jatkan mielelläni työn tekoa samassa yrityksessä, Roope toteaa.

- Parasta tässä on se, kun saa tehdä töitä käsillä ja näkee nopeasti työnsä jäljen, Roope tuumaa. – Olen päässyt myös kokoamaan pari keittiötä, jolloin näin työni jäljen täysin valmiina - se tuntui palkitsevalta, työssään CNC-konetta käyttävä Roope kertoo.


Rohkea yhteydenotto kannattaa


Tällainen win-win –tilanne on varmastikin monen opiskelijan ja yrittäjän unelma. Miten siihen päädyttiin?
– Otin itse yhteyttä Seduun. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, Siltala kehottaa. – Opettajien kanssa oli helppo toimia.

Roopen opinnoissa yhdisteltiin joustavasti eri oppimistapoja. Hän kävi teoriat koululla ja oli muun ajan töissä Pytinki Keittiöillä, viimeisen vuoden lähes kokonaan päättötöitä lukuun ottamatta. – Käytännön asiat saatiin hoidettua tosi hyvin ja joustavasti, pitkälti juttelemalla, Siltala tiivistää.