Sairaanhoitopiirin ruokapalvelussa työssäoppijoita arvostetaan

-Saara Ahola suorittaa kaksoistutkintoa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Ruokapalvelujen toimintayksikössä käy kova vilske. Menossa on aamupalan valmistus 400:lle henkilölle. Samalla valmistuu jo lounasta noin 1500:lle sairaalan potilaalle, henkilökunnalle, läheiseen päiväkotiin ja ikäihmisille. –Ennen valmistimme ruuat alusta asti, kuorimme perunat ja porkkanat, kertoo ravitsemistyönjohtaja Ritva-Liisa Lehtola. Nyt esivalmistustyö on vähentynyt ja suurin osa raaka-aineista tulee pitkälle käsiteltynä. Jatkuva muutos on tätä päivää ja kiire on lisääntynyt. Kiireestä huolimatta me emme tingi hyvästä palvelusta. Se on meille ykkösasia.

Työpari-systeemillä perehdytys

-Perehdytämme työssäoppijat käytännön töihin työpari-systeemillä, kertoo ravitsemistyönjohtaja Hillevi Palmi. Jokaiselle päivälle on nimetty työpari siitä työpisteestä, jossa opiskelija työskentelee. Työpari opastaa työn teossa ja asioita tehdään ensiksi yhdessä. Sen jälkeen työpari jakaa vastuuta opiskelijalle sitä mukaan, kun hän on siihen valmis. Perehdytystä työpaikalla helpottaa ammatillisen tutkinnon suorittajan saamat perustiedot oppilaitoksesta. Opiskelijaa ohjataan, arvioidaan ja pidetään arviointikeskusteluja. Meillä tämä työ jakaantuu monen esimiehen kesken, joten se ei kuormita yhtä esimiestä liikaa. Haastavaa isossa keittiössä on saada lyhyessä ajassa ne tiedot opiskelijalle, jotka tutkinnon osaan kuuluvat, sanoo Palmi. -Otamme työssäoppijoita tasaisesti läpi vuoden, sanoo Lehtola. He ovat meille arvokkaita.

Saara Ahola – opiskelee Sedussa ja lukiossa

Saara Ahola opiskelee Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa ja käy samalla Seinäjoen lukiota. -Sedusta sain hyvät perusvalmiudet ja se on auttanut työn alkuun täällä Sairaanhoitopiirin ruokapalveluissa, vaikka kyseessä on erilaiset keittiöt, kertoo työssäoppimisjaksoa suorittava Ahola. Tykkään olla täällä töissä ja tehdä erilaisia asioita, kuten hoitaa astiahuoltoa ja linjastoa. Opiskelen ensimmäisenä vuotta Sedussa ja koulun suurkeittiöllä olen saanut tehdä käytännön töitä melko paljon, ja se on hyvä asia. Mielestäni kaksoistutkinnon suorittaminen on melko helppoa, koska sitä voi suorittaa jaksoittain. Välillä on jaksoja ammattikoulussa ja välillä lukiossa. Näin pystyy paremmin keskittymään molempiin. Ylioppilaaksi valmistun v. 2020 ja kokiksi vuotta myöhemmin. Haaveenani on olla jonain päivänä ravitsemusterapeutti.

Työssäoppijat ovat iso rekrytointikanava

Erilaiset asiakasryhmät luovat haasteita työhömme, koska asiakkaamme koostuvat pienistä lapsista ikäihmisiin, kertoo ravitsemistyönjohtaja Hannele Kivikangas. Toimintatapoja ja vaikutuksia eri prosesseihin tulee miettiä. Samaa mieltä on toimintayksikköjohtaja Kaija Mäkelä. -Kesällä 2019 aloitetaan keskuskeittiön perusteellinen remontti, kertoo Mäkelä. Uuden keittiön myötä myös toimintatapoja täytyy muuttaa lisääntyvien asiakasmäärien vuoksi. Jatkuva haaste on se, miten tehostamme toimintaa laadun kärsimättä. Suunnitelmat uudesta keittiöstä on tehnyt ammattitaitoinen ja luotettava keittiösuunnittelija, joka osaa katsoa käytäntöä prosessin näkökulmasta. Positiivista on myös se, että työntekijöitä on kuunneltu ja he ovat saaneet vaikuttaa tulevaan remonttiin.

Työssäoppijat ovat meille iso rekrytointikanava, sanoo Mäkelä. Sitä kautta saamme sekä lyhyt- että pitkäaikaisia sijaisia. Meille on tärkeää, että opiskelijalle jää työssäoppimisjaksosta hyvä kokemus. Näin varmistamme jatkossakin työntekijöiden saatavuuden.