Lämpöpumppujen asentaminen on luvanvaraista toimintaa – Sedusta valmiudet lämpöpumppuasentajaksi

Sähköasennus Sipilä Oy:n omistaja Matias Prusti Lapualta suoritti Sedussa Lämpöpumppuasentajan koulutuksen töittensä ohella viime keväänä.

Koulutuksessa suoritettiin Talotekniikan ammattitutkinnon osa: Lämpöpumppujen asentaminen ja huoltaminen, jonka suorittamalla Tukes myöntää alle 3 kiloa kylmäainetta sisältävien laitteiden asennus- ja huoltotoiminnassa tarvittavat vastuuhenkilö- ja asentajapätevyydet.

–Opiskelin pääasiassa iltaisin ja muutamana lauantaina, kertoo Prusti. Koulutus oli hyvä ja mukana oli hyvin saman henkistä porukkaa ja aikuisia ihmisiä, jotka oikeasti halusivat opiskella asiaa. Koulutuksen kesto oli kolme kuukautta.

-Ryhdyin yrittäjäksi, kun se tuntui mielenkiintoiselta ja saa olla oman ”ittensä herra”. Tein kirvesmiehen hommia 15 vuotta ja sitten vaihdoin alaa, koska sähköala on aina kiinnostanut. Suoritin Vaasassa sähköalan perustutkinnon ja menin töihin Sähköasennus Sipilälle. Yritys on iältään jo 30 vuotta, mutta vuodesta 2016 firma on ollut minun nimissä ja työllistän tällä hetkellä kaksi henkilöä.

-Tämä on tärkeää työtä ja omasta mielestäni mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Kun on pieni yritys niin saa tehdä töitä laidasta laitaan, omakotitaloista aina teollisuushalleihin. Asennamme lämpöpumppuja uudisrakennuksiin ja remonttia tekeville asiakkaille Seinäjoen ja Vaasan alueella. Toimitamma asiakkaalle pumpun ja asennamme sen ja myös huollamme. Pumppuja laitetaan monesti myös lisälämmön tuojaksi esim. öljylämmitteiseen taloon. Kesällä pumppu viilentää taloa mukavasti.

-Alan peruskoulutukset ja täydennyskoulutukset ovat hyviä ja niitä kannattaa mielestäni käydä. Sähkötöitä riittää aina ja pätevät kaverit pääsevät aina töihin.

Yrittäjän arki on kiireistä, asioitten soveltamista ja säätämistä. Työntekijöille pitää suunnitella työt. Aika mitä töiltä ja perheeltä jää, käytän golfin harrastamiseen, sanoo Prusti.