Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet Sedussa 2020

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Sedussa pääsy- ja soveltuvuuskokeissa tehdään muutoksia. 

Ennakkotiedoista poiketen soveltuvuuskoetta ei järjestetä vaan valinnat tehdään valintapisteiden perusteella kahdessa perustutkinnossa:

  • Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kampaaja, parturi, kosmetiikkaneuvoja
  • Metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja

Soveltuvuuskokeessa on erityisjärjestely

Valtioneuvosto suosittaa, että pääsy- ja soveltuvuuskokeita järjestettäessä kiinnitetään erityistä huomiota koronavirustartuntojen leviämisen estämiseen. Tästä syystä soveltuvuuskoe seuraaviin perustutkintoihin Sedussa toteutetaan erityisjärjestelyin. Linkki vie Opintopolkuun, jossa lisää tietoa kokeista välilehdellä Valintaperusteet ja pääsykokeet.

Hakija saa kutsun soveltuvuuskokeisiin ja tarkat ohjeet postitse ja sähköpostitse.
Tiedot kirjallisesta ennakkotehtävästä ja etähaastatteluiden toteutumisaikatauluista tarkentuvat myöhemmin.  Osien 1 ja 2 toteutuminen 15.4. - 15.5.2020.

Hakijoille tullaan järjestämään mahdollisuus testata etäyhteyttä ennen haastatteluja ja saada teknistä tukea haastattelupäivänä. Testauspäivän ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Opintoihin hakeutuvalle tiedoksi:

  • Soveltuvuuskoe on maksuton.
  • Soveltuvuuskokeen tulos selviää yhteishaun tulosten yhteydessä kesäkuussa.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeella mitataan hakijoiden valmiuksia toimia kyseisellä alalla sekä parantaa alalle parhaiten soveltuvien hakijoiden mahdollisuutta tulla valituksi.

Miksi on tärkeää osallistua pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen?

Jos hakija jää pois kokeista tai jos hakija saa pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hylätyn 0 pistettä, se tarkoittaa, että hän ei voi tulla valituksi hakukohteeseen eikä mihinkään hakukohteisiin, joihin pisteet siirtyvät.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeiden järjestäminen perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriö asetukseen 161/2019 §12. Asetuksen mukaan hakija voidaan jättää valitsematta pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella SORA-tutkintoihin ja osaamisaloihin. Pääsy- ja soveltuvuuskokeiden kokonaisarvion perusteella koulutuksen järjestäjä/kokeen järjestäjä voi antaa hakijalle 0 pistettä, jos katsoo hakijan olevan yhdenkin osa-alueen perusteella selkeästi soveltumaton alalle opiskelemaan kyseistä SORA-tutkintoa tai SORA-osaamisalaa.