Hae 30.4. mennessä!

Oletko alle 30-vuotias? Miltä tuntuisi oma työ tai opiskelupaikka?

Haluatko, että joku...

  • jeesaa sinut töihin?
  • auttaa sinua löytämään oman, sinua kiinnostavan ammatin?
  • etsii kanssasi sopivan tavan jatkaa kesken jääneitä opintoja?
  • auttaa työhön tarvittavan osaamisen tai esimerkiksi oppisopimuksen hankkimisessa?

Jos et tiedä mistä lähteä liikkeelle tai mitä pitäisi tehdä, me osaamme auttaa.

Katso tästä miten pääset alkuun

 

Lue Santeri tarina:

Nuoret kohti työtä –palvelu auttaa alkuun

TE-toimisto lähestyi alle 30-vuotiaita työttömiä nuoria kirjeellä, Nuoret kohti työtä –palvelun merkeissä. Tästä kirjeestä sai seinäjokelainen 24-vuotias Santeri Syrjälä sysäyksen lähteä Seduun opiskelemaan lähihoitajaksi.

-Tämä oli hyvä ’tsäänssi’ lähteä mukaan, kertoo Syrjälä. –Ei sitä voi vain olla. Palvelun kautta sain tietoa, miten pääsen opiskelun alkuun. Kävimme Nuoret kohti työtä – palvelun ohjaajan kanssa eri vaihtoehtoja läpi. Katsoimme mitä lähihoitajan työ oikeasti tarkoittaa ja miten alaa opiskellaan. Sitten tein päätöksen hakea ja pääsin mukaan. Olen tykännyt opiskelusta ja nähnyt paljon uutta. Lähihoitajan työ on aina ollut vähän mielessä, ja kerran aikaisemmin olen alalle hakenut, mutta silloin ei tärpännyt.

-Yläasteella ei ollut vielä ajatukset selvillä mitä haluan opiskella, muistelee Syrjälä. Aloitin lukiossa, mutta siirryin sitten opiskelemaan sähköalaa. Alalla ei ollut kuitenkaan töitä tarjolla. Yläasteella sitä on vielä nuori ja on vaikea miettiä mikä ala olisi se omin juttu. Tietoa työelämästä ja sen käytänteistä ei saa riittävästi silloin, kun valintoja pitää tehdä. Yläastelaiset tarvitsisivat ehdottomasti enemmän tietoa eri aloista ja niiden mahdollisuuksista.

Työvoimakoulutus on avain-sana

-Työmarkkinatuen saaminen oli tosi hyvä juttu, miettii Syrjälä. Opintotuella on huomattavasti taloudellisesti hankalampaa opiskella. Aluksi ajattelin, että katsotaan nyt mitä tästä tulee, mutta nopeasti olen tottunut opiskeluun ja olen saanut tarpeeksi ohjausta, ei ole kyllä moitittavaa. Tällä hetkellä olen päiväkodissa työpaikalla oppimassa. Hyvin olen tullut toimeen lastenkin kanssa ja samalla näkee muutakin. Valmistun lähihoitajaksi loppuvuodesta 2020.

Nuoren arjessa mukana

Nuoret kohti työtä -palvelussa annamme nuorille tietoa eri aloista ja miten niitä voi opiskella, kertoo Sedun kouluttaja Petteri Kokko. Mietimme yhdessä, mitkä ovat mahdollisuudet opiskeluun ja miten sen voi rahoittaa. Sen jälkeen on helpompi tehdä valinta. Se antaa myös uskallusta lähteä kokeilemaan jotain uutta. Nuoren polku voi johtaa esimerkiksi täydennyskoulutuksen kautta työelämään. Tai jopa suoraan työelämään, riippuen aikaisimmista koulutuksista. Pidämme tasaisesti yhteyttä opiskelijoihin koko opiskelun ajan ja annamme tarvittaessa ohjausta. Jos ei tiedä mitä tekisi, tuki on silloin tarpeen ja meiltä sitä saa. Autamme nuoria alkuun.