Tietojärjestelmät ovat olennainen osa varastoalan töitä

-ala kaipaa uusia tekijöitä

-Olen oppinut paljon uutta ja palautellut mieleen vanhoja, kertoo peräseinäjokinen Santtu Piikkilä, joka työskenteli varastoalalla 9 vuotta sitten. -Olen työskennellyt myös puuverstaalla 13 vuotta ja sitten tuli mieleen, että voisi sitä tehdä jotakin muutakin. TE-toimiston kautta löysin tämän varastonhoitajan koulutuksen. Työssäoppimispaikassa oppii parhaiten ja olen saanut tehdä monipuolisia töitä mm. tavaran lähetystä ja lähetteitä, tavaroiden kirjaamista varastojärjestelmään, pakkaamista ja kuljettanut asiakkaille tavaraa yrityksen pakettiautoilla. Koulutuksen teoriatunneilla on käsitelty tärkeitä asioita mm. miten käsittelet turvallisesti vaarallisia aineita.

- Täällä oppii uutta, opettajat ovat hauskoja ja tunneilla pysyy hyvin hereillä, kertoo kauhajokinen Tea Järviniemi. Varastohommia tein joskus terveyskeskuksessa ja ala on kiinnostanut. Koulutuksessa teoria ja työssäoppimisjaksot vuorottelevat koko ajan ja se on mielestäni hyvä asia.

Tietojärjestelmät ovat olennainen osa työtä

-Varastonhoitajan työssä pitää osata käyttää tietojärjestelmiä, jotka ovat olennainen osa työtä, varsinkin verkkokauppojen yleistyessä, kertoo varastoalaa Sedun Rengonharjulla opettava Jenny Loppi. Tarvitaan myös viivakoodilukijaa, mikä nopeuttaa esim. asiakaspalautuksia. Sovelluksia käytetään myös älypuhelimilla. Monissa työpaikoissa rahtikirjojen painojen laskeminen on tärkeä osa työtä. Ammatti sisältää myös asiakaspalvelutyötä.

-Varastonhoitajan työkenttä on hyvin monipuolinen, riippuen yrityksen toimialasta ja työtehtävistä, kertoo Loppi. Esim. metallialalla voi olla painavia tavaroita, joiden vastaanottamiseen tarvitaan trukkia. Jos yrityksen tuotteet ovat pieniä ja kevyitä silloin työtä tehdään manuaalisesti ja keräilyä suoritetaan enemmän käsin. Varastoja on lähes tulkoon jokaisessa yrityksessä. Varastoja on eri kokoisia ja alasta riippuen toiminnot varastoissa vaihtelevat hyvin fyysisestä ja manuaalisesta varastosta koneelliseen.

Monipuolinen koulutus

Myös Lapualainen Anu Sadeharju on saanut tehdä monipuolisia varastoalan töitä työssäoppimis-paikassaan. -Olen vastaanottanut tavaraa ja lähettänyt sitä sekä selvitellyt niihin liittyviä dokumentteja. Olen kerännyt nettitilauksia ja purkanut kuormia sekä kerännyt tavaraa myymälään. Haluaisin valmistuttuani löytää pidempi aikaisen työpaikan, sillä olen ollut aikaisemmin kaupallisella alalla merkonomina, ja saanut tehdä vain lyhyitä työpätkiä. Paljon on tullut uutta asiaa ja tämä on ollut monipuolinen koulutus. Opettajat ovat mukavia ja rentoja.

-Opiskelin merkonomiksi, mutta se ei ollut ihan mun juttu, kertoo seinäjokinen Jani Raittila. Varastoala on mielenkiintoista ja tässä on monipuolinen työkenttä ja vaihteleva ympäristö.

-Opiskelu on ollut mukavaa ja työpaikalla oppimisjaksolla työhöni kuului asiakaspalvelun lisäksi mm. keräilyä, hyllyttämistä ja inventointia, kertoo ilmajokinen Jaakko Nokso.

Varastoala tarvitsee osaajia

-Tämä koulutussopimuksella Sedussa opiskeleva ryhmä valmistuu joulukuussa Logistiikan perustutkinnon varastopalvelujen osaamisalalta varastonhoitajaksi, kertoo Loppi. Osa pääsee suorittamaan koulutusta myös oppisopimuksella, mikä on haluttua, koska samalla työllistyy oppisopimuksen ajaksi ja saa suorittaa tutkinnon. Noin 15 kuukautta kestävässä koulutuksessa noin puolet on työssäoppimisjaksoja ja puolet teoriaa ja ne vuorottelevat koulutuksen ajan. Ala tarvitsee uusia työntekijöitä ja seuraavaan koulutukseen meillä on haku menossa parhaillaan ja koulutus alkaa syyskuussa.

Palvelulogistiikan ammattitutkinto jo alalla toimiville

-Jos on kertynyt alalta jo pitkään työkokemusta, mutta ei ole tutkintoa, voi suorittaa Palvelulogistiikan ammattitutkinnon, sanoo Loppi. On hyvä päivittää alan termit ja uudet tuulet sekä saada todistus, joka kertoo osaamisesta.

Juttu kirjoitettu kesäkuussa 2021