Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet Sedussa 2020

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Sedussa pääsy- ja soveltuvuuskokeissa tehdään muutoksia. 

Ennakkotiedoista poiketen soveltuvuuskoetta ei järjestetä vaan valinnat tehdään valintapisteiden perusteella kahdessa perustutkinnossa:

  • Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kampaaja, parturi, kosmetiikkaneuvoja
  • Metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja

Soveltuvuuskokeessa on erityisjärjestely

Valtioneuvosto suosittaa, että pääsy- ja soveltuvuuskokeita järjestettäessä kiinnitetään erityistä huomiota koronavirustartuntojen leviämisen estämiseen. Tästä syystä soveltuvuuskoe seuraaviin perustutkintoihin Sedussa toteutetaan erityisjärjestelyin:

  • Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, kuvallisen ilmaisun toteuttaja
  • Logistiikan perustutkinto, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
  • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ja perustason ensihoitaja
  • Turvallisuusalan perustutkinto, turvallisuusvalvoja
  • Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja

Hakija saa kutsun soveltuvuuskokeisiin ja tarkat ohjeet postitse ja sähköpostitse.
Tiedot kirjallisesta ennakkotehtävästä ja etähaastatteluiden toteutumisaikatauluista tarkentuvat myöhemmin.  Osien 1 ja 2 toteutuminen 15.4. - 15.5.2020.

Hakijoille tullaan järjestämään mahdollisuus testata etäyhteyttä ennen haastatteluja ja saada teknistä tukea haastattelupäivänä. Testauspäivän ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Opintoihin hakeutuvalle tiedoksi:

  • Soveltuvuuskoe on maksuton.
  • Soveltuvuuskokeen tulos selviää yhteishaun tulosten yhteydessä kesäkuussa.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeella mitataan hakijoiden valmiuksia toimia kyseisellä alalla sekä parantaa alalle parhaiten soveltuvien hakijoiden mahdollisuutta tulla valituksi.

Miksi on tärkeää osallistua pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen?

Jos hakija jää pois kokeista tai jos hakija saa pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hylätyn 0 pistettä, se tarkoittaa, että hän ei voi tulla valituksi hakukohteeseen eikä mihinkään hakukohteisiin, joihin pisteet siirtyvät.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeiden järjestäminen perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriö asetukseen 161/2019 §12. Asetuksen mukaan hakija voidaan jättää valitsematta pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella SORA-tutkintoihin ja osaamisaloihin. Pääsy- ja soveltuvuuskokeiden kokonaisarvion perusteella koulutuksen järjestäjä/kokeen järjestäjä voi antaa hakijalle 0 pistettä, jos katsoo hakijan olevan yhdenkin osa-alueen perusteella selkeästi soveltumaton alalle opiskelemaan kyseistä SORA-tutkintoa tai SORA-osaamisalaa.