Liike lääkitsee – ja hyvä seura

Vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittanut ikävalmentaja (EAT) Pia Vekka innostaa työkseen Hattulan senioreita liikuntaan ja muuhun mukavaan yhdessä tekemiseen. Hän on Hattulan senioriliikunnan koordinaattori, joka hankkeen turvin tarjoaa liikuntaneuvontaa ja tänä vuonna myös elintapaneuvontaa kaikenikäisille ja erityisesti työelämän loppupuolella ja eläkeiässä oleville.

 

-    Tavoitan vähän liikkuvia, yksinäisiä ja toimintakyvyltään heikentyneitä senioreita. Ohjaan heitä erilaisiin aktiviteetteihin, esim. kävelyryhmiin, jumppa- tai kuntosaliryhmiin. Kynnys on matala eikä kaikissa ole heti liikuntaa mukana, mutta on tärkeää saada yksinäisiä osallistumaan kerhomuotoisiin kohtaamisiin, kertoo Pia työstään, jota hän tekee yhteistyössä eri yhdistysten kanssa.

Toimintakykyä ylläpitävä toiminta Hattulan keskustassa ei riitä; kaikki eivät voi tulla keskustaan, vaan palveluita tarjotaan kylille ja tavataan kouluilla, kylätaloilla. Pia Vekka kertoo tapahtumista mm. paikallisissa lehdissä ja kunnan omassa Seniori-Facebookissa, jossa on yli 180 jäsentä.

-    Työni on tosi palkitsevaa joka päivä, nautin työstäni, joka aamu on kiva lähteä. Vain joskus töitä on iltaisin ja viikonloppuisin. Syksyn aikana koulutettiin 15–16 uutta ulkoiluystävää palvelutaloihin ja yksinäisille vanhuksille kaveriksi. SPR ja Muistiliitto osallistuivat toteutuksiin.  

-    Työni on kunnan liikuntatoimessa, johon kuuluu myös nuorisotoimi. Siellä suhtauduttiin tosi hyvin opiskelun tuomiin uusiin ajatuksiin. Teen paljon työtä myös nuorisotoimen kanssa, mutta kaikkea en pysty linkittämään lähityöhön.

Tarve luo työn

-    Olen tehnyt työurani HR-toiminnoissa, vastannut työhyvinvoinnista, kuntoutuksesta ja vahva liikuntatausta tulee nuoruudesta. Opiskelin liikunta-alaa ja puolivahingossa ymmärsin, miten vähän palveluja tarjotaan senioripuolelle, Pia Vekka kertoo ja mainitsee esimerkkinä Hattulan kunnan tarjoamat ilmaiset kuntosali- ja uimahallivuorot, joita vain harvat kunnat Hattulan tapaan tarjoavat.

-    Löysin Vanhustyön erikoisammattitutkinnon koulutuksen netistä. Olen ikuinen opiskelija, haluan aina opiskella uutta: Koulutus olikin minulle kattava tietopaketti vanhustyöstä, se laajensi osaamistani ja tästä on hyötyä työhöni.

Millaista on opiskella työn ohessa?

-    Minulla on mielenkiintoinen ja elävä työ, ei kahta samanlaista päivää. Minulla on vapaat kädet suunnitella työni, sillä olen lähtenyt ihan ruohonjuuritasolta tavoittamaan senioreita.
-    Aika on riittänyt ihan hyvin. Myös iltaisin ja viikonloppuisin ehtii opiskella, kun näytöt kuitenkin tehdään työssä. Tämä on hyvä kombinaatio tähän työhön; näyttöjen ja opiskelun kautta tuli ideoita, ja keskusteluryhmät Moodlessa laajensi ajatuksia.
-    Perhe tukee opiskelua; yrittäjämies ymmärtää, aikuiset lapset kannustavat – vain koirat kaipaavat seuraa.
-    Tutkinnon suorittamiseen meni vajaa vuosi. Painoin nopealla aikataululla, innostuin niin täysillä enkä osannut hillitä menoa.

Valinnaisena tutkinnon osa Muistioireisen tai muistisairaan ihmisen tukeminen

-    Asiakaskunnassa on muistisairaita tai heidän omaisiaan, ja teen yhteistyötä Muistiliiton kanssa. Halusin oppia lisää muistisairauksista ja kehittää omaa työtä, jotta voin auttaa asiakkaita. Liikunta on lääkkeetön hoitomuoto. Liikunnasta on nähty hyötyjä ja sillä voi mahdollisesti ennaltaehkäistä muistisairauden etenemistä. Aikaisemmat opiskelut muistikunto- ja muistimatto-ohjaajaksi tukivat myös hyvin muistisairauteen liittyviä opintoja.

Mitä hyötyä opinnoista on?

-    Kaikista osa-alueista oli hyötyä, ja erityisesti sain tukea työhöni muistisairauksien osuudesta. Olen jo nyt hyödyntänyt monia juttuja asiakastyössä; olen jakanut Fb:ssa senioreille niin ajatusjuttuja kuin liikunnallisia juttuja muistin treenaamisen ja niistä asiakkaat ovat innostuneet.
-    Sain paljon ideoita liikuntaneuvonnan prosessin kehittämiseen eri tahojen kanssa, tukea haasteellisiin asiakaskohtaamisiin ja minulle selvisi, miten tärkeää on huomioida esim. suun terveydenhoito.
-    Toteutin mm. täällä asiakasyhteisössä luontopolun, jossa oli eri tehtäviä. Seniorien Digitaalinen peliviikko toteutettiin myös Hattulan kunnassa.

Kenelle suosittelet?

Koulutus pitää pystyä linkittämään omaan työhön. Verkossa pystyy opiskelemaan itsenäisesti, koulutus oli mielenkiintoinen. Opiskelukavereita tapaa keskustelupalstalla mutta kun ei ole koskaan tavannut, niin ihmiset jää etäiseksi eikä ystävyyssuhteita synny, toteaa Pia Vekka.

Pia Vekka katsoo hymyillen kameraan kainalossaan valkoturkkinen Urpo-koira.
Pia Vekka: "Olen tehnyt työurani HR-toiminnoissa, vastannut työhyvinvoinnista, kuntoutuksesta ja vahva liikuntatausta tulee nuoruudesta. Opiskelin liikunta-alaa ja puolivahingossa ymmärsin, miten vähän palveluja tarjotaan senioripuolelle."
Pian seurana Urpo.