Haastavan-mielenkiintoisen-vaihteleva ammatti

-Viivi ja Petri suorittavat puutavara-autonkuljettajan ammattitutkintoa

Puutavara-autonkuljettajaksi valmistuvat opiskelijat Viiva ja Petri istuvat iltapäiväkahvilla Rengonharjun kampuksen ruokalassa. –Olimme juuri huoltoharjoittelussa hallissa, kertoo alavutelainen Viivi Vähätalo. Vaihdoimme suodattimia ja teimme täydellisen öljynvaihdon sekä rasvasimme nosturit. Mielestäni ihan hyvää käytännön harjoittelua.

Jalasjärveläinen Petri Heikkilä selvittää Viiville miten usein hän rasvasi nosturia lastatessaan aikoinaan raakapuuta junan vaunuihin. Heikkilä on toiminut alalla jo useamman vuoden ja on nyt hankkimassa Sedussa osaamisestaan ammattitutkintotodistusta. –Vaikka minulla on alan kokemusta, olen silti saanut koulutuksessa uutta tietoa, sanoo Heikkilä. Täällä on hyvät opettajat ja hyvä ilmapiiri. Samaa mieltä on myös Viivi. –Rento meininki ja opettajat auttavat aina tarvittaessa, sanoo Vähätalo. Olemme ajaneet puutavaraa Äänekoskelle, Raumalle ja Pietarsaareen. Puuta on siirretty myös metsästä välivarastoihin.

-Hankin E-ajo-oikeuden jo ammattikoulussa, sen jälkeen perustin perheen ja hoidin lapsia kotona, kertoo Vähätalo. Työskentelin hetken myös kaupallisella alalla. Minua on aina kiinnostanut metsäala. Ensi viikolla lähden työssäoppimisjaksolle ja mahdollisesti jään samaan yritykseen töihin, jos kaikki menee hyvin. Haastavinta tässä työssä on ajaminen liukkaissa keliolosuhteissa, ahtaat kääntöpaikat ja pienten metsäautoteiden helposti murtuvat tienreunat. Yleensä ottaen huonokuntoiset tiet.

Samaa mieltä opiskelijat ovat tämän työn hyvistä puolista. –Ehdottomasti se, että saa olla pihalla ja Suomen kauniissa luonnossa, tiivistää kalastusta ja metsästystä harrastava Heikkilä. –Työ on itsenäistä ja silti tapaa toisia kuljettajia, jatkaa Vähätalo, jonka vapaa-aikaan kuuluu myöskin kalastus ja metsästys. Tämän on sellainen ”haastavan-mielenkiintoisen-vaihteleva” ammatti. Auton käsittelyn lisäksi pitää hallita metsäyhtiöiden omat tietojärjestelmät, jota kautta puukuljetusten määräykset tulee sekä puutavarakuormaajan käyttö.

Sanoisin, että jos puutavara-autonkuljettaja on toisten kuskien kanssa työhaastattelussa, niin olen 95 %:sen varma, että puukuski valitaan työhön, arvelee Heikkilä. Puutavara-autonkuljettajan työn luonteeseen  kuuluu ajaminen vaativimmissa olosuhteissa ja paikoissa kuin muilla kuljettajilla. Kuskeista on kova pula, joten hakeudu alalle, jos tunnet kiinnostusta, kehottaa Heikkilä.

-Opiskeluun toi mukavaa vaihtelua työskenteleminen vapaaehtoisena Sedun osastolla Power Truck –messuilla, kertoo Heikkilä. Mielestäni Sedu tekee hyvää ja näkyvää markkinointityötä ja mielikuva vahvistui messupäivän aikana. Itse tykkäsin höpötellä ihmisten kanssa ja kertoa koulutuksista parhaani mukaan. Ensi viikolla on edessä näyttöjen suorittaminen. Haaveena minulla on opiskella alan opettajaksi.

Viivi VähätaloViivi nosturissa.jpg

 

Petri Heikkilä

PEtri_Heikkilä.2.jpg