Samu Porthan viestittää torstai-iltana, ettei saanut verkkolaiteasennusta vielä valmiiksi Raisiossa, joten perjantaiksi sovittu haastattelu ei onnistu. Hän ehdottaa tapaamista viikonloppuna. Samu Porthan valmistui Sedusta sähkö- ja automaatioasentajaksi keväällä 2018 ja ICT-asentajaksi joulukuussa 2018 – kolme perustutkintoa kolmessa ja puolessa vuodessa.

 Nyt hän on töissä Depos Oy:ssä, joten haastattelu tehdään työajan ulkopuolella.

Depos Oy hoitaa vesi- ja jätevesilaitosten säätö-, valvonta- ja raportointijärjestelmiin liittyvää tekniikkaa sekä muuta teollisuusautomaatioon ja -järjestelmiin liittyvää. Yrityksessä tuoreen osaajan tehtäviin kuuluu pitää vesihuollon kohteet käyntikunnossa. Aapeli-myrsky rikkoi laitteita esimerkiksi Ilmajoen puhdistamolla, sähkökatkon jälkeen laitos ei noussut takaisin toimintaan mutta veden ja jäteveden pitää kulkea silloinkin. Ja automaatioasentaja Samu Porthan (19) osaa korjata ja kytkeä oikein.

-    Teollisuuslogiikan ohjelmointi on helpompaa kuin esim. mikrokontrollerin, nuori mies toteaa.
 

Kytkennät ja piirilevy


Perheen ainoana lapsena Samu Porthan sai rauhassa keskittyä rakentamiseen ja kytkentöihin. Kun eskarissa oli lelupäivä, Samu vei piirilevyn. Viisas opettaja kommentoi, että piirilevystä voi tulla elinikäinen kaveri. Monilla tietokonepeleillä yritettiin selättää luki-vaikeuksia.
 
Koulussa Samun kiinnostus riitti vain pojan omasta mielestä hyödyllisiin asioihin, siis tekniikkaan, matematiikkaan, englantiin, tekniseen työhön. Luki-vaikeudet edellyttivät perheen vahvaa tukea lukuaineissa; Samu suoritti peruskoulun oppimäärän hyvin arvosanoin ja vanhemmat kertasivat tietonsa niin historiasta kuin biologiasta ja fysiikasta, ja kaikki kokivat voittaneensa.
 

Erilaisuutta arvostetaan koulussa


-    Onneksi lapsen kasvaessa ongelmat ovat vähentyneet, vanhemmat kertovat ja kiittävät mm. tietokonepelejä, joiden avulla heidän lapsensa sai kavereita, ja avarakatseisia ja ammattitaitoisia opettajia ja opinto-ohjaajia, joiden ansiosta erilainen oppija sai vahvistaa vahvuuksiaan.
 
-    Minecraft, peli, jota voisi kuvata hyvin digitaalisilla legoilla, toi yhteistä tekemistä kavereiden kanssa sekä tylsiin yksinäisiin hetkiin. Mutta innostuin siitä kunnolla vasta, kun opin koodaamaan ja sain rakennettua lisäosia peliin, joiden avulla sain tekniikan siihenkin mukaan, Samu Porthan tunnustaa.
 
Hän oli silloin 10-vuotias.
 

Sähkö on mun juttu


-    Mun kaverit meni sähkölle ja niin minäkin. Siellä innostuin automaatiosta, siitä miten voidaan integroida sähköä ja tietotekniikkaa ja rakentaa ohjaustekniikkaa, Samu Porthan kuvaa.
 
Automaatiolaitteita hänellä on kotona kymmeniä. Työhuoneessa on räkkikaappi täynnä palvelimia ja verkkolaitteita. Autotalli on varattu nuoren miehen työ- ja harrastusvälineille, siis elektroniikalle, tietokoneille, vahvistimille, valoille ja äänentoistolaitteille.

-    Olen erittäin tyytyväinen alavalintoihini. Ajattelen, että kun ihminen on jonkin laitteen kehittänyt, sen toimintalogiikan pystyy päättelemään ja ymmärtämään, vakuuttaa sähköasentaja, automaatioasentaja ja ICT-asentaja Samu Porthan.

-    Töissä saan tehdä kaikkea mitä osaan. Asennan sähkömoottoreita, kytken taajuusmuuttajia, teen välillä jopa putkitöitä, luon valvomon ruutuihin grafiikkaa ja ohjelmoin logiikoita, Porthan kertoo monipuolisesta työstään.
 
Nykyinen työpaikka Depos Oy oli Samu Porthanin opiskeluajan viimeisin työssäoppimispaikka.
-    Työnantaja näytti esimerkkikoodeja. Niiden ja laitteiden manuaalien perusteella tein esimerkiksi polymeerikonetta ohjaavaan logiikkaan ohjelman, jonka tilaa voidaan lukea modbus-väylän avulla.
 

Opiskelen aina uutta


-    Opiskelussa oli parasta se, ettei tarvinnut opiskella sitä, minkä jo osaan. Olen saanut samaan aikaan opetella laitteita syvällisemmin, Samu Porthan tiivistää Sedun opettajien toimintaa.
 
Opiskeluaikana Porhan suoritti myös mm. KNX-taloautomaation sertifikaatin.


Tietoa, taitoa – ja musiikkia


-    Kuuntelen musiikkia ja teen tapahtumiin valoja ja äänentoistoa. Olen toiminut miksaajana ja valomiehenä, tehnyt bändeille valoja ja valosuunnitteluja ja ollut mukana järjestämässä lan pelitapahtumia. Vuokraan äänentoistolaitteita ja muuta tapahtumatekniikkaa. Festareilla maksetaan siitä, että olen siellä esim. valomiehenä tai roudarina. Siistiä, toteaa Samu Porthan, jonka harrastuksesta on tullut työ, johon hän uppoutuu ja josta hän nauttii.
 
Intohimo sähköön, automaatioon, elektroniikkaan ja musiikkiin on kova – silloin jaksaa, ja puskaradio tarjoaa uusia mahdollisuuksia.
 
Samu Porthan istuu työpöydän ääreen ja avaa kaverin toimimattoman puhelimen. Tällä työasemalla on mikroskooppi, kolvi ja kuumailma-asema, oskilloskooppi, tinaimuasema ja säädettävä jännitelähde. Näitäkin voi korjata ne, jotka osaa. Ja Samu Porthan osaa ja korjaa. Nuori huippuosaaja.