Rönnkvistillä on erikoinen peltiseppämestarin koulutus

Kokkolalaisen peltisepänliike Rönnkvistin menestyminen ei ole ainakaan vetäjän ammatillisesta osaamisesta kiinni. Mikael Rönnkvist opiskeli nimittäin juuri talotekniikan erikoisammattitutkinnon tutkintonimikkeellä rakennuspeltiseppämestari.

-Kyse on alan korkeimmasta tutkinnosta ja koulutus antaa pätevyyden toimia vaativissakin peltialan kohteissa, talotekniikan opettaja Milla Peltola Sedusta Seinäjoelta sanoo.

Talotekniikan perustutkintona esimerkiksi rakennuspeltisepäksi valmistuneita Pohjanmaalla on Peltolan mukaan kohtalaisesti, mutta mestari-nimikkeellä olevia vain muutamia. Rönnkvistillä jatkokoulutukseen kuului mm. pietarsaarelaisen koulun saneeraukseen liittyvien töiden organisointi suunnittelusta takuutarkastuksiin asti sekä tapahtumien dokumentointi.

-Vaikka periaatteessa olen saman kaltaisia töitä tehnyt aiemminkin, mutta nyt eri vaiheiden kirjaaminen opetti paljon. Käytännössä nykyisin rakentamisessa muutamissa kohdissa oiotaan, eikä kaikkia asioita tehdä täysin normien mukaisesti.

Rönnkvistin mukaan etenkin turvallisuus on alalla ikuisuuskysymys.

-Niin työmaalla työskentelevien kuin ulkopuolisten turvallisuusasiat tulee ottaa huomioon kaikissa tilanteissa. Pietarsaaren kohteessa oma haaste oli se, että lähes koko saneerauksen ajan rakennus oli aktiivisessa koulukäytössä. Peltisepänliikkeen toimitusjohtaja harmittelee sitä, että alan osaajia ei ole Kokkolan seudulla riittävästi.

-Talvi on meillä aina haasteellista aikaa, mutta kesän ajaksi voisimme palkata kymmenkunta osaajaa lisää, jos vain olisi tekijöitä. Nyt emme voi tehdä tarjouksia kaikista kohteista, kun meillä ei ole tekijöitä.

Juttu julkaistu Keskipohjanmaassa 10.3.2019

Teksti: Hannu Lehto, Kuva: Markku Jokela

Osoita sinäkin ammattitaitosi näytöillä - rakennuspeltiseppämestari

 

Rönnkvist_700x590px.jpg