MAAHANMUUTTAJAT VÄHENTÄVÄT SUOMEN KULJETTAJAPULAA

-Sedun kautta vakituiseen työhön Pohjolan Liikenteelle

Irakilainen Majid Shukur 33 v. on maahanmuuttaja, joka on saanut opiskelun kautta vakituisen työpaikan Suomesta. Hän työskentelee linja-autonkuljettajana Pohjolan Kaupunkiliikenteellä Helsingissä. Shukur saapui Suomeen v. 2015 Vaasan kautta, jossa hän kotouttamiskoulutuksessa opiskeli suomenkielen viidessä kuukaudessa. Sen jälkeen hän haki Seduun linja-autonkuljettajakoulutukseen ja valmistui keväällä.

Vakituinen työpaikka Pohjolan Kaupunkiliikenteeltä

-Ei suomenkieli ole vaikeaa, hymyilee Shukur. Pärjään sillä hyvin. Kun valmistuin Sedusta, pääsin työssäoppimaan Vaasan Kaupunkiliikenteelle ja sen jälkeen sain kesätöitä Pohjolan Kaupunkiliikenteeltä. Nyt minulla on vakituinen työpaikka, josta olen tosi iloinen. Työsopimukseeni kuuluu kaupunkiliikenteen linja-autonkuljettajan työtehtävät HSL:n alueella. Toivon, että vakituinen työpaikka auttaa saamaan myös oman vuokra-asunnon.

Tänään Shukur ajaa linjaa 58, Munkkivuorelta Itäkeskukseen. Hän tarkistaa reitin ennen ajoon lähtöä vielä kännykästä, koska hän ei ole aikaisemmin ajanut tätä linjaa. Hän tervehtii jokaista autoon tulevaa asiakasta hymyillen. Shukur on kohtelias ihminen myös liikenteessä. Hän viittoo ratin takaa tietä ylittävälle ihmiselle, että mene vain ja hidastaa linja-auton kulkua. Shukurin ajotyyli on rento, mutta huolellinen.

Sedun ajoharjoittelukoulutus tutustuttaa pääkaupungin liikenteeseen

Sedusta pian valmistuvat uudet linja-autonkuljettajat, ovat Helsingissä kolmen päivän ajoharjoittelussa. Ryhmän opettaja Kari Rauhala tuntee hyvin Helsingin kaupunkiajon. –Nuorempana ajoin täällä työkseni linja-autolla usealla eri reitillä, kertoo Rauhala. Nyt käyn täällä ajattamassa valmistuvia kuljettajaryhmiä. Isossa kaupungissa ajaminen on monille uusille kuljettajille jännittävä asia. Shukur on täsmällinen ja rauhallinen kuljettaja. Ominaisuuksia, jotka olisi hyvä olla kaikilla linja-autonkuljettajilla.

-Ajaminen Helsingissä opettajan ohjatessa on mielestäni erittäin hyvä juttu, tuumaa juuri ryhmästä ajovuoroon tuleva kauhajokinen Urpo Korpela. Googlemapsiin ei voi aina luottaa ja siksi on hyvä opetella tärkeimmät liikennereitit ja lukemaan myös maantiekarttaa. Olen oppinut monta asiaa tällä reissulla ja nyt on helpompi lähteä loppuviikosta ajamaan yksin ensimäistä tilausajoani Helsinkiin.

Täsmällisyys ja rauhallisuus ovat hyvän kuljettajan ominaisuuksia

Ryhmä ajaa Pohjolan Liikenteen varikolle, jonne myös Majid Shukur päättää linjansa. –Kaikki on mennyt hyvin, kertoo Shukur, tervehtien samalla iloisesti entistä opettajaansa Kari Rauhalaa, joka kyselee kuulumisia. Kari on minulle kuin isoveli ja kaikki Sedun opettajat olivat hyviä kouluttamaan. Olen tyytyväinen. Pohjolan Liikenne on hyvä työnantaja ja Suomi on hyvä maa.

Pohjolan liikenteellä kuljettajatilanne hyvä

- Haemme töihin reippaita, avoimia, asiakaspalveluhenkisiä, suomenkielentaitoisia, täsmällisiä ja rauhallisia kuljettajia, kertoo liikennepäällikkö Kai Lehtonen Pohjolan Liikenteeltä. -Ajoneuvon käsittely, myyntilaitteiden käyttö ja asiakaspalvelun osaaminen ovat myös tärkeitä ominaisuuksia. Tällä hetkellä meillä on kuljettajatilanne hyvä, mutta tilanteet vaihtelevat. Maahanmuuttajat vähentävät Suomessa kuljettajapulaa.

Kiinnostaako kuljetusala?

Katso tästä alkavat koulutukset