Jenna kisaa  tapetoinnissa ja maalauksessa Taitaja-kisassa

Kaskislainen Jenna Raittila valmistautuu Porissa pidettävään Taitaja2022 -kisoihin kertaamalla työtehtäviä.

-Vielä ei jännitä, kertoo toista vuotta pintakäsittelyn perustutkintoa maalari opiskeleva Raittila. Opiskeluaikana täällä Sedussa olen tehnyt pohjatöitä, tapetointia ja erikoismaalausta. Kotona olen päällystänyt myös lattioita. Opiskelu on ollut mukavaa ja en olisi halunnut mennä minnekään muulle alalle. Olen aina tykännyt maalata. Mukavinta on tehdä erikoismaalausta ja uusia lattioita

-Vapaa-aika täällä Seinäjoella kuluu ystävien seurassa, kertoo Seinäjoella viikot asuva Raittila. Kotona Kaskisissa aika vierähtää perheen kanssa ja kaivinkone hommissa. Tulevaisuudessa voisin tehdä maalausalan töitä, jos löytyy sopiva työpaikka.

Miesvoittoinen kilpailuryhmä Porissa ”vaatii” myös naisenergiaa.

-Mukaan Poriin kilpailun tsemppariksi lähtee hyvä ystäväni Minja Kaskisista. Lähden sillä asenteella, että teen parhaani ja se riittää, miettii Jenna.

Kilpailutöiden arviointi on millintarkkaa

-Kilpailun työtehtävät ja pistemäärät tiedetään etukäteen, kertoo Jennan opettaja pintakäsittelyalan lehtori Timo Haapolahti. Tehtävämoduulit ovat tapetointi, ylitasoitus, maalaus, kipsikartonki levyn nauhoitus ja ylitasoitus ja Tikkurilan erikoismaalaustehtävät. Tikkurilan tehtävä on vielä salainen. Myös työturvallisuusasiat huomioidaan tarkkaan ja kilpailijalla pitää olla asianmukaiset varusteet, kuten suojalasit, kypärä ja hanskat. Tarkkoja arviointikriteerejä ei ole paljastettu, mutta 100 pistettä on maksimi.

-Kilpailun lopputuloksia vertaillessa, oma työ saattaa näyttää paremmalta kuin kilpailijan työ. Usein syynä on kuitenkin se, että kun millit mitataan, niin työ ei olekaan ihan suorassa tai se on väärässä kohdassa. Arviointi on objektiivista.

Worldskills Competition -kilpailu Shanghaissa lokakuussa

-Porin Taitajakisaan tulee näytöstyönä omaa WorldSkills kisatyötään tekemään Eleonora Lehvonen Jyväskylästä. WorldSkills järjestetään lokakuussa Shanghaissa. Lähden kisoihin expertin eli tuomarin roolissa yhdessä kilpailijan kanssa.

- Kilpailijan valmennustiimiin kuuluvat lisäkseni kaksi alan opettajaa Turusta ja kaksi Jyväskylästä. Olemme pitäneet yhdessä Eleonoralle valmennuspäiviä ja maajoukkueleirejä. Maajoukkue kokoontuu seuraavan kerran taitajakisoissa, jossa valmennamme kilpailijaa kisaviikon ajan. Treenaaminen koostuu kilpailutehtävien läpikäymisestä, jossa kellottaminen on tärkeässä roolissa. Tehtävät pitää olla hallussa rutiininomaisesti. Aika on tärkeässä roolissa, kilpailijan pitää olla nopea. Kilpailutehtävistä tiedetään etukäteen melkein kaikki.

-Kisan merkitys on erityisen suuri tietyille aasialaisille kilpailijoille, sillä voittajalle on luvassa huomattavia rahasummia. Eurooppalaiset pärjäävät kilpailussa yleensä silloin hyvin, jos tulee jotain odottamatonta, mitä ei olla harjoiteltu etukäteen. Me osaamme soveltaa.

-Kilpailuun osallistuminen on tärkeä siinäkin mielessä, että pääsee maailmalle näkemään mitä ala on MM-tasolla, miettii Haapolahti. Millaisia työvälineitä ja työtapoja käytetään. Ja kun jotain uutta näkee, sitä voi tuoda myös omaan työyhteisöönsä.