Osaavista eristyspeltisepistä on huutava pula

  • Rekrykoulutus auttaa yrityksiä saamaan työntekijöitä, myös erityisosaamista vaativiin töihin

Vaasan Lämpöeristys Oy ja Onkilahden Metalli Oy Mustasaaresta etsivät pitkään eristyspeltiseppiä töihin. Kun osaavaa työvoimaa ei ollut saatavilla, yritykset hankkivat ELY-keskuksen kautta Rekrykoulutuksen, jonka avulla heille koulutetaan uusia työntekijöitä. Koulutuksen toteuttajaksi valittiin Sedu.

-Koulutamme tähän työhön riippumatta siitä, mitä aikaisemmin on tehnyt, kertoo talotekniikan opettaja Milla Peltola Sedusta. Tämä koulutus muodostuu 70 päivästä, josta 30 päivää opiskellaan Seinäjoella Sedussa. Loput ajasta on työpaikalla oppimista, jonka jälkeen yritys työllistää henkilön. Työntekijät valittiin yhdessä yrityksen, TE-toimiston ja Sedun opettajan kanssa.

-Mukavinta tässä on se, että pääsee heti koulutuksen jälkeen työllistymään, tuumaa vaasalainen Henri Mäkelä. -Tekemistä pitää olla koko ajan. Koko elämäni ajan olen tehnyt käsitöitä, mutta tämä on uutta ja mielenkiintoista ja ei tarvitse hitsata ja rälläköidä. Aikaisemmin olen toiminut mm. huonekalupuuseppänä. Rekrykoulutuksessa tulee tunne, että yrityksellä on selkeä tarve saada uusi työntekijä ja he ovat tosissaan. Uskoisin, että tämä on hyvä lähtökohta sille, että työntekijä saa ihmisarvoista kohtelua, sanoo monenlaista elämänsä varrella nähnyt Henri.

-Opiskelu on ollut mukavaa, olen oppinut paljon uutta ja meillä on täällä hyvä opettaja, miettii laihialainen Marko Parkkomäki. -Tämä on siistiä hommaa, vaikka onkin metallityötä. Aikaisemmin valmistin ilmastointi- putkien tarkastusluukkuja. Kaverini kertoi tästä koulutuksesta ja soitin Onkilahteen ja pääsin haastatteluun.

Vaasalainen Pertti Vierikko on myös tyytyväinen ratkaisuunsa lähteä opiskelemaan. –Tämä on vastannut odotuksia ja jopa enemmänkin, aikaisemmin kokkina toiminut Pertti kertoo. Olemme tehneet näyttöseinää ja siitä saa hyvin osviittaa mitä työ tulee olemaan. Koulutus on ollut mukavaa ja uskon, että alan vaihto kannattaa.

Opiskelijaryhmään kuuluu myös vaasalainen Toni Alho, joka haastatteluhetkellä ei ollut paikalla. Opiskelijakaverit kertovat yhdestä suusta, että myöskin Toni on tykännyt koulutuksesta.

- Osaavista eristyspeltisepistä on pulaa koko Suomessa, sanoo opettaja Peltola. Ei ole väliä, minkä koulutus- tai työtaustan omaa, kunhan vain on halu oppia uutta. Ja sitähän tällä ryhmällä on. Tämä on huippuryhmä, kehuu Peltola koulutettaviaan. Eikä suotta, kaikilla tuntuu olevan palo tähän työhön ja he odottavat innolla mitä työelämä tuo tullessaan.

Lisätietoa Osaajia yrityksiin -rekrykoulutuksesta