Tero Ylä-Peräinen (18) nouti tutkintotodistuksensa joulukuussa Sedussa Seinäjoella. Merkonomiksi valmistunut nuori kuittasi samalla stipendin. Miksi Valkeakosken Hakan jalkapalloilija opiskeli Seinäjoella?

 

SEDUSTA VAUHTIA UNELMIIN

Jalkapallo, siis SJK, toi lohjalaisen Tero Ylä-Peräisen 16-vuotiaana Seinäjoelle. 
- SJK pystyy tarjoamaan hyvät harjoitteluolosuhteet; hyvä valmennus hyvillä kentillä ja sisähallissa, edustusjoukkue pelaa korkealla, Tero kuvailee reilun parin vuoden takaisia ajatuksiaan.

- Pelasin SJK:n B-junioreissa puolitoista vuotta ja vajaan puoli vuotta A-junioreissa hyvien joukkuekavereiden kanssa, mutta kun en saanut riittävästi peliaikaa, piti tehdä uusia ratkaisuja, nuori mies kertoo siirrostaan Valkeakoskelle.

 

Omillaan jo 16-vuotiaana

Kun 16-vuotiaana muuttaa omaan vuokra-asuntoon, on hyvä osata laittaa ruokaa, siivota ja tuntea kello.
-  Rutiini tuli kotoa. Osasin laittaa ruokaa ja olen oppinut kokkaamaan enemmän. Mielestäni syön ihan tarpeeksi monipuolisesti. Enkä kovin usein myöhästynyt koulusta, Tero Ylä-Peräinen kertoo opiskelun ja urheilun yhdistämisestä.

Tero Ylä-Peräinen pelaa nyt FC Hakan A-junioreissa Valkeakoskella ja harjoittelee 5–7 kertaa viikossa. Jotta itsenäiseenkin harjoitteluun ja lepoon jäisi riittävästi aikaa, Ylä-Peräinen etsii osa-aikaista myyntityötä, mieluiten urheiluliikkeistä, kunnes sitten armeija kutsuu tammikuussa 2020.

 

Työpaikoilla oppii

Tero Ylä-Peräinen hommasi harjoittelupaikkansa Seinäjoelta itse, kuten Sedussa on tapana. Tarvittaessa toki opettajat auttavat. Ensimmäisenä opiskeluvuonna Tero Ylä-Peräinen hankki asiakaspalvelun käytännön taitoja nuorisovaateliikkeessä. Urheiluhenkinen työpaikkaohjaaja, Sotkamon urheilulukion kasvatti ymmärsi akatemia-aikojen merkityksen, joten työpäivä (6t/pv) soviteltiin akatemiaharjoituksiin.  

Visuaalista myyntityötä ja myynnin tukipalveluja Ylä-Peräinen oppi käytännön työssä urheiluliikkeessä erikoistuen urheilujalkineisiin.
- Varsinkin keväällä Teron jalkapalloasiantuntemus oli kovassa käytössä ja erityispäivinä korvaamaton apu liikkeelle, kertoo ohjaava opettaja Päivi Marttila-Lampinen.

-   Kolmannen opiskeluvuoden toimistopalvelujen jakso työpaikalla oli laajennettua työssäoppimista FC Haka Oy:ssä. Tero joutui itse arvioimaan, milloin hän tarvitsee ohjausta. Ohjaus hoidettiin netin tai puhelimen kautta, ja kerran Tero tuli koululle Seinäjoelle opiskelemaan syvällisemmin Excelin saloja koululla. Entinen maajoukkuemaalivahti Olli Huttunen toimi työpaikkaohjaajana ja kiitti Teron osaamista ja aktiivisuutta, Marttila-Lampinen kertoo ja vahvistaa Ylä-Peräisen opiskelleen paljon itsenäisesti.

Opettajat luonnehtivat, että Tero Ylä-Peräinen kasvoi alalle ja tuli rohkeammaksi sitä myöten, kun taidot ja myyntityön salat vahvistuivat. Hän on myyjänä rauhallisempi kuin myyjät keskimäärin, mutta heitä tarvitaan, sillä asiakkaan kuuntelu ja ongelmanratkaisutaidot ratkaisevat.

 

Jalkapallo pysyy aina mukana

Keskikentän pelinrakentaja Tero Ylä-Peräinen pitää vahvuutenaan jalalla pelaamista. Ja fyysiset ominaisuudet kuuluvat kehittämiskohteiksi.
- Sain tehdä Hakan organisaatiossa viimeisen työssäoppimisen, ja asiakaspalveluun kuului myös Liettuan U21-maajoukkueen yhteyshenkilön tehtävät, nuori mies kertoo kokemuksiaan ja kannustavasta palautteesta.

Nuori mies treenaa koko ajan mahdollisimman hyvin ja pyrkii eteenpäin. Viiden vuoden kuluttua Tero Ylä-Peräinen toivoo yltävänsä mahdollisimman korkealle, pelaajasopimus hyvän joukkueen kanssa on tavoite.
Kun jalkapallo on liikuttanut isää ja isoisää, lienee oletettavaa, että pallo pitää Tero Ylä-Peräisen otteessaan.

Katso, miten Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemia auttaa yhdistämään urheilun ja opiskelun

Huomaa, että Paloman tapaan työvaltainen opiskelu voisi sopia tavoitteelliselle urheilijalle erityisen hyvin.