Noora valmistuu dieettikokiksi

Varmuutta monipuolisen ruoanvalmistukseen erityisruokavalioasiakkaille

-Valmistun kevään 2022 aikana Sedusta dieettikokiksi, kertoo Kivipurossa kokkina työskentelevä Noora Mäenpää. Olen toiminut kokkina 11 vuotta Kivipuron valmistuskeittiöllä Tammikujalla. Päivittäin on noin 180 henkilöä ruokittavana.

-Opiskelu on onnistunut ihan hyvin työn ja perheen lomassa, vaikka oman aikansa se vaatii. Olen saanut varmuutta työhöni ja oppinut uutta. Ruokavaliot ja allergiat ovat koko ajan haasteellisempia. Yhdellä ihmisellä saattaa olla monta eri allergiaa, jolloin monipuolisen aterian valmistaminen on työläämpää. Koulutuksesta olen saanut varmuutta siihen, mikä raaka-aine sopii kenellekin ja mikä voisi olla vastaava korvaava tuote, myös ravitsemuksen näkökulmasta.

-Opiskelu on tapahtunut täysin verkossa ja opiskelijat ovat ympäri Suomea. Aluksi jännitin kuinka verkko-opinnot onnistuvat, mutta ne ovat sujuneet hyvin. Opiskella on voinut omaan tahtiin. Välillä ryhmällä on ollut myös yhteisiä Teams-keskusteluja ja -luentoja.

Uuden oppiminen kiinnostaa

-Näytöt olen tehnyt omassa työssäni työpaikalla. Vaikka työtä tekee joka päivä, niin työtehtävien kirjaaminen ylös vaati miettimistä; mitä, miten ja koska minkäkin työvaiheen tekee. Kyllähän se vähän jännittävää oli, naurahtaa Mäenpää.  

-Kokiksi valmistuin Sedusta vuonna 2007. Pääydin alalle ihan rakkaudesta lajiin. Opiskelu työn ohessa kiinnostaa jatkossakin ja nyt olen jo selaillut netistä, mitä voisi seuraavaksi opiskella.

-Olen saanut koulutuksesta paljon, kun vain uskalsin lähteä mukaan. Uuden oppiminen kiinnostaa ja kyllä se virkistää mieltäkin. Nyt kun lapsetkin ovat jo vähän isompia, niin voi panostaa itseensä. Voin kyllä suositella koulutusta muillekin, aina siitä jotakin saa itselleen.

Dieettikokiksi verkossa alkaa maaliskuussa

-Seuraava Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto, dieettikokkikoulutus alkaa maaliskuussa ja haku loppuu tammikuussa, kertoo Sedun ravintola- ja cateringalan lehtori Minna Luomanen. Koulutus antaa eväitä kehittyä erityisruokavalioiden asiantuntijaksi ja suorittaa erikoisammattitutkinto. 

-Näytöt opiskelija tekee työpaikalla ja siellä on mukana työelämän edustaja arvioimassa, kertoo Luomanen. (Sen jälkeen käyn keskusteluja työelämän edustajan kanssa, ja opiskelija voi olla myös mukana ja täydentää suullisesti.) Opiskelija kerää näyttöpäivien aikana materiaalia, jotka hän on dokumentoinut valokuvaamalla, videoimalla ja tekemällä kirjallisia tehtäviä. Olen Teamsin kautta päässyt mukaan lounaan valmistukseen Kemiin ja päivälliskeittopadan äärelle Leppävirralle, nykyaikaiset digitaaliset välineet antavat paljon uusia mahdollisuuksia, tiivistää Luomanen.

 

Haastattelu tehty joulukuussa 2021