Juha Hautaluoma on työskennellyt neljä viikkoa Itä-Afrikassa Tansaniassa sijaitsevassa terveyskeskuksessa, jossa on viisi osastoa; synnytysosasto, äitiysneuvola, neuvola vauvoille, perhesuunnittelu ja HIV-klinikka. Työssäoppimisen aikana hän on pääsyt työskentelemään kaikilla osastoilla. Ennen Tansaniaan lähtöä Juha varautui puhumaan englantia, mutta käytännössä puhuttava kieli on swahili. Vaikka kieli ei ollut Juhalle tuttu, hän on yllättynyt kuinka hyvin muutamilla sanoilla ihmiset voivat ymmärtää toisiaan. Työssäoppiminen ulkomailla on tuonut hänelle valtavasti arvokasta kokemusta lähihoitajan työhön, sekä ymmärrystä eri maiden ihmisistä ja kulttuurista.

 

Kaka ja dada- Veljiä ja siskoja toisilleen

Juha siristelee silmiään lämpimän aamun valjetessa ja siirtää hyttysverkon sivuun hypähtäen tuttuun asuun. Farkut ja t-paita - kovalla helteellä vähempikin riittäisi, mutta Tansaniassa pukuetiketin mukaan polvet ja olkapäät on peitettävä. Paikalliset sen sijaan ovat hyvin tottuneita auringon lämpöön. Aamupalan syötyään Juha kävelee kohti hostellin suurta porttia, jonka ovet ovat auki päiväsaikaan. Illalla portit sulkeutuvat, eikä pimeällä ole suositeltavaa liikkua ulkona.

Kävellessään Juha miettii, kuinka hyvä porukka heillä onkaan. Parempia asuintovereita ei varmasti voisi toivoa, sillä juttua riittää loputtomiin. Samassa hostellissa Juhan kanssa asuu lääkäreitä, terveydenhoitajia ja opettajia eri maista. Juhan ajatukset keskeyttää hostellissa työskentelevä puutarhuri kaka, joka tervehtii Juhaa iloisesti syvälle silmiin katsoen.

Tansaniassa tervehdyksiä on ainakin 10 eri versiota, mutta vähitellen Juha on oppinut, miten tervehditään missäkin tilanteessa. Toiset tervehdykset ovat rennompia ja toiset virallisempia. Yhteistä tervehdyksille on, ettei vastaantulijaa koskaan tervehditä huolimattomattomasti. Tansanialaisen kohdatessa voi tuntea, että tervehdys on tarkoitettu juuri sinulle. Ystävällinen ja läsnäoleva tervehdys voikin saada yllättävän paljon hyvää aikaan.

Etunimen käyttämisen sijaan Tansaniassa ihmiset kutsuvat toisiaan veljeksi kaka ja siskoksi dada.

Hostellin keittiössä työskentelee kolme dadaa, jotka ovat hostellin sydän. Juhaa on edelleen hämmentynyt siitä, kuinka ystävällisiä ja läsnä ihmiset ovat joka hetkessä. Tansanialaiset ovat aidosti  sellaisia kuin ovat ja kohtaavat myös toisen ihmisen omana itsenään.

 

Hakuna matata – Ei huolia

Juha hyppää pieneen bussiin, jossa tunnelma on todella tiivis ja meno töyssyistä. Jo tässä vaiheessa päivää polttava aurinko alkaa todella tuntua ja 5 kilometrin matka työssäoppimispaikalle on riittävä. Juha ei kuitenkaan valita, vaan nauttii jokaisesta matkan tarjoamasta kokemuksesta.

Päivä alkaa rauhallisesti aamutoimilla, kunnes ensimmäisiä asiakkaita tulee sisään terveyskeskukseen. Asiakkaita otetaan vastaan niin kauan kuin heitä riittää ja vasta sen jälkeen pidetään tauko. Käytännössä ensimmäinen tauko on iltapäivällä. Muutama äiti jonottaa synnytykseen pääsyä käytävällä, koska osastolla ei ole tilaa ja samaan aikaan salissa on kaksi synnytystä parhaillaan käynnissä. Puitteet terveyskeskuksessa ovat karut ja potilailla ei ole juurikaan yksityisyyttä. 

