Elintarvikealan opiskelijat viedään käsistä

Pekka ja Sami - kotimaisen ruoan puolesta puhujia

Pekka Syrjälä ja Sami Tuomisto valmistavat herkullista Mummon puolukkapiirakkaa Sedu Törnäväntien elintarvikkeen opiskelutiloissa. Molemmat miehet ovat tulleet Osaajaksi elintarvikealalle -koulutukseen työvoimatoimiston kautta ja ovat alan vaihtajia. Marjapiirakat löytävät tiensä herkuttelijoiden suuhun Sedun myyntipisteissä.

-Opiskelemme noin 2,5 kuukautta täällä Sedussa ja loput ajasta olemme oppimassa työpaikoilla, kertoo Sami.

-Moni meistä on saanut jo työpaikan, meidäthän viedään käsistä, naurahtaa Pekka. Mulla on kokemusta luonnonvara-alasta ja olen toiminut myös turvallisuusalan yrittäjänä. Halusin tehdä nyt jotain erilaista ja siksi päädyin opiskelemaan elintarvikealaa. Omalla paikkakunnallani Kauhavalla on useampi elintarvikealan yritys ja Kauhavalta olen saanut jo työpaikankin.

Haastattelu hetkellä Sami odottaa vastausta hakemastaan työssä oppimispaikastaan. -Minulla on kokemusta suurtalouskeittiöltä teinivuosilta, mutta silloin ala jäi, kertoo Sami. Idea siitä, että olisin ruoan kanssa tekemisissä työkseni, on kuitenkin kytenyt koko ajan mielessäni. Siksi lähdin mukaan koulutukseen.

-Parasta koulutuksessa ovat olleet rennot opettajat, sanoo Pekka. Ei tartte turhaan jännittää.

-Täällä on saatu hyvää opetusta, aika on kulunut nopeasti ja voi kysellä kaikkea tyhmääkin, sanoo Sami

-Aikuisena opiskeleminen on toisenlaista ja on paljon positiivisempi asenne opiskeluun, sanoo Pekka. Opiskelu on käytännön läheistä ja intensiivistä, vähän niin kuin jo olisi töissä. Ja asioita pitää miettiä kahdesti, kun ei vielä kaikkia osaa.

Pekan ja Samin mietteitä kotimaisen ruoan puolesta

-Ruoan arvostus on huono ja se on monelle itsestäänselvyys, miettii Pekka. Ehkä tämä Suezin kanavalla jumiin jäänyt laiva herätteli kuitenkin ajatuksia siihen suuntaa, että omavarainen kannattaisi olla.

-Lidlissä olivat kovasti hedelmähyllyt silloin tyhjänä, muistelee Sami. Ihmisten ostokäyttäytymiseen vaikuttaa hintataso ja se ei ole hyvä asia kotimaisen ruoan puolesta.

-Uskon, että siihen tulee vielä loppu, miettii Pekka. ihmiset tulevat ymmärtämään kovan kautta, mikä on kotimaisen ruoan merkitys.

-Suomessa on lyhyt viljelykausi ja se tietenkin vaikuttaa siihen, miten viljaa ja vihanneksia on saatavilla, miettii Sami.

Kiinnostaako elintarvikeala? Kurkkaa koulutukset


 

Pekka ja Samo 700x590px.jpg
piiras_700x590px.jpg