Ohjaaja Tarja Kivimäki suoritti Sedussa Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon noin puolessatoista vuodessa. Nyt hän huikkaa huomenet tuetun palveluasumisen yksikön ovelta Jurvassa.

Kivimäki toimii JIKKY:ssä (Ilmajoen, Jalasjärven ja Kurikan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä) itsenäiseen elämään toipuvien mielenterveyskuntoutujien ohjaajana. Asukkaiden kanssa hän on jo nauttinut yhteisen aamupalan.

-    Olin toiminut 30 vuotta 2-vuorotöissä kotihoidon lähihoitajana, ja kropassa alkoi tuntua. Nyt teen päivätyötä, joka on fyysisesti kevyempää mutta toisaalta psyykkinen kuormitus on iso, puntaroi Kivimäki ja ajattelee työuraansa eteenpäin.


Jatkuva kouluttautuminen pitää virkeänä


Tarja Kivimäki on innolla etsinyt jatkokoulutusta aina työn ja elämäntilanteen mukaan. Kodinhoitajasta oppisopimuksella lähihoitajaksi, osaamisalana sairaanhoito ja huolenpito, sitten Vanhustyön erikoisammattitutkinto ja viimeisimpänä Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto niin ikään oppisopimuksella.

-    JIK ja Kurikan kaupunki ovat mahdollistaneet oppisopimusopiskelun. Se on tehostanut ajankäyttöä ja säästänyt rahaa. Täysipäiväiseksi opiskelijaksi en olisi voinut jättäytyä, Kivimäki toteaa.

Mutta innokas opiskelija hän on – ja niinpä hän osasi etsiä koulutusta vahvistamaan osaamista nykyisessä työssä.

-    Viiden vuoden välein suoritetaan lääkehoidon testi. Sain psykiatrian osuudesta ekalla kerralla hylsyn, ja sekös kannusti minua opiskelemaan, Tarja Kivimäki nauraa.

-    Oman pään käyttäminen on niin mahtavaa! On ollut helppo kirjoittaa esseitä, kun kokemuspohjaa omasta työstä riittää. Koulutus auttaa esimerkiksi tulkitsemaan oireita ja tuntemaan lääkkeitä, Tarja Kivimäki nostaa päällimmäiseksi.


Opiskelu työn ohessa palkitsee


-    Lähipäiviä on 1–2 kuukaudessa ja itsenäistä työtä verkossa. Omaa aikaa oppii järjestämään. Kun opiskelee, ei uraudu eikä kyllästy työhönsä. Toisilta opiskelijoilta saa vertaistukea, kun kaikki olemme samassa tilanteessa. Mutta parasta on sellainen mielen ylpeys siitä, että selviät jostakin, kuvailee Tarja Kivimäki ja kiittää ihania opettajiaan Maarit Hakalaa ja Miisa Keski-Ikkalaa.


Opiskelija arvostaa sitä, että opettajalla on käytännön osaamista. Koronan takia lähipäivätkin opiskeltiin verkossa, joten Tarja Kivimäki oppi Teamsiin ja tuli laitteiden kanssa sinuiksi.
Tarja Kivimäki kehuu kannustavaa miestään, joka sai myös lukea esseitä ja tutustua vaimonsa työhön ja työn haasteisiin.


Oma kiinnostuksen kohde kehittämistehtäväksi


-    Kypsyttelin ajatusta opiskelusta ja otin sen puheeksi esimiehen kanssa, joka suhtautui heti positiivisesti. Vastaava ohjaaja otti näytöt vastaan. Kokonaispaketti on tiivis. Kehittämistehtävän tein lääkehoidosta, kertaa Tarja Kivimäki tyytyväisenä siihen, että todellakin tietotaito on nyt kohdallaan.

-    Koulutus tuo varmuutta työhön, se lisää innostusta. Tunnen, että olen vahvalla pohjalla ja silloin jaksaa tehdä työtä, kun ei tarvitse taistella epävarmuudessa. Tykkään työstäni, Kivimäki kuvailee.


Kenelle koulutus sopii?


Tarja Kivimäki ajattelee, että Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto sopii kaikille hoitotyötä tekeville. Mielenterveyspuolen osaamisesta hyötyvät kaikki, joilla on työpaikka minne oppia siirtää.
-    Oma halu opiskella on tärkeä – tarve syntyy työstä, Tarja Kivimäki kiteyttää.