Sedun lähihoitajaopiskelijat Minka Poikselkä ja Emmi Järvenpää yllättävät. Voimanosto on heidän harrastuksensa, eikä vain harrastus vaan kumpikin nuori nainen kilpailee Suomen, pohjoismaiden ja Euroopan paremmuudesta. Seinäjoen Suupohjantiellä opiskelevat nuoret ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa – myös tulevaa työuraansa ajatellen.

Syyskuun suomenmestaruuskisoista Minka toi kotiin penkkipunnerruksen kultaa sarjassa N18 63 kg ja Emmi niin ikään kultaa sarjassa N18 69 kg. Molemmat opiskelijat osallistuivat junioreiden pohjoismaisiin mestaruuskisoihin marraskuussa lajeina klassinen penkkipunnerrus ja varustepenkkipunnerrus ja joulukuussa varustepenkkipunnerruksen SM-kisaan.

Pohjoismaiden mestarit voimanostossa: lähihoitajaopiskelijat Emmi Järvenpää ja Minka Poikselkä mitalit kaulassa

Emmi Järvenpää (vas.) ja Minka Poikselkä - SM-kultamitalistit, lajina penkkipunnerrus.

Miksi lajisi on voimanosto?

Emmi Järvenpäällä on perherasite tähän lajiin, sillä Pasi-isällä on vahva side lajiin ensin kilpailijana ja nyt valmentajana. Myös kaksoisveli Hermanni kilpailee voimanostossa.

-    Salilla käyminen on mun juttu, painottaa Minka, joka jäi lajiin koukkuun Emmin kannustamana.

Nuoret urheilevat ja opiskelevat kalenterin kanssa; harjoitukset viisi kertaa viikossa salilla aina lihasryhmä kerrallaan, päälle lenkit ja venyttelyt. Näiden lomaan Emmi sovittaa myös työvuoronsa Teuvalla.

-    Aerobista kuntoa voi kehittää tosi monipuolisesti. Ja onhan hyvästä kunnosta hyötyä ihan normaalielämään ja hoitoalallekin, opiskelijat kertovat.
-    Pyritään treenaamaan yhdessä. BodySport Kauhajoelle on meidän kotisali, jossa on ihan oma ilmapiiri, kun kaikki ovat tuttuja, nuoret Kankaanpään Voimailijoiden edustusurheilijat kertovat.  

Emmi Järvenpää kuuluu Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemiaan. Yksilölajin edustajana hän hyödyntää akatemiasta lähinnä hierojapalvelua.

Missä rajat?


-    Tavoitteeni on oma uusi ennätys ja pohjoismaiden mestaruus. Tämä laji on itsensä voittamista, sitä omaa parasta haen joka kisassa, Emmi Järvenpää sanoo ja katsoo silmiin.
-    Tavoitteeni on PM-mitali, omia ennätyksiä haluan parantaa, ja EM-kisat ovat ihan realismia, listaa Minka Poikselkä kahden vuoden harjoittelun tuomalla kokemuksella.

Päättäväisyydessä Emmiä on vaikea voittaa; näppäilyvirheen takia hän joutui joulukuussa kisaamaan sarjassa 63 kg, ja niin vain muutamassa viikossa Emmi pudotti treenatusta kropastaan 6 kg ja saavutti kisapainon 62,91 kg.

Tärkeintä?


-    Käyn Kauhajoella joka viikonloppu. Tekniikalla on niin suuri osuus, ja Pasi Järvenpää on penkin asiantuntija, joten valmennuksella on iso merkitys kehittymisessä, Minka kertoo.
-    Kisoissa käy tosi nuoria ja pieniä harrastajia – tekniikka ratkaisee, ja mieli, sillä ajatukset tai pelko vaikuttavat suoritukseen, painottavat lajin asiantuntijat Emmi Järvenpää ja Minka Poikselkä.

Valmentautuminen vaatii kurinalaisuutta myös ruokailussa.
-    Onneksi koulussa on tosi hyvä ruoka mutta lämmin ruoka pitää laittaa myös kotona. Pitää syödä riittävästi, urheilijat painottavat.

Luvut?


jalkakyykky: Emmi 85 kg ja Minka 105 kg
maastanosto: Emmi 120 kg ja Minka 110 kg
penkki: Emmi 60 kg ja Minka 77,5kg