Nyt olen tehnyt sellaista mitä ikinä en olisi uskonut

-Sedun kautta on avautunut monia ovia työmaailmaan

-Ikinä en vaihtaisi autokoulun oppiin tätä, mitä tässä vuodessa on menty läpi, sanoo yhdistelmäajoneuvon-kuljettajaksi opiskeleva Kristiina Koivusalo Ylistarosta. Viime kesän kesätyöpaikkakin avautui C-ajokorttiharjoittelun kautta, kun olin ajamassa elintarvikkeita Pöytälaaksolla. Se oli jo paljon plussaa, mitä en osannut odottaa, kun sitä ikään kuin lähti hakemaan rekkakorttia. Koko koulutus on ollut positiivinen yllätys ja olen saanut opiskelun kautta uusia mahdollisuuksia. En olisi voinut kuvitella itseäni ajamassa kuorma-autolla päiväkään ja nyt olen sitä tehnyt ja olen tykännyt. Sedu oli selvä vaihtoehto koska, autokoulun kautta kortti on kallis hommata. Hain, pääsin ja tässä sitä ollaan. Ja nyt olen oppinut paljon muutakin, iloitsee Koivusalo.

-Viime kuussa ajoimme ennakoivaa ajoa PRT Testiradalla. Se oli todella arvokas päivä. Olen sitä ikäluokkaa, etten ole ajanut henkilöautolla liukkaan kelin ajoharjoittelua. Vaikka kirjasta on luettu ja opetuksessa on ennakointia taottu, niin nyt se iski takaraivoon; jo neljästäkympistä jarrutusmatka on pitkä.

Ennen valmistumista edessä on vielä neljän kuukauden työssäoppiminen. –Sen suoritan Laine Logistics Ky:llä, joka kuljettaa puutavaraa. Ensiksi tutustun alaan olemalla mukana kyydissä, sitten pikkuhiljaa kuormaamista ja ajoa. Tulee olemaan haastavaa, mutta olen onnellinen, että ottivat minut harjoitteluun. Saan sieltä varmasti hyvät opit.

Lypsykarjanhoidosta ratin taa

-Lähdin yhdistelmäajoneuvonkuljettajan koulutukseen, koska olen tehnyt lieteurakointia ja siirtorekkaan tarvittiin yksi rekkakuski. Tähän hommaan minua on jo kysytty töihin. Takana on 30 vuotta lypsykarjan hoitoa. Luovuimme karjasta terveydellisistä syistä ja tämä koulutus oli ainut mikä kiinnosti. Ja suunta tuntuu oikealta.

-Kotona meillä on vielä maanviljelystä ja koneurakointia. Levitän toisella lietekärryllä ”oman” kylän lähitiloille lietettä. Sedun kautta on avautunut monia ovia työmaailmaan. Tulevaisuudessa voisin ajaa kuorma-autoa, lieterekkaa ja tehdä heittokuorman siirtämistä esim. sellutehtaalle.

-Finnmilkin noin viiden sadan lehmän kokonaislieteurakka on meillä. Liete siirretään rekalla etälaareihin talven aikana, josta Heikki levittää ne keväällä pellolle. Kauemmas lohkoille menevä liete ajetaan lietekontteihin ja sieltä rapuohjautuva multainkärry imee lietteen ja levittää lohkolle. Lietekontteihin ajaa parhaillaan kaksikin rekkaa. Päivittäinen ajoaika on yhdeksän tuntia, ja se ei riitä varsinkaan kevätlevityksen aikana, jolloin kuljettajista on pula. Lietteen ajotyö on kausiluonteista, niin sitä ei voi tehdä pelkästään elääkseen.

Katso logistiikan koulutukset tästä