Asiakkaat vaihtuvat puheliaampiin

”pitkää siivua päästämään”

-Vuosi sitten juttelin kaverini Yrjön kanssa kuljettajan työstä. Yrjö mietti hakeutumista linja-autonkuljettajan koulutukseen, kertoo seinäjokinen Sami Vitikka. Aloin myös itse miettimään kuljettajan työtä. Puoli vuotta funtsasin ja sitten päätin hakeutua koulutukseen Sedu Rengonharjulle. Yrjö ei hakenut, mutta minulla oli motivaatiota ja kipinää alalle.

-Tykkää tosi paljon olla tässä koulutuksessa ja tykkään ajaa autoa. Ajamisessa on mukavaa, kun maisemat vaihtuvat. Tämä on siistiä hommaa, saa olla kravatti kaulassa päivät pitkät. Itselleni sosiaalinen kanssakäyminen on välttämätöntä ja siksi tulevassa työssä juuri asiakaskontaktit ovat mieleisiä. Aikaisemmin tein osa-aika töitä Etelä-Pohjanmaan poliisin hallinnoimassa tehtävässä, vainajien kuljettajana. Joten kyydissä oli vähän hiljaisempia asiakkaita, naurahtaa Sami. Ruotsin ja englannin kielikin ovat hallussa.

-Liukasrataharjoittelua suoritimme Botniaringillä Jurvassa. Se oli mielenkiintoista. On haastavaa hallita iso raskas auto liukkaalla pinnalla. Lisäksi opittiin ajamaan heti alusta asti huonoissa olosuhteissa, kun talvella oli liukkaat kelit. Kyllä siinä karisi turhat luulot pois.

Huhtikuun alussa saimme D-ajokortit eli oikeuden kuljettaa linja-autoa. Opiskeluun on kuulunut erilaisten korttien suorittaminen sekä kuljettajan ammattipätevyys. Raskaankaluston tekniikkaa ja huoltoharjoituspäiviä. Opettajat painottavat koulutuksessa eri asioita ja se on hyvä asia. Lisäksi saamme ajaa erilaisilla autoilla.

Kesällä olen Peuran Liikenteellä työssäoppimassa. Tykkäisin tehdä tilausajoja, mutta toki teen sitä mitä annetaan. Lokakuussa meidän ryhmä valmistuu. Se on niin, että työ tekijäänsä opettaa. Vaikka tietää perusperiaatteet, niin rutiini tulee sitten oikeassa työelämässä.

Vitikka Sami ja ryhmä_Hki ajoa_rauhalan kuva_700x590px.jpg