-    Hitsaaminen on mielestäni teknisesti tarkempaa kuin ompelu. Vaatetuksessa kaavat ratkaisevat paljon. Ommellessa liikutetaan työkappaletta neulan alla, hitsatessa liikutetaan poltinta kappaleen mukaisesti. Vakaa käsi on tärkeä, Kristiina Ylihärsilä toteaa Seinäjoen Sedussa, kun on juuri tullut valituksi Viafinin rekrykoulutukseen.


Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon hän sai suoritettua toukokuussa parin vuoden opintojen jälkeen, ja tie jatkuu sujuvasti yritykselle räätälöityyn muutaman kuukauden mittaiseen koulutukseen. Sen päättyessä työpaikka on lähes varma. Viafin tekee putkistoja Kurikassa.

Opettaja Kari Virkkala kehuu Kristiinan osaamista:
-    Kristiina suoritti juuri hitsaajan pätevyystodistuksen hitsaamalla ohutta (2 mm) rosteriputkea 45 asteen kulmassa, ja se on se vaikein kulma.

-    Koneistus on myös mielenkiintoista, mutta ei minun juttuni, Ylihärsilä toteaa, sillä hitsaaminen kiinnosti häntä ihan alusta saakka. Ja hitsausjälki paranee harjoittelemalla, minkä tuore levyseppähitsaaja on jo huomannut.


Miten löysit uuden ammatin?


-    Pidin hitsaamista miesten juttuna ja opiskelin ompelijaksi. Käsityöstä on kyse kummassakin. Nyt teen saumat metalliin, Kristiina Ylihärsilä kertoo tyytyväisenä.

-    Olin Janitalla töissä ja kun tehdas lopetti, niin oli pakko löytää uutta työtä. Yksi tuttu kertoi veljestään, joka ansaitsee aika hyvin hitsaajana reissuhommissa.

TE-palvelut järjesti tutustumiskäynnin Relicompilla Kurikassa. Siellä kävi selväksi, miten paljon hitsaajia tarvitaan. Ja lisävahvistuksen Ylihärsilä löysi alueen ammattibarometrista: kone- ja tuotantotekniikan osaajia tarvitaan.

-    Onhan tämä erilainen ympäristö mutta työn tekeminen miesten kanssa on aika suoraviivaista eikä tarvitse jännittää, kertoo Kristiina Ylihärsilä, kun takana on kuitenkin seitsemän työvuotta Janitalla.


”Tässä mä olen hyvä”


-    Kertaakaan ei ole tullut sellainen olo, että pitäisi tehdä jotain muuta, kuittaa Kristiina Ylihärsilä tyytyväisenä.

Opiskelijaryhmät Sedussa sekoittuvat, teoriaa opiskellaan yhdistetyissä ryhmissä, ja sitten taas harjoitellaan työsalissa. Jokainen tekee omaa työtään. Naisia on vähän mutta osaaminen ei ole sukupuolikysymys. Levyjä nostetaan nostureilla, joten voimaa ei tarvita vaan ihan normaalia työkuntoa.

-    TIG kiinnostaa eniten, Ylihärsilä ilmoittaa.

-    Toivoisin, että tuleva työni tai työnkuvani olisi semmoinen, että töitä oikeasti riittää vuoden ympäri, eikä tarvitsisi stressata, tuleeko lomautuksia tai riittääkö palkka mihinkään, Kristiina Ylihärsilä ilmoittaa tavoitteekseen.

Nuori nainen harrastaa pyöräilyä, käsitöitä ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Livemusiikkitapahtumat ovat vieneet keikoille teini-iästä lähtien.