Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Positiivisella asenteella eteenpäin

Johanna Viinikaisella oli yläasteella vain yksi tavoite: hän halusi saada niin hyvän todistuksen, että pääsee juuri sinne kouluun, minne itse haluaa.

Kolmen vuoden uurastus palkittiin, sillä nyt Johanna opiskelee toista vuotta Ähtärissä lähihoitajaksi.
- Mä oon pienestä pitäen tykänny olla paljon ihmisten kans tekemisis, hoidin aina mummujen jalkoja ja jos joku perheessä oli kipeänä, niin toin mehua, muistelee Johanna.

Johannalle on ollut jo pienestä pitäen selvää, että hän haluaa töihin hoitoalalle.
- Mä oon aina ollu puhelias ja sosiaalinen ja tuun hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, ja niitä piirteitä lähihoitaja tarvitsee, Johanna pohtii.

Johanna kertoo olevansa aina hyvin positiivinen.

- Ei mulla oo oikeestaan ikinä huonoa päivää, Johanna naurahtaa.

Uusia perinteitä kouluun

Johanna opiskelee lähihoitajaksi Ähtärin Koulutiellä. Koulua Johanna pitää siistinä ja mukavana paikkana opiskella.

- Täällä koulussa myös aina ilmoitetaan asioista ja opettajatkin on vähän niinku tukihenkilöitä, Johanna kertoo.

Johannan mielestä Sedu on hyvä paikka opiskella. Jokainen voi valmistua nopeasti ammattiin ja sen jälkeen jatkaa vaikkapa ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Valmistuneilla on kuitenkin jo ammatti takataskussa, joten kouluja ei ole pakko käydä enää lainkaan.

- Täällä koulussa on kaikki hyvin, on rauhallista, pitkiä ruokataukoja, niin ehtii hyvin jutella kavereitten kanssa ja sitten voi esimerkiksi ottaa valinnaisiin opintoihin karaoketunteja. Ainut mitä kaipaan, niin olisi jokin uusi perinne kuten vaikkapa tanssiaiset niin kuin lukiossakin on, Johanna pohtii.

Johanna kertoo, että lähihoitajaopinnoissa käsitellään juuri niitä asioita, mitkä häntä kiinnostavat. Päivät ovat erilaisia ja aina oppii uutta. Paljon pitää tehdä itse ja juuri sitä arvioidaan, mutta joukkoon mahtuu paljon myös lukuaineita, kuten matikkaa, englantia, ruotsia, äidinkieltä, fysiikkaa ja kemiaa.

- Päivät me ollaan joko koulussa tai sairaalassa, opettajat tarkkailee paljon, katsoo kuka niin kuin menee mukaan, eikä jää sivuun kattomaan. Sit ne arvostelee esimerkiksi kun tehdään steriilipöytä tai kun piikitetään, kertoo Johanna koulupäivistään.

Työssäoppimisen avulla kiinni työelämään

Johanna on ollut työssäoppimassa päiväkodissa.

- Lasten kanssa oli tosi kiva touhuta, kertoo Johanna.

Seuraavaksi Johanna suuntaa työssäoppimaan vanhainkodille. Johanna odottaa sitä innoissaan, koska hän tykkää olla tekemisissä kaiken ikäisten ihmisten kanssa.

Työssäoppimisia opiskeluun mahtuu vielä monia. Niistä opitaan aina paljon, mutta mikä tärkeintä, saa hieman jalkaa oven väliin ajatellen mahdollista työpaikkaa tulevaisuudessa.

Lähihoitajan pitää muistaa huolehtia myös itsestään

Lähihoitajan tulee olla hyvin sosiaalinen, suvaitsevainen ja kaiken päälle vielä huolehtia kunnostaan, että jaksaa työskennellä ja hoitaa toisia ihmisiä.

- Vapaa-ajalla mä pelaan salibandya, lenkkeilen ja käyn salilla, kertoo Johanna kuntonsa huolehtimisesta.

Opiskelun ja kuntoilun lisäksi täytyy muistaa myös rentoutua. Johanna antaa hyväksi vinkiksi löhöilyn kotona saippuasarjojen ja suklaan parissa. Elämässä pitää muistaa nauttia pienistä hetkistä yhdessä perheen ja ystävien kanssa.