Hanna on tehnyt konehommia koko ikänsä

Yhdistelmäajokortin suorittaminen Sedussa antaa hyvät lähtökohdat ammattiin

-Vuosi sitten ajattelin, että nyt tai ei koskaan, ja hakeuduin yhdistelmäajoneuvonkuljettajakoulutukseen, kertoo lapualainen Hanna Pinomäki. Samaan aikaan olen opiskellut myös Seinäjoen ammattikorkea-koulussa, josta valmistuin keväällä agrologiksi. Sitä ennen kävin Sedu Ilmajoentiellä ammattikoulun.

-Hain Seduun, koska tätä kautta näkee ja kokee monenlaista. Täältä saa hyvät lähtökohdat päästäkseen naisena paremmin töihin. Täällä näkee myös eri suoritealoja, ja se avaa silmiä. Autokoulusta saa vain pelkän ajokortin.

Turvetta ja konehommia

-Konehommia olen tehnyt koko elämäni. Meillä on kotona perheyritys ja on tuotettu turvetta 30 vuotta. Se touhu on ollut lapsesta asti läsnä elämässäni ja tarkoitus olisi jatkaa kotitilaa. Tämä kesä oli ensimmäinen, kun ei enää tuotettu turvetta. Se ei enää kannattanut. Nähtäväksi jää miten käy kuiviketurpeen, kun sitä tuotetaan nevan pinnasta ja nyt sitä ei kohta enää saada.

-Mieheni perheessä on kuljetusliike ja hänen tulessa meille turvehommiin tuli autoilukin mukaan kuvioon. Turpeen ajo on ihan mukavaa hommaa, ja sitä tehdään niin kauan, kun se on mahdollista.

-Ollessani Vapolla töissä tein siellä erikoistumisharjoittelun turpeen tuotannon parissa. Toimin myös ajojärjestelijänä. Käytännössä ihan kaikki siitä ketjusta on minulle tosi tuttua; tuotanto, lastaus ja kuljetus. Töiden loppuessa Vapolla, päätin hankkia rekkakortin, koska en näe tulevaisuutta traktorihommissa.

-Koulutus on ollut hyvää ja olen saanut kokemusta. Kortin saa tätä kautta halvalla. Nyt on sitten tarkoitus ruveta kuskiksi. Siinä hommassa saa toteuttaa itseään.

-Työharjoittelussa olen ollut syyskuusta asti ja ajanut turvetta pitkin ja poikin Suomea, Espoosta Itä-Suomeen ja Iihin asti. Kaikenlaista muutakin ajoa kaappiautolla ja ketjupurkuautolla. Säkylään olen ajanut haketta ja sokerijuurikkaita. On ollut todella mielenkiintoista.

Mitä likaisempi työ, sen parempi

-Olen tutustunut myös kappaletavara-ajoon, mutta se ei sytytä yhtään. On hienoa, kun pääsee pikitieltä pois, ja hommaan tulee vähän haastetta. Tulevaisuudessa kiinnostaa massatavaran ajo ja sellainen työ, missä saa itse tehdä koneella kuormaa. Kokemusta on myös kaivinkoneesta ja pyöräkuormaajasta. Toivottavasti tulevaisuudessa työpaikka löytyy siltä suorite alalta, kun haluaisin.

Moni kysyy minulta, miksi tykkään tehdä likaisia hommia. Olen tähän tottunut pienestä pitäen maatalouden kautta. Mitä likaisempaa, sen parempi, naurahtaa Pinomäki.