Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

TYÖTTÖMÄKSI JÄÄMISTÄ PITÄÄ HYÖDYNTÄÄ

  • Lyytikäinen opiskelee talonrakentajaksi

Sedun rakennusosaston hallissa on hieno rivi opiskelijoiden tekemiä laatoitettuja seiniä ja siistejä saumoja. Jokaisella opiskelijalla on oma työskentelytila, jossa oma kädenjälki näkyy. – Olemme tehneet jo asiakastöitäkin mm. kylpyhuoneen vedeneristyksiä ja laatoituksia. Valumuottien rakentamistakin on keritty harjoitella, kertoo jalasjärveläinen Henri Lyytikäinen, joka aloitti syksyllä talonrakentajakoulutuksen. Olen jossain määrin ollut aina kiinnostunut rakennusalasta ja nyt kun oman alan työt loppuivat, tuumasin, että työttömäksi jäämistä pitää hyödyntää. Hakeuduin TE-toimiston kautta Seduun opiskelemaan rakennustekniikan perusteita.

-Koulutus on tuonut minulle ymmärrystä eri rakenneratkaisuihin ja vastauksia siihen, minkä takia joku asia on tehty tietyllä tavalla. Opiskelu on mielenkiintoista ja suurin osa on käytännön harjoittelua. Uuden oppiminen kiinnostaa aina, vaikka opiskelu tuntuikin aluksi vaikealta monien vuosien jälkeen. Hetken aikaa piti opetella opiskelemaan. Tieto ei ole haitaksi, jos vaan on halua oppia.

Lyytikäinen on toiminut 18 vuotta jalkinesuunnittelijana. –Suunnittelin jalkineita ideasta tuotantovalmiiksi tuotteiksi. Prototyypeistä eli näytekengistä valittiin asiakkaiden kiinnostuksen mukaan tuotteet, jotka lähtivät tuotantoon ja myyntiin, kertoo Lyytikäinen. Tällä hetkellä alalta ei ole töitä tarjolla.  Aasian kenkätuonti on vähentänyt osaltaan kotimaista jalkinetuotantoa. On hyvä olla toinenkin ammatti ja minua kiinnostaa rakentaminen, erityisesti korjausrakentaminen. Mielestäni aina kannattaa opiskella, jos se vain on mahdollista. Opettajat Sedussa tuntevat alan ja ovat ammattitaitoisia.

Vapaa-aikanaan Henri kunnostaa 1960-luvun omakotitaloaan Jalasjärvellä. – Talo oli hyvässä kunnossa jo ostaessamme sen, mutta fiksailemme kuluneita paikkoja entiselleen pikkuhiljaa. Asiat pitää tehdä vanhaa kunnioittaen ja säilyttäen. Se on haasteellista, myös tavaran toimittajillekin. Halusimme, että talon sisäovet säilyttävät niiden alkuperäisen värinsä ja myös sen, että kaikki ovet ovat eri värisiä kuten aikoinaan. Talosta löytyi vielä 60-luvulta peräisin oleva Tikkurilan maalikartta, jonka pohjalta maalin toimittaja lähti sekoittamaan oikeita sävyjä, joitakin värejä useampaankin kertaan. Vaikka värien koostumus on vuosien saatossa muuttunut, saimme prikulleen saman väriset maalit kuin 60-luvun kartassa on. Etsimme myös Pukkilan 60-luvulla toimittamaa koboltinsinistä seinälaattaa. Kyseinen väri ei kuitenkaan ollut enää yhtä voimakas ja laattakokokin oli hieman muuttunut vuosikymmenten aikana, mutta vastaava väri ja koko löytyi viimein toiselta laattatoimittajalta.

 

Henri_252x448px.jpg