”Koulutus ja itsensä jatkuva haastaminen on tärkeä osa elämää”


- Huippu-urheilijan ura on yhdenlainen korkeakoulu, vaikka siitä ei tutkintotodistusta saakaan. Urheilijan pitää osata suunnitella, myydä sekä markkinoida itseään, työskennellä yhdessä tiimin ja eri kulttuurista tulevien ihmisten kanssa. Pitää jaksaa tehdä kovaa ja määrätietoisesti töitä, kantaa vastuuta sekä sietää kovia paineita. Huippu-urheiluun sisältyy paljon asioita, joita arvostetaan ”oikeassa” työelämässä.

Näin kirjoittaa yrittäjä, valmentaja ja painin maailmanmestari Petra Olli, joka suorittaa Liiketoiminnan ammattitutkintoa Sedussa. Vahvistamalla mm. myynnin ja markkinointiviestinnän osaamista Petra hakee lisäeväitä yrityksensä PO Sports Oy:n toiminnan kehittämiseen.


Koulutuksesta hyvät eväät tulevaisuuteen

- Nuorempana minulla ei ollut mitään yksittäistä tai selkeää haaveammattia, mutta tykkäsin urheilla ja esiintyä. Kävin koulun näytelmäkerhossa ja teimme muutamia näytelmiä myös kavereiden kanssa. Harrastin monia eri lajeja. Pikkuhiljaa kilpailuhenkisyys ja urheilu-ura veivät mennessään, jolloin painista muodostui ’’ammattini’’ ja muut haaveet jäivät. Halusin olla maailman paras painissa. Tein lujasti töitä kohti tätä tavoitetta.

- Kun lopetin urheilu-urani, minulla ei ollut valmista urasuunnitelmaa. Yli 10 vuoden ura päätoimisena urheilijana maailman huipulla oli vienyt kaiken aikani ja panostukseni. Vaikka oma urapolkuni on ollut hieman erilainen, pidän koulutusta ja itsensä jatkuvaa haastamista tärkeänä osana elämää.

- Myynti ja markkinointi on nykypäivänä iso osa urheilijan arkea. Omissa taustajoukoissani on toiminut raudanluja urheilumanageri, joka ammattitaidollaan mahdollisti minulle täysipäiväisen keskittymisen urheiluun. Nyt kun ura on takanapäin, halusin oppia lisää myynnistä ja markkinoista myös itse. Sosiaalinen media ja digitalisoitunut maailma mahdollistavat paljon erilaisia asioita.

- Hakeuduin suorittamaan Liiketoiminnan ammattitutkintoa, koska tutkittuani koulutusta ymmärsin, että voin paketoida opintoni hyödylliseksi kokonaisuudeksi, joka palvelee minua tulevaisuudessa.

- Perustin loppuvuodesta 2020 oman yritykseni, PO Sports Oy:n, jossa teen sekalaisia urheiluun ja mediaan liittyviä töitä. Yrityksen perustamiseen liittyvistä töistä tuli luonnollinen osa opintojani Yritystoiminnan käynnistäminen -tutkinnonosan myötä. Minusta on mahtava ajatus, että opiskelun pystyy yhdistämään suoraan käytäntöön ja kaikki apu sekä opit tulevat konkreettisesti hyödynnettyä.


Etäopiskelua paikasta riippumatta

- Huomasin, että liiketoiminnan opintoja voi suorittaa myös etänä. Olin opiskelujen aloitusvaiheessa useamman kuukauden Virossa. Suoritinkin opintoja etänä Tallinnasta ja sehän olikin kätevää!

- On ollut mukava opiskella asiantuntevien opettajien kanssa, koska tuntuu, että jokaiselle räätälöidään kattava opintokokonaisuus elämäntilanteeseen nähden. Välillä on joutunut muuttamaan suunnitelmia, joten hyvä keskusteluyhteys opettajien ja opiskelijoiden välillä on erittäin tärkeää. Tuntuu, että opiskelijoista välitetään ja kaikille halutaan löytää parhaat mahdolliset ratkaisut.

- Opiskelen myös Kuortaneella valmennusta ja toimin oman tiimini, Petra Junior Teamin yhtenä valmentajana. Kaksi koulua, valmennustyöt ja oman firman pyörittäminen täyttävät arkeni mukavasti. Saan kehittää itseäni, auttaa nuoria urheilijoita ja olla osana mielenkiintoisia projekteja, joten olen hyvin innoissani tästä uudesta elämänvaiheesta.


Teksti: Petra Olli & Sedun viestintä

PetraOlli_1658_700x590.jpg
Yrittäjä ja valmentaja Petra Olli nauttii uudesta, mielenkiintoisesta elämänvaiheesta päätoimisen urheilu-uran jälkeen.