Vaikka tilaa on vähän, tietokoneet puuttuvat ja sähkökatkokset ovat arkipäivää, karuja puitteita korvaa positiivinen ilmapiiri ja hyvä asenne.

Jos kesken toimenpiteen tulee sähkökatkos, odotetaan hetki tai asiakasta pyydetään tulemaan huomenna uudelleen. Vaikka tiedot kirjoitetaan käsin suuriin mappeihin, ne löytyvät aina jotenkin. Täällä vallitsee omanlaisensa järjestys.

Juha on oppinut näiltä ihmisiltä paljon ja tärkein oppi on hakuna matata, joka on shawilia ja tarkoittaa ei huolia. Tämä asenne näkyy kaikessa tekemisessä. Hoitajat moikkaavat toisiaan jo kaukaa käytävältä kovaan ääneen naurahtaen ja työkavereille heitetään yläfemmat kohdatessa.

Juha on vaikuttunut alueen kulttuurista ja tapaamistaan vilpittömistä ihmisistä. Tansanialaiset ovat kiitollisia siitä, mitä heillä on. He suhtautuvat kuitenkin arvostavasti myös muiden maiden kulttuuriin ja toimintatapoihin. Arvostus on molemmin puolista ja se näkyy. Yhtenä iltana hostellissa Juhalle on järjestetty yllätysjuhlat 100-vuotisen Suomen kunniaksi.

 

Tansania opetti - Otetaan lungisti

Juhan itseluottamus on kasvanut paljon. Hän on avustanut synnytyksessä, rokottanut vauvoja, hoitanut ehkäisyyn liittyviä toimia ja tarkastanut HIV-potilaiden terveydentilan. Jokainen päivä on erilainen. Viikoittain vaihtuvat osastot ja terveyskeskuksen työntekijöiden erilaiset työskentelytavat tekevät työssäoppimisen mielenkiintoiseksi ja haastavaksi. Kaikkeen on kuitenkin tottunut ja tärkeintä on ottaa mukaan ennen kaikkea avoin mieli. 

 

Assante sana - Kaunis kiitos

Neljän viikon työssäoppiminen on tullut nopeasti päätökseen. Juhan sulkiessa viimeisen kerran hostellin portin hän katsoo yksikerroksista rakennusta, joka oli hänen kotinsa kuukauden ajan. Hän tulee muistamaan rakennuksen ison olohuoneen ja ruokailutilan, jonne ihmiset kokoontuivat yhdessä joka päivä kolmesti samaan aikaan. Hän muistaa vartijan ja puutarhurin, sekä keittiön ihanat dadat hymyilevine kasvoineen. Lisäksi safari ja tutustuminen paikalliseen ympäristöön olivat huikeita kokemuksia.

Juha on nähnyt paljon lyhyessä ajassa ja kotiin on mahtava palata kokemusta rikkaampana. Tänne Juha kuitenkin toivoo palaavansa uudelleen. Assante sana!

 

 

Muut maat mielessä?

Sedusta lähtee ulkomaille työpaikoille oppimaan yli 100 opiskelijaa vuosittain. Opiskelijalla on mahdollisuus tehdä työpaikalla tapahtuva oppiminen joko Euroopassa tai Euroopan ulkopuolisissa maissa.

Sedu koordinoi Opetushallituksen osarahoittamaa  Keva-verkoston hanketta, joka mahdollistaa opiskelijoiden liikkuvuudet Tansaniassa, Ugandassa, Nepalissa ja Namibiassa.Verkoston focus on globaalikasvatuksessa, vapaaehtois- ja kehitysyhteistyössä sekä terveysturvallisuudessa.

Kiinnostuitko? Kurkkaa Sedun kansainvälisyys >