Tuula Laakso on valmistunut hoiva-avustajan tehtäviin johtavasta koulutuksesta. Hän asuu Isojolla ja etsii uutta työpaikkaa. Koulutus hoiva-avustajan tehtäviin sujui sukkelaan oppisopimuksella Kristiinankaupungissa Merituulessa, Eskoon tuetun asumisen yksikössä. Eskoon uudistukset tyrmäsivät haaveet työn jatkumisesta.

Mutta Tuula on puhelimessa täynnä energiaa.

-    Kotiin en tietenkään jää. Etsin uutta työtä Kauhajoelta, Karijoelta tai täältäpäin. Olen tottunut ajamaan pitkiäkin työmatkoja. Jos saan sijaisuuksia, otan ne iloisena vastaan, Tuula Laakso vakuuttaa.

Hoiva-avustajan tehtäviin tähtäävä koulutus täydensi ja päivitti Tuula Laakson työurallaan hankkimaa osaamista.

-    Olen toiminut kotiavustajana, opiskellut toimitilahuoltajaksi ja tehnyt paljon töitä vanhusten kanssa. Jämijärvellä kotiavustajana laitoin ruokaa, siivosin, pesin pyykkiä ja tein sovittuja hoitotöitä. Tykkään tehdä töitä vanhusten kanssa, Tuula painottaa.

Koulutus hoiva-avustajan tehtäviin alkoi tammikuussa Seinäjoen Sedussa. Ammatillisessa koulutuksessa jokaisen kanssa tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Koulutus sisältää yhden tutkinnon osan Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta ja yhden tutkinnon osan Puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen perustutkinnosta.

-    Koulutuksen piti kestää kauemmin mutta toimitilahuoltajan koulutuksen ansiosta arviointikeskustelu päättää koulutukseni jo toukokuussa, Tuula Laakso kertoo.

-    Koulutus on juuri sellaista kuin odotin! Lähihoitajakoulutuksesta kasvun ja osallisuuden edistäminen ja hoiva ja avustaminen tarkoittivat ihan luentoja, mutta paljon opittiin työtä tehden ja sitten tehtiin näytöt työpaikalla, Tuula Laakso kertoo.

Tuula Laakso etsii uutta työtä mutta huolehtii myös lähellä yksin asuvasta ikäihmisestä. 80-vuotiaan arki ainakin on nyt turvatumpaa. Kuluu viisi päivää, ja Tuula Laakso viestittää: ”Sain töitä. Menen Isojoen Kultatähkään. 1.6. aloitan työt.”

Kultatähkä on ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen yksikkö.

Kurkkaa video, mitä koulutus hoiva-avustajan tehtäviin kattaa