Sattuma vei Maria Yläsen elintarvikealalle, jonka työn vapaudesta hän nauttii kovasti. – Saan itse määritellä päiväni etenemistä. Nautin myös vastuusta ja pienistäkin onnistumisista, pikarilinjan ja yhteiskäsittelyn esimiehenä Juustoportti Oy:ssä toimiva Maria kertoo.

- Siirryin viime vuoden tammikuussa tämän osaston esimieheksi, ja lisäksi olemme tehneet uuden osaston ylösajoa, Maria kertoo työstään. – Yhteiskäsittelyssä on mm. maidon käsittely ja vastaanotto, pikarilinjalla tehdään puolestaan tuotteiden, kuten jogurtin, kermaviilin ja smetanan pakkausta.

Tuotannollisesta työstä esimiesuralle


Marialla on takanaan 15 vuotta juustoporttilaisena, joista hän työskenteli reilut 13 vuotta tuotannossa.

- Voisi sanoa, että päädyin tänne puhtaalla tuurilla. Opiskelin lukion jälkeen elintarviketekniikan insinööriksi, ja koska olen Jalasjärveltä kotoisin, Juustoportti tuntui hyvältä vaihtoehdolta, seinäjokinen Maria kertaa.

Esimiesura lähti käyntiin Esimiesareenan opintojen kautta. – Työnantajalla oli sisäinen haku, johon sai hakea kuka tahansa, joka koki tarvetta muuttaa työnkuvaansa. Hain, koska kaipasin haasteita ja muutosta työnkuvaani. Suoritin tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon, valmistuen työnjohtajaksi.

”Tykkään opiskella tosi paljon”


Maria on aina nauttinut koulusta ja uuden oppimisesta. Aikuisena opiskelu oli kuitenkin erilaista kuin nuorena. – Motivaatio oli aivan erilainen, jos vertaa 10 vuotta taaksepäin ja samaten näkökulma; opintoihin suhtautuu eri lailla tämän ikäisenä.

- Tykkäsin opintojen teemoitetusta toteutuksesta ja mahdollisuudesta opiskella työn ohessa. Opinnot eivät oikeastaan olisi olleet muulla tavoin edes mahdollista järjestää. Aihealueet olivat tosi mielenkiintoisia ja hyviä, ja isompia teemoja oli jaoteltu pienempiin kokonaisuuksiin. Opettajat olivat hyviä erilaisine taustoineen.

- Olisin voinut ottaa aiheista minkä tahansa. Ne nivoutuivat hyvin toisiinsa tuoden eri näkökulmia esiin. Tehtävien palautusaikataulut olivat mukavan inhimillisiä, jotta ne ehti hyvin tekemään. Toteutustapana yhdistelmä, jossa meillä oli ennakkotehtävä, sen jälkeen teemapäivä ja vielä jälkitehtävä, oli hyvin toimiva.

Maria aloitti opintonsa ennen pandemiaa ja oppi itsestään asioita myös oppijana. – Arvostin mahdollisuutta face-to-face -oppimiseen ja sain siitä paljon irti. Olen ehdottomasti liveoppija.


Konkreettista apua työn johtamiseen


Maria siirtyi esimiestehtäviin Esimiesareenan opintojensa jälkeen. – Osa opiskelee Esimiesareenalla jo esimiestyötä tehdessään, mutta varmasti tämä antoi erilaista näkökulmaa työhön, ja tiedon sisäistämisestä ennen esimiehenä työskentelyä on ollut apua. Se antoi jo lähtökohtaisesti erilaisen näkökulman asioihin. Erityisesti mieleeni jäi opitut asiat liittyen työnjohtamiseen ja erilaisten persoonallisuuksien johtamiseen – ne koin kaikista hyödyllisimmiksi.

Maria kokeekin esimiesopintojen sopivan niin esimiesuran alussa tai siirtymävaiheessa olevalle, kuin myös jo hetken esimiestyötä tehneelle. Omalta osaltaan hän aikoo nyt vetää hetken happea.

- Tässä on nyt hyvä, ja koen, että minulla on nykyisessä tehtävässäni aika paljon opettelua moneksi vuodeksi ja vuosikymmeneksi.

Maria_Ylanen_poseeraa_700x590.jpg
Maria Ylänen kaipasi muutosta työnkuvaansa ja hakeutui Esimiesareenalle opiskelemaan tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkintoa, valmistuen työnjohtajaksi.