Tiina Kareno (26) jatkoi lukion jälkeen opintojaan Sedussa, josta hän valmistui maalariksi vuonna 2013. Valmistuttuaan hän jatkoi töitä viimeisimmässä työssäoppimispaikassaan, josta hän jatkoi maalausliikkeisiin keräämään käytännön kokemusta. Nyt hän on vihdoin toteuttanut unelmansa, ja perustanut oman yrityksen! 


SEDUSTA EVÄÄT YRITTÄJYYTEEN

Kareno iloitsee maalarin opintojen Sedussa antaneen hyvät lähtökohdat yrittäjyydeen.

- Meillä oli Sedussa aivan mahtava luokka, joka pelasi tiiminä todella hyvin. Lisäksi opettajani, Jouko Peltokangas, oli tähän mennessä paras opettajani. Hän oli itsekin toiminut yrittäjänä, ja oli aina todella kannustava!

Kareno kertoo yrittäjyyden käyneenkin mielessä jo kouluaikana - olihan luokka kuitenkin yrittäjäpainoinen, ja osuuskuntatoiminta tutustutti aitoon ja yritteliääseen työhön asiakkaiden parissa.

- Osuuskunnassa toimiminen oli mielettömän hyödyllistä – se oli oikeaa työtä, oikeiden asiakkaiden parissa. Se tarjosi erilaisen ja mielenkiintoisen tavan opiskella. Opettajat ohjasivat hyvin, ja uskalsimme ottaa haastaviakin urakoita!

Maalaustöissä mikään vaihe ei ole yli muiden. Erikoistumaan pääsee sitten töissä. Yrittäjäkin tekee kaikkia hommia, joten sen mukaisesti pitää opiskella – tarvitaan treeniä, treeniä ja treeniä!

- Maalarilla on kuitenkin paljon vaihtoehtoja: voi tehdä raksahommia, myymälätyötä tai perustaa oman firman.
Kareno oli mukana myös hallituksessa, jossa sai hyvää oppia yrittäjyyden byrokratian osalta. Toistaiseksi hän ei kuitenkaan vielä tosissaan lähtenyt harkitsemaan yrittäjyyttä. Ensin tarvittiin kokemusta työelämästä!


ASIAKASPALVELUA JA MYYNTI

Värimiehillä Kareno työskenteli valmistumisensa jälkeen vuoden verran. Tehtävinä oli asiakaspalvelua, neuvontaa ja myyntiä.

- Kahdeksan viikon työssäoppimisen päätteeksi pääsin Sanssi-kortin turvin Värimiehille töihin. Siellä ammattilaisille sekoitettiin juuri oikean sävyinen maali. Koodi löytyi koneelta, jolla tarkka sekoitus hoitui helposti.

Kareno toteaa, että myyjältä vaaditaan ulospäinsuuntautuneisuutta ja hyvää malttia. Tuotetietous oli Värimiehissä erityisen tärkeää. - Työtovereilta oppi paljon, ja lisäksi myös itse opiskelemalla. Suuret valmistajat järjestävät myös koulutusta. Lopulta Karenosta tuntui, että oli aika lähteä uusiin haasteisiin.

- Pelkkä asiakaspalvelu ei lopulta ollutkaan minun juttuni – halusin päästä käytännön hommiin!


ALAISESTA ITSENSÄ POMOKSI

Kareno jatkoi Värimiehiltä kahteen eri maalausliikkeeseen. Pian työpaikan vaihdon jälkeen ystävä kysyi, mistä hän unelmoi.
- Siinä kohtaa jotenkin heräsin, ja aloin vakavasti miettiä yrittäjyyttä. Halusin olla oma pomoni. Maalausliikkeistä sain hyvää käytännön kokemusta, rutiinia sekä verkostoja omaa yritystä varten.

Työskenneltyään liikkeissä 3 vuotta Kareno perusti oman yrityksensä huhtikuussa 2017. Yrittäjän ura onkin lähtenyt hyvin käyntiin.
Haasteena on asiakkaiden hankkiminen. Yrittäjä on itse vastuussa siitä, että töitä piisaa. Kareno toteaa olleensa hämmentynyt siitä, kuinka paljon töitä on ollut tarjolla.

- Alku oli tietysti tosi haasteellista, kun piti saada hommat pyörimään – paperihommat, liiketoimintasuunnitelma.. kaikki se numeroiden kanssa värkkääminen oli stressaavaa. Mutta kun tämä vaihe oli ohi, ovat asiat edenneet omalla painollaan. Kareno neuvoo, että hyvän kirjanpitäjän löytäminen on kaikki kaikessa, sillä silloin voi itse keskittyä asiaan.

- Tämä on tavallaan kuin olisi toisella työssä, mutta on enemmän niin vapauksia kuin vastuutakin – minkä koen vain hyvänä asiana, sillä on kiva olla vastuussa siitä, mitä tekee ja milloin tekee.


JOKAINEN PÄIVÄ ON ERILAINEN

Yrittäjänä toimiminen on Karenon mukaan täynnä vaihtelua. Välillä saattaa joutua tekemään 15-tuntista päivää, kun aurinko paistaa ja maalataan ulkona. Välillä taas sään ollessa kehno päivät ovat lyhyempiä, ja voi ottaa vähän rennommin sekä keskittyä vaikka oman kodin remppaamiseen.

Kivointa työssä on Karenon mielestä se, että saa tehdä pienempiä projekteja, kuten yksittäisen huoneen tai asunnon remontteja. - Ei ehdi kyllästyä, kuten saattaa käydä isommissa yrityksissä, joissa voidaan viettää puolikin vuotta samassa kohteessa, jossa pitää tehdä esim. 60 asuntoa aivan samalla tavalla. Sellainen liukuhihnahomma ei ole minun juttuni.

Kareno kertoo, että isojen yritysten työkentällä myös putki- ja sähkömiehet hengittivät aina niskaan ja oli kova kiire. - Minusta on kivempaa, kun voi ottaa rauhallisemmin ja keskittyä täysillä projektiin!

Tulevaisuudelle nuorella naisella ei ole mitään sen kummempia suunnitelmia. - Tästä mä tykkään ja jos mä tätä saan tehdä jatkossakin, niin olen tyytyväinen!

Muille yrittäjyydestä kiinnostuneille Kareno lähettää terveisensä:
- Monesti ajatellaan, että yrittäjyys on jotakin hirveän pelottavaa ja ihan valtava harppaus. Ei se ole, kun ei jää yksin jäädä märehtimään asioita – on paljon eri tahoja, jotka antavat neuvoja. Apua kyllä löytyy, jos sitä haluaa lähteä hakemaan!