Simo Laine, Wine & Bistro Vinolan ravintolapäällikkö, valmistui tarjoilijaksi ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta v. 2013. -Laine on Sedun historian ensimmäistä ”tarjoilijavuosikertaa”, muistelee Sedun ravintola- ja cateringalan opettaja Päivi Kupari. On ollut ilo seurata Simon uran vaiheita, miten hän on edennyt koulunpenkiltä ravintolapäälliköksi. Hän on loistava esimerkki siitä, kuinka edetä uralla, kun tietää mitä haluaa.

-Opiskeluaika Sedussa oli mukavaa ja sieltä jäi elinikäisiä ystäviä, kertoo Laine. Opiskelu ja sen kautta työssäoppiminen on avannut minulle ovet työelämään ja uusiin mahdollisuuksiin.

-Ensimmäinen työssäoppimispaikkani oli Hotelli Lakeus, jossa tein aamiaishoitajan töitä. Työt jatkuivat kesätyönä ja koulun ohella. Sitten tarjoilin Fransmannissa ja toimin Uppalan Kartanossa vuoropäällikkönä. Täällä Vinolassa aloitin viime vuonna ravintolapäällikkönä. Tehtäviini kuuluu mm. henkilöresurssien suunnittelu, varaston hallinta, laskutus, myynnin seuranta, rekrytointi, markkinointi, some ja normaalit jokapäiväiset työt. Uuden työntekijän perehdytämme yhdessä tiimin kanssa. Monipuolisuus on työni parasta antia. Sen mahdollistaa pieni työpaikka.

Työelämä huutaa tekijöitä

-Työllisyys näkymät ovat hyvät ja havaittavissa on kroonista työvoimapulaa. Voidaan puhua jopa työntekijän markkinoista. On varaa valita mitä haluaa tehdä. Hyvän työntekijän ei tarvitse työtöntä päivää nähdä.

-Ravintola- ja cateringalalla on mahdollisuus kehittää itseään monipuolisesti ja edetä työssään. Tarjoilijan ja kokin työssä on hyvä, jos nauttii asiakkaan kanssa olemisesta. Enää ei voi ajatella, että kokin työ on pelkästään sitä, mitä tehdään asiakasnäkyvyyden ulkopuolella. Myös kokki voi käydä salin puolella kysymässä asiakkailta, kuinka ruoka maistuu. Keittiövahvuuksien lisäksi kokin on hyvä osata estetiikkaa. Kokin ja tarjoilijan työ on tiimityötä, molemmat auttavat toisiaan. Jos työskentely ihmisten parissa antaa energiaa eikä vie sitä, niin tarjoilijan työt sopivat hyvin.

- Moniosaajia tarvitaan ja kokki/tarjoilija -ammatti on mahdollisuus vaihtelevaan työhön. Tällainen työntekijä on ylivoimainen asiakaspalvelutilanteessa. Ja kokki keittiön puolella tietää mitä asiakas haluaa. Työnantajat tarjoavat mielellään mahdollisuutta tehdä työtä molemmilla puolilla.

-Ravintola-ala kehittyy ja asiakkaiden tietoisuus lisääntyy. Ruoan ekologisuus kiinnostaa ja halutaan tietää sen matka pellosta pöytään. Kaikilla pitää olla tarina, niin viinissä kuin ruoassa. Asiakkaat haluavat elämyksiä ja tarinoita. Ei vain haluta täyttää vatsaa.

Henkilökohtainen kiinnostus alalle on tärkeää

-Koulutus avaa ovet ja valitsemalla hyvät harjoittelupaikat, niin takulla oppii paljon. Tulevan opiskelijan ei kannata pelätä, että työ pitää osata etukäteen. Työ opettaa tekijää, kun on vain itse kiinnostunut. Seuraamalla kollegojen työskentelytapaa oppii miten toimia ja puhua.

Etelään kallellaan oleva leppoisa ravintola – Vinola

-Viini ovat aina kiinnostaneet ja lisäoppia olen saanut yrittäjä Anu Luukolta, joka on opiskellut viinimestariksi. Työni puolesta käyn viinitastingeissä. Viinit ovat loputon maailma, joista saa koko ajan opiskella lisää. Vapaa-ajalla järjestämme usein illallisia kotona. Nautimme ruokaa pitkän kaavan mukaan ja valitaan tietysti hyvät viinit. Vähä tämä on niin kuin toisi töitä kotiin, mutta siihen on kiva panostaa. Jonkun verran harrastan myös liikuntaa. Tässä työssä on hyvä olla liikunnallinen harrastus vastapainoksi fyysisesti ja henkisesti raskaalle työlle. Itsestään kannattaa pitää huolta, mutta himourheilija ei silti tarvitse olla. 

Vinola tarjoilee ruokaa ”nice dining”-hengessä koko päivän hyödyntäen sekä kotimaisia ja pohjalaisia tuotteita. Viinit ovat Vinolan erikoisuus. Myöskään kahvi ei ole ”tavallista” Juhlamokkaa, vaan se tulee pienpaahtimosta nimeltään Paahtimo Papu, joka on erikoistunut tummaan paahtamiseen ja luomukahveihin.

Kesällä Vinola laajenee ulos. Upea 80-paikkainen terassi on keskeisellä paikalla torilla. -Kesällä tarvitaan myös lisää työntekijöitä, vinkkaa Laine.

Haluatko tietää lisää viineistä? Seuraa Simon blogia