Tapaan Olli Iso-ojan Jurvan Niemenkylässä omakotitalon pihalla. Katto on uusittu, terassin perustukset valmiit. Olli Iso-oja laski tarkkaan: Rakennusalan perustutkinnon ehtii suorittaa kahdessa ja puolessa vuodessa. Hän valmistui jouluksi ja astui armeijan harmaisiin jo tammikuussa.

 

Työn päivänä syntynyt


Talonrakentaja Olli Iso-oja osaa suunnitella ajankäyttönsä - ja tekevälle ihmiselle löytyy töitä rakennusalalta.

-    Tein kaikenmoisia SILTA-juttuja, ja näytöt sain tehtyä jo syksyllä työpaikalla, Olli Iso-oja kertoo leppoisaan tyyliinsä.
Suomen armeija estää korona-pandemian leviämistä jakamalla kasarmin väen kolmeen ryhmään: kaksi viikkoa kasarmilla, kaksi metsässä ja kaksi lomalla. Ryhmät eivät kohtaa toisiaan.
Olli Iso-ojalla on nyt siis kaksi viikkoa lomaa, jolloin hän ehtii hyvin tehdä töitä.


RAKENNUSALA ON MIELENKIINTOINEN ALA


-    Vasara on ollut kädessä aina, nuori mies vakuuttaa ja siltä työskentely näyttääkin.
-    Parasta tässä on, että saa tehdä yksin ja välillä muiden kanssa töitä. Ilmajoella yläkoulun TET-jaksolla pääsin rakennusliikkeeseen, ja siellä oli mukavia työkavereita. Tässä pääsee tekemään oikeita töitä ja näkee oman käden jäljen, vakuuttaa Olli Iso-oja tyytyväisenä alavalintaansa.

Kun töitä tekee vähän pienemmässä rakennusliikkeessä, saa soveltaa ja käyttää omaa päätään.
-    Opin joka päivä uutta, varsinkin korjausrakentamisessa, Olli vakuuttaa.

RUK KUTSUU – JA SITTEN RAKENNUSMESTARIKSI


Armeijasta Olli Iso-oja kotiutuu jouluna. Sitten olisi puoli vuotta aikaa tehdä töitä, ja aloittaa opinnot ammattikorkeakoulussa. Nuorella miehellä on selvät suunnitelmat jatkaa opintoja rakennusmestariksi.
-    Reserviupseerikoulu on johtajakoulutusta, ja silloin näkee armeijan touhua vähän laajemmin. Siellä joutuu ihmisten eteen puhumaan ja kantamaan vastuuta. Mutta kun tilaisuus tulee, on parasta tarttua siihen eikä väistää, Olli Iso-oja tuumii.

Jo Niinisalossa Iso-oja toimi huoltokomppaniassa. Aliupseerikoulussa ryhmänjohtajan vastuulla oli, että homma toimi, niin muonitus kuin lääkintäkin. Haminassa hän saa koulutuksen huoltojoukkueen johtajaksi.


SILTA SEDUSTA AMMATTIKORKEAKOULUUN


Olli Iso-oja ehti tehdä 20 opintopistettä ammattikorkeakouluopintoja, jotka näkyvät Rakennusalan perustutkintotodistuksessa valinnaisissa opinnoissa.
-    Matikan etäopinnot oli tosi hyviä, Olli Iso-oja kiittelee opettaja Juhani Paanasta.
Oma rakennusalan yritys siintää mielessä. Silloin Olli Iso-ojan nimi komeilisi pakettiauton kyljessä. Rakennusalalla on aina jotain hommaa, mikä vastaa tekevän nuoren toiveisiin.
-    Ei ole yhtä oikiaa tapaa tehdä mutta rakennusalalla pitää olla oma-aloitteinen ja tarkka. Kun jotain saa valmiiksi, siinä pitää olla ulkonäkö kohdillaan, Olli Iso-oja tiivistää.
Kun aina pitää värkätä jotain, Olli Iso-oja on löytänyt juuri hänelle sopivan harrastuksen VPK:sta. Tekemistä riittää, ja osaavia käsiä tarvitaan.