Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Mielenterveys- ja päihdetyö muuttuu - Onko osaamisesi ajan tasalla?

 

Tähän kysymykseen sosiaali- ja terveysalan opettaja Marja-Terttu Viitala pohti vastausta neljän viikon työelämäjakson aikana. - Olen työskennellyt noin 20 vuotta mielenterveystyössä, mm. erikoissairaanhoitajana psykiatrian osastoilla ja yli 10 vuotta opetustehtävissä tämän jälkeen. Hain työelämäjaksolle, koska halusin nähdä käytännössä, miten mielenterveystyön arki on muuttunut viime vuosien aikana. Tehtäväni oli myös kehittää opiskelijaohjausmalli ammatillisen koulutuksen reformin myötä syntyneisiin ohjaustarpeisiin.

Viitalan mukaan neljä viikkoa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palveluksessa kului vauhdilla. – Pääsin tuona aikana kurkistamaan mm. akuuttiosaston, päihdepsykiatrisen poliklinikan, lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä kuntouttavan psykiatrian tulosalueen arkeen. Tein vastaavia tehtäviä kuin lähi- ja sairaanhoitajat omahoitajatyöskentelyä lukuun ottamatta


Uusia näkökulmia tuttuun työhön

Vastasiko työelämäjakso ennakko-odotuksia? – Minua yllätti ehkä eniten, kuinka paljon kokemusasiantuntijuutta hyödynnetään hoitotyössä. Ihminen, joka on kokenut saman sairauden sairauteen liittyviä tunteita myöten, pystyy antamaan tärkeän näkökulman toipumiseen. Hoitaja antaa tälle prosessille tiedollisen ja taidollisen tuen.

Viitalan mukaan mielenterveystyö muistuttaakin aiempaa enemmän henkilökohtaista coachaamista, jossa omahoitaja antaa tietonsa ja taitonsa asiakkaan käyttöön ja yhdessä suunnitellaan askeleet eteenpäin.

– Hoitoajat ovat lyhentyneet ja perheet ovat aiempaa vahvemmin mukana hoitotyössä. Esimerkiksi lapsille annetaan rehellistä tietoa vanhemman sairaudesta, jolloin he eivät pääse muodostamaan asiasta vääriä käsityksiä. Sairaalassa keskitytään akuuttihoitoon, mikä muuttaa hoitotyöhön liittyviä rutiineja.

- Esimerkiksi ryhmätoiminnot ovat muuttuneet tavoitteellisiksi ja hoidollisiksi. Niihin sisällytetään ahdistuksen, päihteettömyyden ja unettomuuden hallintaan liittyviä toimia. Myös green care –ajattelua ja hyvinvointiohjausta toteutetaan aiempaa enemmän, Viitala kertoo


Suunnitelmallinen kouluttautuminen kannattaa

Viitala palasi marraskuussa opettajan arkeen ja kehittää työpaikalla tapahtuvan oppimisen toimintamalleja innolla eteenpäin. – Tavoitteellinen ja suunnitelmallinen koulutus kannattaa, Viitala kannustaa. Vaikka mielenterveystyö sinällään olikin tuttua, sain työelämäjakson aikana tietoa uusista mahdollisuuksista ja välineistä, joiden avulla työskentelyä kannattaa kehittää. Viitala kannustaa hakeutumaan uralle. - Mielenterveys- ja päihdetyössä tarvitaan ennen kaikkea oman itsensä tuntemista. Jokainen kohtaa asiakkaan omalla tavallaan. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden ammattiin liittyvien asioiden pohdiskeluun alan ammattilaisten seurassa. Olitpa töissä lastenneuvolassa, koulussa, vanhainkodissa tai missä tahansa --- mielenterveys- ja päihdetyön osaajille on kysyntää.


Kysy lisää koulutuksesta!

Paula Mäki-Annala, p. 040 680 7273
Maarit Hakala, p. 040 830 2286
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)sedu.fi.