Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Madetta, ankanrintaa ja mesiangervoa, s'il vous plait

Juurella ravintola ja Sedun ravintola- ja catering-ala yhteistyössä

Sedun opetusravintolassa valmistetaan tänään yhteistyössä kokkiopiskelijoiden ja Juurella ravintolan vuoropäällikön kanssa kolmen ruokalajin ateria. Alkupaloina on madetta, pääruokana ankanrintaa ja jälkiruokana juhannuksena kerättyä mesiangervoa.  –Mesiangervo toimii hyvin mausteena, kertoo Sami Hakamäki Juurella ravintolasta. Opiskelijat tekevät tänään ruokaa eri tavalla kuin normaalisti. He saavat kokeilla ja tutkia uusia raaka-aineita ja miten niitä valmistellaan. Aamupäivän jälkeen syödään yhdessä ja keskustellaan, miten homma meni. Opittiinko uutta ja herättikö se oivalluksia.

 

Juurella ravintola tuo tuulahduksen opiskelijoille oikeasta työelämästä

Yhteistyö Sedun kanssa on mielenkiintoista ja hyöty on molemmin puolinen, miettii Sami. Opiskelijat saavat erilaista näkökulmaa kokin työhön, kun esimerkiksi mietitään reseptejä eri näkökulmasta. Tämä on ikään kuin kurkistus siihen, mitä tämä työ voi tuoda tullessaan. Kokkiopiskelijoita haluan innostaa kokeilemaan kaikkea mahdollista rohkeasti. Kannattaa mennä sitä tietä minkä on valinnut, aina päähän asti.

Sami edustaa Pohjanmaata nuorten kokkien SM-kilpailuissa

Sami lähtee edustamaan Pohjanmaata Nuorten kokkien ja saliammattilaisten SM-kilpailuihin helmikuun alussa Tampereelle. Siellä ratkaistaan Suomen edustajat syksyn MM-kilpailuihin.  -Lähden mukaan ihan mielenkiinnosta, kertoo Sami. Samalla se on hyvä keino kehittää itseään ja ammattitaitoaan. Jotta voi oppia uutta, pitää uskaltaa. Kilpailun tehtävät paljastetaan vasta kisan alussa, mutta ankkaa valmistetaan, se on tiedossa.

Iltapäivä Sedussa kuluukin valmistaessani SM-kisaa varten kisasimulaationa kolmen ruokalajin menuun, kertoo Sami. Mitä menuu sisältää, paljastuu vasta kun kello käynnistyy ja Sedun lehtori Marita Mäenpää sen kertoo. Aikaa on kolme tuntia. Kisafiiliksen tuntua tuo Sedun opiskelijat, jotka jäävät kanssani harjoittelemaan heidän omia kisoja varten. Heillä tähtäimessä on Taitaja-kisat.

Oskaria kutsuu Italia

-Huhtikuussa lähden Italiaan työpaikalla oppimaan, kertoo seinäjokinen Oskari Unkeri, joka valmistuu kokiksi, kahdessa vuodessa. Yläasteen jälkeen kävin lukiota vuoden, opiskelin YTO-aineet ja kävin ravintola-alalla töissä. Siksi valmistun näin nopeasti. Tänään on ollut mielenkiintoinen päivä Samin kanssa. Heinällä savustaminen ja mateen valmistaminen ovat minulle ihan uusia juttuja. Opiskelussa mennään aika paljon perusjuttuja, joten tällainen on mukavaa ekstraa.

Lämmin purjosalaatti onnistuu Hennalta

-Tosi kiva ja erilainen päivä ollut tänään, kun on saanut opetella uutta, kertoo seinäjokinen Henna Pulkkinen. Perkasin madetta tänään ensimmäistä kertaa ja se oli aika jännää. Lämpimän purjosalaatin valmistin kattilassa. Sinne laitettiin mm.  kurkkua, purjoa, tilliä ja kuumennettiin 10 sekuntia voivesiemulsiossa. Sami selittää asioita tosi hyvin ja päivä on ollut kyllä ihana.

Kolme vuotta kokkiopintoja alkaa olla Hennalla takanapäin. -Opetus Sedussa on ollut rentoa ja täällä on hyvä porukka, mainitsee Henna. Ihmiset ja kokemus ovat olleet täällä huippua. Työpaikoilla oppimisjaksot vähän jännittivät aluksi, mutta toivat paljon kokemusta. Ala innostaa minua kovasti ja pian lähden vaihtoon Saksaan. Valmistumisen jälkeen ei ole poissuljettu, ettenkö jatkaisi alan opiskelua.